Izabran novi dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci

Vanredni profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Petar Penda novi je dekan ove visokoobrazovne ustanove.

Penda je za dekana Filološkog fakulteta izabran juče na sjednici Naučnog-nastavnog vijeća. Ovo je potvrdio profesor Duško Pevulja, koji je bio njegov protivkandidat za mjesto dekana.

– Penda je izabran na sjednici vijeća sa 29 glasova, dok sam ja dobio deset glasova – naveo je Pevulja.

Na ovoj funkciji Penda će naslijediti profesora Mladenka Sadžaka, kojem uskoro ističe mandat.

Penda je vanredni profesor koji predaje na Odsjeku za engleski jezik i književnost, a njegova uža naučna oblast je angloamerička književnost.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, vanredni profesor može biti izabran na mjesto dekana fakulteta, ali ne i za rektora univerziteta.

(Glas Srpske)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.