Izostala reakcija građana zbog nestašice pasoša

pasosi

Propale godišnje odmore i dogovorene poslove u inostranstvu građani BiH dočekali su uglavnom sliježući ramenima. Činjenica da pasoša i dalje nema nije bila dovoljna da se pobune i zatraže ono što im pripada.

Osim povremenih opaski na šalterima u policiji, ili pokojeg komentara na društvenim mrežama, donekle očekivana reakcija javnosti potpuno je izostala. Ni Banjalučani danas nisu bili previše kritični prema odgovornima za “pasošku krizu”.

Mediji su pokušali da malo razbude građane pa su pojedini objavili sve brojeve na kojima se može raspitati za pasoš, tražeći od nezadovcoljnih da konstantno zovu i pitaju kad će putne isprave.

iddeea dopis

Objavljen je čak i broj mobilnog ministra Civilnih poslova BiH. U prepisci s nama, kaže da mu se telefon i nije usijao od poziva.

“Nisu. Znaju da pasoši nisu u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, već IDDEEA-e”, poručio je Adil Osmanović.

U međuvremenu, obećanje da će normalizacija izdavanja pasoša početi tačno polovinom juna nije ispunjeno. Iz Agencije za identifikaciona dokumenta stiže nova poruka. Pasoši, kažu, samo što nisu, jer je materijal za njihovo štampanje obezbjeđen u petak. Početkom juna, devet mjeseci pred istek ugovora sa Milbauerom, IDDEEA je raspisala još jedan, četvrti po redu tender za nabavku pasoša. Na samom startu, novi, ali već dobro poznati problemi.

Dok građani skrštenih ruku čekaju svoje pasoše, potencijalni dobavljači i nisu tako pasivni. Zbog toga je i sudbina četvrtog tendera za izradu pasoških knjižica pod znakom pitanja, jer se ponovo žalila francuska kompanija Džemalto. I to po identičnom scenariju kao i do sada.

Ponovo žalba na, kako kažu, nerealne uslove iz tenderske dokumentacije, koje, tvrdi Džemalto, mogu da ispune samo tri kompanije u svijetu. Na uslove već nekoliko godina upozoravaju stručnjaci.

“Ako se pasoši i neke druge firme rade za neke druge članice EU, a kod nas ti pasoši ne mogu da se ponude, to znači da je naša ljestvica možda previsoko podignuta”, rekao je Igor Vukajlović, udruženje građana Tender.

Više od 12 hiljada građana čeka na pasoše duže od dva mjeseca. Još 42 hiljade je u proceduri. Ukoliko Kancelarija za razmatranje žalbi usvoji Džemaltove primjedbe, tender se poništava. Uz takav razvoj događaja, i pasivnost građana, lako bi mogla da se ponovi situacija iz marta ove godine.

(ATV)

U petak počinje “Kozara etno festival 2017”

Međunarodni festival „13. Kozara etno 2017“ zvanično će biti otvoren u  Potkozarskom selu Donja Piskavica ispred Društvenog doma na ljetnjoj pozornici u petak sa početkom u 20:30 časova.

Asfaltirano osam makadamskih puteva

Grad je ove godine za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva planirao 376.145 KM, a tokom ovog mjeseca obnovljeno je i asfaltirano osam saobraćajnica.

Na Trgu Krajine otvoren Festival ruskih zanata

Festival ruskih zanata, na kojem su predstavljeni ručno rađeni predmeti, a koji je danas otvoren na Trgu Krajine, donio je građanima Banjaluke duh šarene tradicije ove zemlje na jedinstven i zanimljivi način.