Izostala reakcija građana zbog nestašice pasoša

pasosi

Propale godišnje odmore i dogovorene poslove u inostranstvu građani BiH dočekali su uglavnom sliježući ramenima. Činjenica da pasoša i dalje nema nije bila dovoljna da se pobune i zatraže ono što im pripada.

Osim povremenih opaski na šalterima u policiji, ili pokojeg komentara na društvenim mrežama, donekle očekivana reakcija javnosti potpuno je izostala. Ni Banjalučani danas nisu bili previše kritični prema odgovornima za “pasošku krizu”.

Mediji su pokušali da malo razbude građane pa su pojedini objavili sve brojeve na kojima se može raspitati za pasoš, tražeći od nezadovcoljnih da konstantno zovu i pitaju kad će putne isprave.

iddeea dopis

Objavljen je čak i broj mobilnog ministra Civilnih poslova BiH. U prepisci s nama, kaže da mu se telefon i nije usijao od poziva.

“Nisu. Znaju da pasoši nisu u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, već IDDEEA-e”, poručio je Adil Osmanović.

U međuvremenu, obećanje da će normalizacija izdavanja pasoša početi tačno polovinom juna nije ispunjeno. Iz Agencije za identifikaciona dokumenta stiže nova poruka. Pasoši, kažu, samo što nisu, jer je materijal za njihovo štampanje obezbjeđen u petak. Početkom juna, devet mjeseci pred istek ugovora sa Milbauerom, IDDEEA je raspisala još jedan, četvrti po redu tender za nabavku pasoša. Na samom startu, novi, ali već dobro poznati problemi.

Dok građani skrštenih ruku čekaju svoje pasoše, potencijalni dobavljači i nisu tako pasivni. Zbog toga je i sudbina četvrtog tendera za izradu pasoških knjižica pod znakom pitanja, jer se ponovo žalila francuska kompanija Džemalto. I to po identičnom scenariju kao i do sada.

Ponovo žalba na, kako kažu, nerealne uslove iz tenderske dokumentacije, koje, tvrdi Džemalto, mogu da ispune samo tri kompanije u svijetu. Na uslove već nekoliko godina upozoravaju stručnjaci.

“Ako se pasoši i neke druge firme rade za neke druge članice EU, a kod nas ti pasoši ne mogu da se ponude, to znači da je naša ljestvica možda previsoko podignuta”, rekao je Igor Vukajlović, udruženje građana Tender.

Više od 12 hiljada građana čeka na pasoše duže od dva mjeseca. Još 42 hiljade je u proceduri. Ukoliko Kancelarija za razmatranje žalbi usvoji Džemaltove primjedbe, tender se poništava. Uz takav razvoj događaja, i pasivnost građana, lako bi mogla da se ponovi situacija iz marta ove godine.

(ATV)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.