Banjalučka berza obilježila jubilej: Za deceniju i po 5,1 milijarda prometa

banjalucka berza promet

Banjalučka berza obilježila je juče 15 godina rada, tokom kojih je ostvaren promet od 5,1 milijardu maraka.

Premijerna trgovina obavljena je akcijama banjalučkih firmi “Tržnica” i “GP Krajina” u simboličnom iznosu od 150 KM.

U Banjalučkoj berzi ističu da je njen rad značajno doprinio povećanju transparentnosti tržišta kapitala RS kreiranjem jedinstvenog portala, na kome je moguće pronaći sve informacije u vezi sa trgovanjem hartijama od vrijednosti. Na ovoj internet stranici, koja je osmišljena u saradnji sa Komisijom za hartije od vrijednosti i Centralnim registrom hartija od vrijednosti, dostupne su i druge važne informacije za investitore, kao što su finansijski i revizorski izvještaji, sazivi skupština akcionara, korporativne radnje i emisije hartija od vrijednosti. Podatke sa Banjalučke berze u realnom vremenu preuzimaju “Tomson Rojters”, “Blumberg” i niz drugih vodećih svjetskih medija.

– Insistiranje na transparentnosti je značajno doprinijelo promociji dobrih praksi korporativnog upravljanja, čije unapređenje i dalje predstavlja najveći izazov za tržište kapitala RS. Veliku pažnju smo posvetili edukaciji stanovništva, a posebno mladih. Organizovali smo šest međunarodnih konferencija, 75 seminara i radionica i takmičenja iz finansijskih tržišta za učenike srednjih ekonomskih škola – naveli su u Banjalučkoj berzi.

Osim transparentnosti, unaprijeđena je i tehnološka osnova Banjalučke berze. Uz savremeni berzanski sistem trgovanja razvijene su i aplikacije za brokerske kuće koje se koriste u RS, Crnoj Gori i Makedoniji, praćenje trgovanja, organizovanje aukcija trezorskih zapisa, tržište novca, trgovanje trezorskim zapisima, devizama i depozitima, multilateralne kompenzacije, vrednovanje finansijskih instrumenata u portfelju investicionih fondova i virtuelno berzansko trgovanje s ciljem da se mladi na praktičan način upoznaju sa berzom.

– Ove godine planiramo da unaprijedimo sistem multilateralne kompenzacije. Predložićemo da unutar ovog sistema budu emitovane i prenošene mjenice kako bismo dodatno pomogli privredi da smanji nelikvidnost – kaže direktor Banjalučke berze Milan Božić i dodaje da su ostvareni pomaci u povezivanju berzi regiona i da rade na dugoročnom projektu koji bi povezivao tržišta kapitala zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske i Grčke.

Direktor “Eurobrokera” Boris Majstorović rekao je da je Banjalučka berza doživjela uspone i padove.

– Još mnogo toga treba uraditi. Prije svega je potrebna edukacija investitora i učesnika tržišta kapitala, koja je na niskom nivou jer smo mlado tržište. Nemamo istoriju kao mnoge zapadne zemlje, gdje se već generacijama investira na tržištu kapitala kao vid štednje za stare dane. Kod nas se čitav sistem štednje zasniva na bankarskom sistemu. Zbog toga su nam potrebni edukovani investitori i učesnici tržišta kapitala – kazao je Majstorović.

To se poklapa sa ciljevima Banjalučke berze, u kojoj ističu da će nastaviti rad na projektima povećavanja transparentnosti poslovanja akcionarskih društava, finansijske pismenosti stanovništva, zaštite akcionara i tehnološke osnove tržišta kapitala RS.

(Glas)

Igokea savladala Zrinjski

Košarkaši Igokee savladali su, u Laktašima, ekipu Zrinjskog iz Mostara, sa 98:75, u 4. kolu Lige za prvaka BiH.

Rukometaši Borca u polufinalu Kupa BiH

Rukometaši Borac m:tela plasirali su se na finalni turnir Kupa BiH. Banjalučani su večeras u dvorani “Borik” pobijedili Vogošću Poljine Hills rezultatom 27:18 (12:10) i tako nadoknadili “minus sedam” iz prve utakmice četvtfinala (21:28).

Bez struje sutra četiri naselja

Zbog izvođenja radova na elektromreži, bez struje će sutra od osam do 16 časova biti dijelovi naselja Oborovac-Stratinska, Kozica i Tramošnja.

Plakatima poziva Banjalučane da spriječe deložaciju

Po banjalučkim ulicama i zidovima, uključujući i pojedina neobična mjesta, poput kontejnera, izlijepljeni su plakati u kojima se građani pozivaju da spriječe deložaciju porodice Kuzmić, koja je zakazana za sutra (četvrtak) u devet časova ujutro.