Banjalučki policajac ponos plave uniforme: Želja da pomogne nadjačala hladni Vrbas

Iako je, zbog razlike u temperaturi vode i vazduha, u ovo doba godine nezahvalnije ući u Vrbas nego usred decembra, ni jednog momenta se nisam dvoumio, već sam zagazio u hladnu rijeku kako bih pomogao muškarcu koji je njom plutao.

Ovim riječima se svog poteza prisjeća Igor Egeljić (44), policajac Policijske stanice za intervencije Policijske uprave Banjaluka, koji je u nedjelju ujutru, nedaleko od Gradskog mosta, utrčao u Vrbas sa željom da spasi LJ.P. (42), kojeg je voda polako nosila.

Taj muškarac je, nažalost, u Univerzitetskom kliničkom centru RS izgubio bitku za život, ali će Egeljićev čin ostati upamćen među njegovim sugrađanima, od kojih je, što u komentarima na društvenim mrežama, što lično, dobio niz poruka podrške.

Baš u nedjelju ujutru, dok je Egeljić s kolegom obilazio teren, dežurni operativni policajac je svim patrolama radio-vezom javio da je muškarac skočio s Gradskog mosta. Egeljić i njegov kolega Milijan Spasojević bili su blizu, a nedaleko je bila još jedna patrola. Obje su pojurile ka Vrbasu.

“Sišao sam do obale, a kolega iz susjedne patrole je bio na platou, te je prvi primijetio to lice u vodi. Muškarac je plutao sredinom Vrbasa, voda ga je nosila, a glava mu je bila potopljena”, prisjeća se Egeljić.

U međuvremenu su o svemu obaviješteni vatrogasci i Hitna pomoć, a Egeljić je zagazio u vodu.

“Rijeka tu jeste plitka, ali i jaka, brza. Ubrzo sam uspio uhvatiti lice, te ga pridržati do dolaska vatrogasaca, koji imaju sajlu, užad i ostalu opremu za ovakve situacije. Dvojica vatrogasaca došla su zatim do mene i za kratko vrijeme uspjeli smo ga izvući na obalu”, naglašava Egeljić za “Nezavisne”.

Nesrećni muškarac nije imao puls. Međutim, baš tu, u obližnjem restoranu, bio je ljekar, koji je prišao unesrećenom i priskočio mu u pomoć. Zatim je konstatovao da daje znakove života. Pristiže potom i ekipa Hitne pomoći.

“U toku ove službe imao sam niz sličnih događaja. Ne smatram to posebnim činom, to je moj posao, to bih učinio u svakom momentu”, kaže Egeljić, koji plavu uniformu s ponosom nosi od 1996. godine.

Uprkos nastojanju da pomogne muškarcu koji se odlučio da život okonča skokom u Vrbas, LJ.P. je preminuo u ponedjeljak ujutru.

Egeljić je, inače, dosad spasao nekoliko života. Prije više od 10 godina, zajedno s kolegom, skinuo je muškarca s vješala.

Nešto kasnije je jednog muškarca vidio kako nosi konopac i penje se na lipu na Paprikovcu. Egeljić mu je pritrčao, zajedno s kolegom, te su ga skinuli s konopca, a zatim i uhapsili – u pitanju je bio stari znanac policije, za kojim je bila raspisana i potjernica.

Dario Brus, zamjenik komandira Policijske stanice za intervencije PU Banjaluka, ističe da se ta stanica može pohvaliti profesionalnim kadrom.

“Mi biramo ljude koji će raditi ovaj zahtjevan posao, a jedan od njih je i kolega Egeljić. Naravno, osjećam ponos zbog njegovog postupka, ali bih i naglasio da su takve reakcije kod nas rutina. Uskoro će biti deset godina kako naša stanica postoji. Knjiga bi se mogla napisati o našim dosadašnjim uspješnim intervencijama”, napominje Brus.

(Nezavisne)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.