Hladnokrvni ubica iz odreda El mudžahid nakon zatvora želi da se “skrasi” u Banjaluci

Bezbjednosne agencije u Republici Srpskoj upalile su crveni alarm, jer u Banjaluku dolazi pravosnažno osuđeni ubica i pripadnik odreda El mudžahid Edin Gačić (41), saznaje „EuroBlic“.

Gačić će u narednim danima biti pušten iz Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, gdje izdržava poslednje dane 20-godišnje robije zbog ubistava saborca 1997. i majke 2002. godine.

– Kompletna dokumentacija o tome šta je u životu radio Gačić, sa detaljima krvavih zločina koje je počinio, dostavljena je nadležnim službama u Srpskoj. U toku su sastanci kako bi se analizirala potencijalna prijetnja po bezbjednost građana, jer Gačić kao prijavljeno mjesto prebivališta ima Banjaluku, što nas je sve iznenadilo – objasnio je izvor „EuroBlica“ blizak MUP Republike Srpske.

Saznajemo da je Gačić u dokumentaciji koja je službama dostavljena pod oznakom „povjerljivo“ okvalifikovan kao hladnokrvni ubica.

Zločinački put

Zločinački put Edina Gačića počeo je za vrijeme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu El mudžahid, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i poznatom po najmonstruoznijim zločinim nad srpskim vojnicima.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon okončanja rata u BiH ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takođe Banjalučanina. Osuđen je na 8 godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Ulici Envera Šehovića u Zenici i u majku hladnokrvno ispucao dva hica, a zatim se udaljio.

Policija je ubicu uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Za zaklanog Srbina pištolj sa posvetom

Ovakva zatvorska kazna se izricala umjesto smrtne kazne, i to po starom krivičnom zakonu, koji je prestao da važi sredinom 2003. godine, nakon reforme pravosuđa u BiH.

Da je kojim slučajem Gačić bio osuđen samo nekoliko mjeseci kasnije zaradio bi kaznu od 25 do 40 godina robije.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, Gačić je premješten u KPZ Bihać u kojem trenutno provodi posljednje dane robije.

Izvor „EuroBlica“ blizak MUP RS otkriva da je Gačića, kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred El mudžahid nad Srbima.

Gačić je tada posvjedočio kako je u odred El mudžahid, koji je bio u sastavu takozvane Armije BiH, pristupio kao 18-ogodišnji mladić. Između ostalog je ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali heptanonom, artanom i drugim drogama uoči borbi sa Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobijao pištolj sa posvetom.

Mudžahedini iz Banjaluke

Edin Gačić bio je pod rednim brojem 658 na spisku od 1.774 pripadnika odreda El mudžahid u BiH.

Prva Gačićeva žrtva i saborac Ismet Gunić takođe je bio pripadnik ovog odreda, i to od marta 1994. do decembra 1995. godine. Gunić je nakon rata bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici, a Gačić ga je ubio 1996. godine.

Odred El mudžahid pripadao je Trećem korpusu tzv. Armije RBiH, čiji je komandant bio Sakib Mahmuljin.

Ozbiljna bezbjednosna prijetnja

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je Srni da puštanje osuđenog ubice i pripadnika odreda “El mudžahedin” Edina Gačića iz pritvora, te njegov eventualni dolazak u Banjaluku, predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju za Republiku Srpsku.

Galijašević je poručio da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske trebalo da provede određene mjere nadzora nad takvim licem.

On je naveo da se ljudi poput Gačića puštaju, ubacuju i vraćaju kako bi bili izvor nestabilnosti i stvarali određene probleme bezbjednosnim snagama.

– Kada jednom uđu u islamizam i organizovane kriminalne i terorističke grupe, oni nikada nisu pasivni. Ideologija radikalnog islamizma se nikada ne mijenja – rekao je Galijašević.

(EuroBlic)

 

 

Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Tradicionalni pohod na Dimitor

Planinarsko društvo “Kozara” organizuje u nedjelju odlazak na posljednju zimsku akciju ove uspješne sezone. Riječ je o pohodu na Dimitor, koji organizuje planinarsko-ekološko društvo “Vidik” iz Mrkonjić Grada.

Igrači KK Borac neće da igraju dok se ne usvoje njihovi zahtjevi

Igrači KK Borac Banja Luka neće odigrati utakmicu u nedjelju protiv KK Varda, ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje i kažu da je sramotno na tu utakmicu poslati juniore, što predstavlja veliko poniženje kako za Klub, tako i za grad od 200.000,00 stanovnika.