Izbori u Banjaluci: Ko su i šta rade nosioci stranačkih lista?

Poznate su sve izborne liste stranaka za predstojeće oktobarske lokalne izbore, kao i njihovi nosioci. Pogledajte ko su i šta rade “prvi među jednakim” na stranačkim listama.

SNSD

Nosilac liste SNSD-a je 36-godišnji ekonomista Srđan Amidžić, jedan od najmlađih poslanika u Narodnoj skupštini RS i docent na banjalučkom Ekonomskom fakultetu.

amidzic

Amidžić, rođen 1980. godine u Banjaluci, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univeziteta u rodnom gradu. Magistrirao je 2008. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odbranio doktorsku tezu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Od 2005.godine zaposlen je na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, najprije kao asistent i viši asistent, a 2012. godine izabran je u zvanje docenta na period od pet godina za užu naučnu oblast “Teorijska ekonomija”.

Amidžić se SNSD-u priključio nakon što je Radojičić preuzeo rukovođenje ovom strankom u glavnom gradu RS. U aktuelnom sazivu parlamenta rukovodi skupštinskim odborom za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje. Član je i odbora za finansije i budžet.

U dosadašnjem radu u parlamentu, uglavnom se fokusirao na teme iz oblasti ekonomije i obrazovanja.

SDS

Nosilac liste SDS-a je Predrag Vulin, koji je u februaru ove godine, na unutarstranačkim izborima za predsjednika GO SDS-a Banjaluka, iznenađujuće odnio pobjedu ispred favorizovanog dvojca, poslanika u Narodnoj skupštini RS Davora Šešića i uglednog banjalučkog ginekologa i dugogodišnjeg člana ove stranke Vesne Ećim Zlojutro.

predrag_vulin

Zanimljivo je da na internetu ne postoje nikakvi podaci o nosiocu liste SDS-a, čak ni na stranačkim sajtovima. Vulin je završio Mašinski fakultet, te je profesor u banjalučkoj tehničkoj školi.

Podsjećamo, on je već bio na čelu stranke, te ostao upamćen kao neko ko je SDS vodio u trenutku najvećeg izbornog poraza u glavnom gradu Srpske. Naime, na izborima 2008. godine osvojili su samo dva odbornička mjesta, te dobili svega 4.341 glas, i našli se na četvrtom mjestu po izbornom rezultatu iza, tada ubjedljivog, SNSD-a (15 odbornika), PDP-a i DNS-a.

DNS

Nosilac liste ispred DNS-a je aktuelni predsjednik banjalučke Skupštine Budimir Balaban.

balaban

Balaban, rođen 1954. godine u Seferovcima, završio je Građevinski fakultet i tokom života, kako sam navodi u biografiji koju je pisao za potrebe vlastitog sajta, radio poslove “od običnog radnika, tehničkog rukovodioca, generalnog direktora do načelnika odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u administraciji Grada Banjaluka, gdje radi i danas”. Ističe i da je radno iskustvo sticao na cjelokupnom prostoru bivše Jugoslavije, Rusije i Iraka.
Ima tri kćerke koje su danas, kako kaže, odrasle djevojke sa završenim fakultetima.

Javnost u RS tokom aktuelnog mandata bila je u prilici vidjeti tenzije na relaciji gradonačelnika Slobodana Gavranovića i samog Balabana. Takođe, predsjednik Skupštine predstavlja jednu od dvije banjalučke struje, koja je često dolazila u sukob sa koalicionim partnerima.

Tako je i po pitanju kandidature za gradonačelnika Banjaluke na oktobarskim izborima, uprkos predsjedniku DNS-a Marku Paviću, koji je isticao da će to mjesto dobiti SNSD, do kraja forsirao da bi i DNS trebao imati svog kandidata. Na kraju je ipak popustio.

SP

Radenko Komljenovic

Nosilac liste Socijalističke partije je aktuelni načelnik Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi i predsjednik Gradskog odbora ove stranke Radenko Komljenović. On je inače dipl. inženjer mašinstva.

Komljenović je na čelo banjalučkog SP-a došao u aprilu ove godine, nakon što je, kao jedini kandidat, dobio povjerenje Gradskog odbora.

Iako je u trci za prvog banjalučkog socijalistu bio i narodni poslanik i direktor “Gradskog groblja” u Banjaluci Nedeljko Milaković, predsjednik SP-a Petar Đokić odlučio je da samo Komljenović bude kandidat za tu funkciju. Na posljednjim opštim izborima Milaković je osvojio 3.456 glasova i jedini u SP-u osvojio direktni mandat, zahvaljujući čemu su dobili još četiri kompenzacijska, pa danas imaju pet poslanika, dok je Komljenović imao četiri puta manje, odnosno 865 glasova.

NDP

Nosilac liste NDP-a u Banjaluci je predsjednik Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Talić. Talić je završio ekonomski fakultet i vojnu akademiju. Direktor je „Sector Securityja“.

Dragan Talic NDP

On je na čelo banjalučkog NDP-a došao u junu 2015. godine, nakon što je u unutarstranačkim izborima osvojio više glasova od dotadašnjeg predsjednika, i aktuelnog odbornika stranke, Vladimira Mirošljevića.

PDP

Nosilac liste PDP-a je predsjednik Gradskog odbora i aktuelni odbornik ove stranke u Skupštini Grada Zoran Talić.

Zoran-Talic

Rođen je 1983. godine u Banjaluci, oženjen i otac dvoje djece. Završio Pravni fakultet na privatnom univerzitetu Aperion, te je jedini nosilac koji diplomu nije stekao na državnom fakultetu, iako ga je prvobitno upisao.

Bio je predsjednik Savjeta mladih PDP-a Banjaluka od 2007. do 2011. godine, zatim predsjednik Savjeta mladih PDP-a od 2009. do 2012. godine, član Glavnog odbora PDP-a, Predsjedništva i Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, te direktor političke akademije PDP-a.

Jedan je od najaktivnijih banjalučkih odbornika.

Ujedinjena Srpska

Nosilac liste Ujedinjene Srpske je predsjednik ove stranke, aktuelni poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba i potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

stevandic

Rođen je u Drvaru 1966. godine, završio medicinski fakultet u Banjaluci, specijalista je otorinolaringologije, oženjen, ima troje djece.

Stevandić je, prije osnivanja Ujedinjene Srpske, bio član Srpske stranka, Demokratske stranke za Banjaluku i Krajinu, Srpske radikalne stranke RS, Krajiške demokratske stranke i Srpske demokratske stranke.

Na prethodnim lokalnim izborima bio je kandidat ispred SDS-a, ali je izgubio od sadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gavranovića, koji je bio kandidat SNSD-a.

(banjaluka.net)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)