Jaćimović: „Sloboda“ ostaje samostalna, ne utapa se ni u SDS, ni u druge stranke

U posljednjih nekoliko nedjelja sve češće se čuju procjene s kim će „Sloboda“ izaći na opšte izbore u RS i BiH 2018. godine, a iz ovog kluba sa četiri odbornika u Skupštini grada Banjaluka poručuju da imaju intenzivnu komunikaciju sa drugim političkim subjektima, ali i da ne namjeravaju da izgube identitet, ukoliko se opredijele za partnerstvo s jednom ili više stranaka.

Povodom aktuelnih najava da će se ova grupacija pridružiti SDS-u, kao i ranijih tvrdnji da će pristupiti PDP-u, Milenko Jaćimović, predsjednik tog kluba u banjalučkom gradskom parlamentu, potvrđuje da je osnivač „Slobode“ Budimir Balaban vodio razgovore sa vrhom Srpske demokratske stranke. Međutim, on ističe da postoje kontakti sa više partija i da nijedan model, kada donesu konačnu odluku, neće podrazumijevati prosto „utapanje“.

„Za nas postoji samo jedan put – nastavićemo da djelujemo samostalno. Procijenićemo da li to znači profilisanje u stranku. Ukoliko postignemo sporazum o koaliciji, to će biti savez na ravnopravnim osnovama. Sve ostalo su spekulacije i podmetanja“, kaže Jaćimović za srpskainfo.com.

Kada je riječ o relacijama „Slobode“ sa drugim akterima na političkoj sceni Banjaluke i RS, naš sagovornik ističe da su u ovom klubu „iznenađeni time što se sve više pokazuje da g. Balaban veoma smeta prijateljima s kojima je proveo 20 godina u istoj partiji“. Osim ove očigledne aluzije na DNS, Jaćimović dodaje da „SDS i opozicione stranke imaju korektan odnos“ prema „Slobodi“.

Na podsjećanje da su prilikom osnivanja „Slobode“ početkom ovog ljeta iz tog kluba stizali nagovještaji da će imati od sedam do devet odbornika u banjalučkoj skupštini, a da su na kraju ipak ostali kvartet, Jaćimović odgovara da oni nisu prava adresa za objašnjenje zašto do toga nije došlo.

„To treba pitati one odbornike koji su obećali da će nam se pridružiti, pa su odustali. Pri tome, najčudnije je što su sami dolazili i tražili da uđu u Slobodu, nezadovoljni statusom i stanjem u svojim strankama. Kasnije se ispostavilo da su dobijali razne priviegije od gradske uprave na čijem čelu je Igor Radojičić, pa je prekompozicija Skupštine krenula u drugom pravcu“, kaže Jaćimović.

On dodaje da u tom kontekstu ne govori o Zoranu Taliću, ranijem PDP-ovcu koji je pristupio odborničkoj većini i postao predsjednik Skupštine grada, već o ljudima iz drugih partija, a među njima je apostrofirao socijaliste.

(srpskainfo.com)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.