(FOTO) Kafana “Dalmacija” u Banjaluci: Srpski orlovi na grbu splitskog Hajduka

kafana dalmacija

Mondo je posjetio kafanu “Dalmacija” u Banjaluci gdje na samom ulazu stoji “modifikovan” grb splitskog Hajduka.

Kažu da u životu možeš izdati prijatelje, ženu, naciju, državu, ali kad izdaš klub za koji navijaš od malena onda nisi nikakav čovjek.

U skladu s tim, brojni građani Banjaluke, koji su izbjegli iz Hrvatske i dan-dan u najmanju ruku imaju simpatije prema splitskom Hajduku iako navijači “bilih” više nisu “kako Bog zapovida” odnosno iz perioda kad su osnovani 1911. godine.

Rat je učinio svoje, pristalice kluba sa “Poljuda” su od lijevo orjentisanih skrenuli “negdje kod Albukerkija” ka ekstremnoj desnici i dekor današnjih mečeva Hajduka su (pre)često estremistički povici i ustaške parole posebno uperene prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Međutim, u najvećem gradu Republike Srpske postoji jedno mjesto gdje i dan-danas se sa simpatijama govori o “‘Ajduku”.

Riječ je o kafani “Dalmacija” u banjalučkom naselju Rosulje.

Na samom ulazu nas je dočekao, doduše modifikovan grb splitskog kluba sa dvoglavim orlom Nemanjića, ali u razgovoru sa većinom gostiju dalo se zaključiti da im je i dalje u srcu “bila” boja.

Konobar Jokara, porijeklom Dalmatinac, iako je veći dio života proveo u Rijeci, s osmijehom je istakao da su “i pape i dida bili Torcida”.

“Simpatično je ljudima kad vide grb Hajduka. Jeste aktuelnu šahovnicu zamijenio dvoglavi orao, ali i oni su zamijenili ‘zvizdu'”, počeo je priču za MONDO i dodao da ove sezone u Hrvatskoj nogometnoj ligi navija za klub sa “Kantride”.

“Dosta je bilo i Dinama deset godina. Neka titulu osvoje moji Riječani”.

Istoričar i član satiričnog teatra “Sirotanovići” Dušan Jokić, takođe je stalni gost “Dalmacije” s obzirom da je i on porijeklom iz ovog područja.

“Ne mogu reći da sam navijač Hajduka jer od malena sam volio Crvene zvezdu, ali priznajem da sam simpatisao Hajduk jer je bio ljevičarski klub. I danas ga simpatišem kad pratim prvenstvo Hrvatske. Na žalost, današnji Hajduk nema veze s pravim klubom sa ‘Stare plinare'”, rekao je Dušan i dodao da u kafani dobar dio gostiju navija za “‘Ajduka”.

“Ovdje dolaze Srbi izbjegli iz Dalmacije i nekako je prirodno da vole ono što su voljeli njihovi stari iako je i u periodu bivše Jugoslavije u tim krajevima više ljudi navijalo za Zvezdu. Na drugom mjestu je bio Hajduk, a poslije njih 100 praznih mjesta”, uz smijeh je dodao Jokić.

Mišo Kovač na zidu i na radiju

Interesantno, stih napisan ćirilicom pjesme Miše Kovača koji je okačen na zidu “Dalmacije” dočekao je ekipu našeg portala, a ispratila nas je stvar “Zabranjenog pušenja” (Ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu), kako se ne bismo osjetili “zapostavljenima”.

Uz pivo i to većine vrsta iz zajedničke nam bivše države, priča je skrenula i ka svjetskoj politici i međunarodnim odnosima, pa su nam stalni gosti “Dalmacije” otkrili i da su veliki fanovi Kim Džong Una, sjevernokorejskog lidera.

“Samo nek je kontra sistema i konfromizma”, dodao je on i potvrdio da je banjalučka “Dalmacija” ujedno i “nezvanični” konzultat Demokratske Narodne Republike Koreje u Republici Srpskoj.

“Ja sam počasni konzul, kako bi zapadni mediji rekli, Sjeverne Koreje. Pokušavali smo da organizujemo uživo prenose naše reprezentacije u azijskim kvalifikacijama, ali nismo uspjeli da pronađemo ‘livestream’ pa smo bili primorani da pratimo jedino putem razultata. Ipak, najvažnije je da smo pobijedili i proslavili važan trijumf”, podvukao je Jokić, čiji se rođendan u kafani slavi kao “Dan Sunca”, što je ujedno i nacionalni praznik Sjeverne Koreje.

Naravno, u kafanu ne dolaze isključivo Dalmatinci već i svi “putnici namjernici” koji su bez predrasuda i koji žele da uz “slane srdele” i dalmatinska vina uživaju u malom djeliću Jadrana u ovom dijelu Krajine.

“I miriše more”, dodao je Marko, penzioner iz Banjaluke i sunuo do kraja bocu bijelog.

dalmacija

dalmacija kafana

dalmacija kafana 2

konobar kafana dalmacija

(Mondo / Foto: Nebojša Šatara)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri