Jaćimović: „Sloboda“ ostaje samostalna, ne utapa se ni u SDS, ni u druge stranke

U posljednjih nekoliko nedjelja sve češće se čuju procjene s kim će „Sloboda“ izaći na opšte izbore u RS i BiH 2018. godine, a iz ovog kluba sa četiri odbornika u Skupštini grada Banjaluka poručuju da imaju intenzivnu komunikaciju sa drugim političkim subjektima, ali i da ne namjeravaju da izgube identitet, ukoliko se opredijele za partnerstvo s jednom ili više stranaka.

Povodom aktuelnih najava da će se ova grupacija pridružiti SDS-u, kao i ranijih tvrdnji da će pristupiti PDP-u, Milenko Jaćimović, predsjednik tog kluba u banjalučkom gradskom parlamentu, potvrđuje da je osnivač „Slobode“ Budimir Balaban vodio razgovore sa vrhom Srpske demokratske stranke. Međutim, on ističe da postoje kontakti sa više partija i da nijedan model, kada donesu konačnu odluku, neće podrazumijevati prosto „utapanje“.

„Za nas postoji samo jedan put – nastavićemo da djelujemo samostalno. Procijenićemo da li to znači profilisanje u stranku. Ukoliko postignemo sporazum o koaliciji, to će biti savez na ravnopravnim osnovama. Sve ostalo su spekulacije i podmetanja“, kaže Jaćimović za srpskainfo.com.

Kada je riječ o relacijama „Slobode“ sa drugim akterima na političkoj sceni Banjaluke i RS, naš sagovornik ističe da su u ovom klubu „iznenađeni time što se sve više pokazuje da g. Balaban veoma smeta prijateljima s kojima je proveo 20 godina u istoj partiji“. Osim ove očigledne aluzije na DNS, Jaćimović dodaje da „SDS i opozicione stranke imaju korektan odnos“ prema „Slobodi“.

Na podsjećanje da su prilikom osnivanja „Slobode“ početkom ovog ljeta iz tog kluba stizali nagovještaji da će imati od sedam do devet odbornika u banjalučkoj skupštini, a da su na kraju ipak ostali kvartet, Jaćimović odgovara da oni nisu prava adresa za objašnjenje zašto do toga nije došlo.

„To treba pitati one odbornike koji su obećali da će nam se pridružiti, pa su odustali. Pri tome, najčudnije je što su sami dolazili i tražili da uđu u Slobodu, nezadovoljni statusom i stanjem u svojim strankama. Kasnije se ispostavilo da su dobijali razne priviegije od gradske uprave na čijem čelu je Igor Radojičić, pa je prekompozicija Skupštine krenula u drugom pravcu“, kaže Jaćimović.

On dodaje da u tom kontekstu ne govori o Zoranu Taliću, ranijem PDP-ovcu koji je pristupio odborničkoj većini i postao predsjednik Skupštine grada, već o ljudima iz drugih partija, a među njima je apostrofirao socijaliste.

(srpskainfo.com)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je