Izbor novog rektora Univerziteta u Banjaluci: Politika opet presuđuje?

univerzitet-u-bl

Nakon duge bitke i kampanje kakva se vidi samo u izbornim godinama, Univerzitet u Banjaluci sutra bi konačno trebalo da dobije novog rektora!

Petorica kandidata, profesori doktori Rajko Gnjato, Nikola Poplašen, Novak Kondić, Vitomir Popović i Milan Mataruga, kao nikad prije, našli su se u žiži interesovanja javnosti i bitke vodećih političkih partija za čelno mjesto univerziteta.

Ne krijući razočaranje, pojedini kandidati, ali i odlazeći rektor Stanko Stanić, smatraju da je barem ovdje trebalo da izostane političko prepucavanje, ako ništa, zbog budućnosti koja je pred nama i koja nimalo ne obećava.

Loš model

Stanić kaže da je priželjkivao i očekivao da se političke partije neće miješati te da se iznenadio zbog jakog pritiska na članove Senata, koji sutra treba da odaberu ko je najbolji i najkompetentniji kandidat kojem će biti prepušteno vođenje univerziteta.

– Slobodno napišite da mislim da su političke partije ovoga puta otišle predaleko. Uprkos tome, iskreno se nadam da će članovi Senata misliti svojom glavom i odlučiti po svojoj savjesti, a ne zbog pritiska onoga ko s izborom rektora nema ništa. Veliki je pritisak na Senat i to od ljudi koji nemaju nikakve veze s Univerzitetom u Banjaluci – rekao je Stanić.

Profesor dr Rajko Gnjato, koji je donedavno bio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, smatra da bi pametnije bilo da se univerzitet bavi lošim modelom koji se krije iza naziva “bolonjski”, umjesto što se politika gura tamo gdje joj nije mjesto.

– Univerzitetu treba neko ko će ga izvući iz problema sa modelom obrazovanja koji nam ne ide u prilog. “Bolonja” nema veze s onim što mi danas imamo, kod nas je na snazi centralizovan sistem, nemoguć i neodrživ, a onaj koji dođe na rukovodeće mjesto moraće ga mijenjati. Svi kandidati koji su konkurisali smatraju da mogu to da urade. Upravo zato se plašim da će neki sporedni interesi nanijeti veliku štetu samoj akademskoj zajednici. Nažalost, danas vidimo da su periferna pitanja izgurala iz centra ona suštinska i da se bavimo politikom umjesto naukom. Po mom mišljenju, politika se grubo umiješala u proces koji nije u njenoj oblasti. Izbor novog rektora mora biti obavljen u akademskoj zajednici i za njenu korist – kaže Gnjato.

Dekan Pravnog fakulteta profesor dr Vitomir Popović kaže da se ne čudi politizovanju zato što je ono prisutno i u osnovnim i srednjim školama, gdje nema direktora koji nije povezan sa vladajućim strukturama.

– Obrazovanje je naša posljednja “zelena grana” i ako je sada presiječemo, a to evidentno radimo, opravdano se postavlja pitanje kakvu to budućnost obećavamo svojoj djeci. Priznajem da sam bio u zabludi i mislio sam da je uticaj politike na izbor rektora minimalan, a u pitanju je direktan sukob vladajućih stranaka SNSD-a i DNS-a, koji guraju svoje kandidate. Ostali su periferni, nikoga ne zanima ugledna ličnost s određenim kvalifikacijama i dostignućima koja će poštovati autonomiju univerziteta i raditi na njegovom popravljanju. Nikoga ne zanima ta “zelena grana”, obrazovanje, naše posljednje uporište. I onda se pitamo zašto nam stručnjaci odlaze u inostranstvo. Naravno da će otići kad ne mogu doći na red od podobnih i poslušnih – kaže Popović.

Dobri samo na papiru

On dodaje da je ponosan što je na čelu Pravnog fakulteta i što je doveo ovu visokoškolsku ustanovu među 20 najboljih u svijetu. Kakvi kadrovi izlaze sa pojedinih fakulteta, kaže on, zavisi od svakog posebno jer su jedni dobri i rade, a drugi dobri samo na papiru. Nažalost, nismo uspjeli da dobijemo izjavu od Nikole Poplašena kao ni od Novaka Kondića o ovim pitanjima, jer se nisu javljali na naše telefonske pozive. Milan Mataruga nam se prvo javio i rekao da je na sastanku, a onda se u dogovoreno vrijeme nije javljao na telefon.

(Press)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.