Banjalučki gimnazijalci nude ideje za unapređenje turizma

Unapređenje turizma na području grada bilo je tema kojom su se bavili maturanti IV4 odjeljenja Gimnazije u projektu “Ja, građanin” iz predmeta demokratija i ljudska prava, iznijevši niz ideja kako da Banjaluka postane još bolja, atraktivnija, privlačnija i cjenjenija u regionu i šire.

– Izabrali smo temu vezanu za turizam, koji ne nosi sa sobom samo materijalnu dobit, već i nove perspektive razvoja i uzdizanje kako grada, tako i njegovih stanovnika. Smatramo da je trenutno stanje turizma na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju turistička potražnja, ali da turistička ponuda grada nije najbolja s obzirom na ono što Banjaluka može da ponudi – rekla je maturantkinja Emilija Cvijanović koja je jedna od učesnica ovog projekta.

Dodala je da su pri istraživanju o razvoju turizma sproveli brojne ankete, ali i dobili određene informacije iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

– U TOBL-u su nam rekli da je toku prošle godine povećan broj dolazaka turista za četiri odsto. Moguća rješenja unapređenja turizma oni vide u izgradnji dodatnih smještajnih kapaciteta, unapređenju avio-saobraćaja i edukaciji turističkih radnika. Oni rješenja vide u većim ulaganjima, a mi to gledamo na drugačiji način – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, moguće rješenje za unapređenje turizma gimnazijalci vide u što boljoj promociji postojećih kapaciteta.

– Mnogi i ne znaju za banjalučku Juliju – Safikadu, i njen grob koji se nalazi u samom centru grada. Predlažemo da se on uredi i promoviše legenda o nesrećnoj ljubavi, kao i legenda o sedam djevojaka na jednog muškarca koja je poznata za naš grad. Neke statue koje bi oslikale ovu brojnost žena ne bi bilo skupo izraditi, a bile bi zanimljive turistima – smatra Cvijanovićeva.

Ističu da je potrebno poboljšati promociju dajaka, padobranstva, moto-trka i svega onog čime grad raspolaže.

– Banjaluka, po našem mišljenju, nema dovoljno dobru reklamu na internetu i na tome bi trebalo poraditi. Takođe smo od autora teksta “22 načina kako unaprijediti turizam u Banjaluci” Roberta Dacešina prisvojili ideju o postavljanju kućica sa knjigama po gradu. Jedno od rješenja je i uređenje obala Vrbasa i promocija ove rijeke kroz više dešavanja na njenim obalama – objasnila je ukratko Cvijanovićeva.

Dodaje da je formiranje volonterske sekcije ono što maturanti uključeni u ovaj projekat mogu da urade kako bi ostvarili neke od ideja.

– Pozvali bismo sve učenike i volontere da zajedno uredimo Safikadin grob i obale Vrbasa pred početak sezone kupanja i raftinga. Vjerujemo da će ovaj projekat zaživjeti i da ćemo privući pristalice naših ideja – rekla je Cvijanovićeva.

Glas mladih

Jedna od učesnica projekta maturantkinja Tamara Vukobrat, rekla je da je cilj ovog projekta da mladi daju svoj glas.

– Ne mora da dođe do realizacije naših ideja, ali mi želimo da probudimo svijest mladih da ne budu samo pasivni posmatrači. Treba zajedno da radimo i iznosimo svoje ideje i stavove kako bi nam bilo bolje – rekla je Vukobratova.

(Glas)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.