Dodik: Beograd i Banjaluka će formirati timove za pisanje deklaracije za opstanak Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Beograd i Banjaluka uskoro formirati timove stručnjaka koji će doprinijeti pisanju teksta zajedničke deklaracije Srbije i Srpske o djelovanju za opstanak Srba.

U deklaraciji će, prema riječima Dodika, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira gdje se nalazile – u regionu i cijelom svijetu.

“Imamo suvereno pravo da odlučujemo kao narod o svojoj sudbini. Deklaraciju treba posmatrati samo na taj način”, rekao je predsjednik Srpske za “Večernje novosti”.

Dodik je naglasio da ovaj dokument nije nikakva prijetnja nikome, niti velikosrpski projekat.

“Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije. A šta je sa njihovim aspiracijama koje su bile usmjerene ka tome da istjeraju Srbe?”, upitao je Dodik.

On je za kao primjer naveo protjerivanje Srba iz Hrvatske u akciji “Oluja”, kao i iz Sarajeva u kojem je bilo 157.866 Srba po popisu iz 1991. godine, a 2013. godine samo 1.333, ističući da su Srbi istjerani i pobijeni u mnogim drugim mjestima.

Dodik je dodao da bi dokument trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i Republike Srpske, a zatim će ga zvanično predstaviti on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Cilj je da na početku ovog vijeka imamo dokument koji može da istrpi vrijeme koje dolazi, da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gdje bili, kao orijentir za nacionalno i političko djelovanje”, rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi prošli vijek s pravom mogu da proglase stradalničkim, što je opomena i obaveza da u narednim decenijama učine sve da izbjegnu nova stradanja i da istovremeno ojačaju nacionalni identitet i nacionalne države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Ranije je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković najavio da će se na deklaraciji, koja će biti svojevrsni nacionalni program, raditi narednih mjeseci.

(Srna)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.