Banjalučanke Praštalo i Todorović: Mnogi nas gledaju kao atrakciju

ehf sudije banjaluka

Kada su prije deset godina odlučile da uplove u sudijske rukometne vode, Banjalučanke Tatjana Praštalo i Vesna Todorović nisu ni slutile da će jednoga dana doploviti do evropskog finala.

Jedini ženski rukometni sudijski par iz BiH sa licencom Evropske rukometne federacije (EHF) nedavno je dijelio pravdu u finalu EHF kupa u revanš utakmici u Rusiji između Rostova i njemačkog Bitihajma.

“Bio je to neki logičan slijed stvari. Finale je došlo kao stepenica više u našem radu. S obzirom na to da smo prošle sezone sudile polufinale, sada smo na neki način očekivale nešto više i desilo se. Nadamo se da je i ovo samo jedna od prolaznih stepenica jer težimo i višem i boljem”, ističe Tatjana Praštalo.

A to više je bedž sa znakom Svjetske rukometne organizacije (IHF). Želje su im utakmice Lige šampiona, fajnal for elitnog evropskog takmičenja, Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo…

“Iako smo puno napravile, i te kako smo svjesne da ima još puno prostora za napredak. Još nismo svjetska klasa i top sudije. To bismo bile da dijelimo pravdu u fajnal foru Lige šampiona. Međutim, veoma je važno da imamo kontinuitet napretka svake godine, da ne stagniramo ili ne daj bože pravimo greške koje će nas vratiti nazad. Nadamo se da ćemo i dalje ići prema gore i jednoga dana sudijsku karijeru krunisati utakmicom na Olimpijskim igrama”, dodala je Vesna Todorović.

Uzor im je jedan od najvećih sudijskih parova sa naših prostora Branka Marić i Zorica Mašić. Legendarni tandem iz Srbije prvi je sudio finale muškog turnira na Olimpijskim igrama i tada krenuo u rušenje tabua, koji je i dalje poprilično prisutan.

“Bile smo još djevojčice kada smo pratile njihov rad. Prve su sudile muško finale. Imale smo čast i sreću da ih upoznamo na TV turniru u Doboju. Puno toga smo naučile od njih. Bile su naši idoli kad smo bile mlađe i ostale su to i do dana današnjeg. One su prve rušile barijere i tabue, a mi se trudimo da nastavimo jer je žena na terenu u ulozi sudije i dalje atkarcija, a ne normalna pojava”, kaže Todorovićeva.

Finale EHF kupa kruna je napornog i dugogodišnjeg rada, praćenog brojnim odricanjima. Ove dvije tridesetjednogodišnje djevojke zbog ljubavi prema rukometu odrekle su se mnogih stvari.

Todorovićeva je ekonomista u jednoj banjalučkoj firmi, dok je Praštalo asistent na jednoj visokoškolskoj ustanovi.

“Kada se hoće, sve se može uskladiti. Ljubav prema rukometu je počela kada smo bile djevojčice. Nekada smo igrale profesionalno rukomet u banjalučkom Borcu, a nakon završene igračke karijere krenule smo u sudijske vode. Danas uspijevamo uskladiti i poslovne obaveze sa poslom sudije. Često kažemo da već deset godina nismo imale godišnji odmor, jer ga koristimo isključivo za odlazak na utakmice, ali ne žalimo jer ovo je poziv kojim se bavimo svim srcem”, kazala je Praštalo, koja je zatim zaključila: “Kroz karijeru smo imale razne situacije, koje su nas u nekim momentima možda bacale u razmišljanje da odustanemo, ali nas je ljubav prema sportu ipak potaknula da nastavimo.”

2011. godine Tatjana Praštalo i Vesna Todorović stekle su zvanje EHF sudija.

Autoritet

Tatjana Praštalo i Vesna Todorović naglašavaju da problem sa autoritetom nemaju. Iako na međunarodnoj sceni zasad pravdu dijele samo damama, u bh. okvirima sude i muškarcima.

“Muški rukomet je lakše suditi jer se igra brže i sa manje tehničkih grešaka. I kada je riječ o autoritetu, lakše ga je izgraditi kod muškaraca. Oni nas gledaju kao nježniji spol pa lakše prihvataju odluke. Žene nas doživljavaju kao rivalke, ali se ipak uspješno izborimo u svakoj situaciji”, kaže Todorovićeva.

Zarada

Iako o zaradi od arbitriranja nemaju dozvolu govoriti, ističu da je ona za bh. okvire dobra. Nije naravno ni približna ciframa koje dobijaju, recimo, sudije koje dijele pravdu na nekim evropskim fudbalskim utakmicama, ali nije ni zanemariva.

“Mi ovo radimo prije svega iz ljubavi prema sportu. Naravno i svaka dodatna zarada dobro dođe”, kazala je Todorovićeva.

(Nezavisne)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.