Akcija “Piramida”: Dilera nije opametilo ni gutanje kokaina

Većina od 18 osumnjičenih, uhapšenih juče zbog droge u akciji “Piramida”, odranije je poznata policiji, a jedan od njih je i prije nekoliko mjeseci bio “zvijezda” medijskih napisa, pošto je navodno progutao paketić sa 10 do 20 grama kokaina!

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su pali Muhamed Halilović (39) zvani Pota, Dragan Stanišić (33), Milan Piculin (34), Dragan Maksimović (38), Tihomir Novaković (42) i Miloš Dulić (36). Uhapšeni su i Vedran Žolja (33), Julija Halupa (34), Dalibor Mačak (36), Ognjen Kokić (35), te Nebojša Janjić (44).

“Piramidom” su obuhvaćeni i Nedeljko Šućur (47), Zoran Šavija (59), Dalibor Živković (26), Dragomir Živković (46), Branko Milivojiša (55), Nedžad Bašić (35) i Edin Behremović (48).

U Banjaluci ih je uhapšeno devet, a dva su pala u Sanskom Mostu, jedna osoba privedena je u Visokom, tri u Istočnom Sarajevu i tako dalje. Osumnjičeni su da su kao organizovana grupa drogu dopremali iz Sarajeva i Sanskog Mosta u Banjaluku, odakle su im i “mušterije”, odnosno ovisnici.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, potvrdio da je akcija izvedena na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor i Istočno Sarajevo, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je asistirala na području Sanskog Mosta i Visokog, gdje je takođe bilo hapšenja, ali i pretresa. Ukupno su izvedena 23 pretresa.

Na meti MUP-a RS bilo je, dakle, ulično dilanje droge, a u proteklih pola godine su zadokumentovali 20 primopredaja narkotika na relaciji diler – ovisnik na području Banjaluke.

“U ovoj akciji oduzeta su 23 grama kokaina, 95 grama heroina, 1.425 grama marihuane, te 32 grama spida”, rekao je Ćulum, dodajući da su uhapšeni policiji poznati odranije upravo zbog droge.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, rekao je da je akcija počela u aprilu na području Banjaluke, a cilj je bio da se dokaže distribucija droge od dilera do krajnjeg korisnika, odnosno ovisnika.

“Većina osumnjičenih je ranije izdržavala kazne zatvora, a čak su neki bili osuđeni i na veće zatvorske kazne. Većina ih je, dakle, pravosnažno osuđivana”, naglasio je Ilić.

Pojasnio je da u ovom slučaju osumnjičeni nisu imali tačno raspoređene zadatke, nego je preko dijela njih droga dolazila iz Sarajeva i Sanskog Mosta u Banjaluku, gdje se širila poput piramide ka krajnjim korisnicima.

Pljačkao na otpustu

Muhamed Halilović zvani Pota, koji je uhapšen u ovoj akciji, podsjetimo, heroinski je zavisnik koji je 2009. godine osuđen na pet godina zbog razbojništva u kladionici “Williams” u Banjaluci.

Ta pljačka se odigrala u januaru te godine dok je on bio na uslovnoj slobodi iz zatvora u kome je robijao sedmogodišnju kaznu zbog učešća u razbojništvu u kome je ubijena Radmila Budić (70) iz Banjaluke.

Taj zločin se dogodio 6. oktobra 2003. godine u stanu u Ulici Mihajla Pupina, a osim njega, učestvovale su još četiri osobe.

(Nezavisne)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.