Dobit banjalučke “Elektrokrajine” porasla na 5,2 miliona KM

Elektrokrajina

“Elektrokrajina” Banjaluka u prvom polugodištu 2017. godine ostvarila je neto dobit od 5,2 miliona KM, što je povećanje za 71,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Upravi najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS navode da je povećanje profita rezultat snažnijeg rasta prihoda u odnosu na rast rashoda, ostvaren prije svega kroz povećanje nivoa naplate električne energije i smanjenje distributivnih gubitaka.

“Elektrokrajina” je u prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 118,75 miliona KM, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period lani, dok su rashodi istovremeno povećani za 3,7 odsto, na 113,4 miliona KM.

Seka Kuzmanović, direktorica “Elektrokrajine”, navodi da je nivo naplate električne energije u obračunskom periodu porastao za tri procentna poena, na 108,9 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih reprograma i nagodbama putem medijacije.

“Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca s kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug”, istakla je Kuzmanovićeva.

Naglašava da je preduzeće sprovođenjem planskih aktivnosti na rekonstrukciji distributivne mreže i mjerama na suzbijanju neovlaštene potrošnje nastavilo višegodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u prvom polugodištu sniženi na 14,6 odsto.

“Elektrokrajina” je zaključno s krajem juna otkrila 198 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije s obračunatim iznosom potrošnje od 339.100 KM, a na osnovu čega je podneseno 88 krivičnih prijava.

U narednom periodu u ovom preduzeću očekuju i značajne pozitivne efekte od ugovorenog projekta modernizacije distributivne mreže koji će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 15 miliona evra.

Trogodišnji projekat predviđa rekonstrukciju distributivne mreže i ugradnju digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje za 30.000 kupaca na cijelom području “Elektrokrajine”.

“Korist od projekta se ogleda u dodatnom smanjenju distributivnih gubitaka i tekućih troškova poslovanja, dok će kupci dobiti daleko pouzdanije snabdijevanje električnom energijom”, ističu u ovom preduzeću.

(nezavisne.com)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.