Jaćimović: „Sloboda“ ostaje samostalna, ne utapa se ni u SDS, ni u druge stranke

U posljednjih nekoliko nedjelja sve češće se čuju procjene s kim će „Sloboda“ izaći na opšte izbore u RS i BiH 2018. godine, a iz ovog kluba sa četiri odbornika u Skupštini grada Banjaluka poručuju da imaju intenzivnu komunikaciju sa drugim političkim subjektima, ali i da ne namjeravaju da izgube identitet, ukoliko se opredijele za partnerstvo s jednom ili više stranaka.

Povodom aktuelnih najava da će se ova grupacija pridružiti SDS-u, kao i ranijih tvrdnji da će pristupiti PDP-u, Milenko Jaćimović, predsjednik tog kluba u banjalučkom gradskom parlamentu, potvrđuje da je osnivač „Slobode“ Budimir Balaban vodio razgovore sa vrhom Srpske demokratske stranke. Međutim, on ističe da postoje kontakti sa više partija i da nijedan model, kada donesu konačnu odluku, neće podrazumijevati prosto „utapanje“.

„Za nas postoji samo jedan put – nastavićemo da djelujemo samostalno. Procijenićemo da li to znači profilisanje u stranku. Ukoliko postignemo sporazum o koaliciji, to će biti savez na ravnopravnim osnovama. Sve ostalo su spekulacije i podmetanja“, kaže Jaćimović za srpskainfo.com.

Kada je riječ o relacijama „Slobode“ sa drugim akterima na političkoj sceni Banjaluke i RS, naš sagovornik ističe da su u ovom klubu „iznenađeni time što se sve više pokazuje da g. Balaban veoma smeta prijateljima s kojima je proveo 20 godina u istoj partiji“. Osim ove očigledne aluzije na DNS, Jaćimović dodaje da „SDS i opozicione stranke imaju korektan odnos“ prema „Slobodi“.

Na podsjećanje da su prilikom osnivanja „Slobode“ početkom ovog ljeta iz tog kluba stizali nagovještaji da će imati od sedam do devet odbornika u banjalučkoj skupštini, a da su na kraju ipak ostali kvartet, Jaćimović odgovara da oni nisu prava adresa za objašnjenje zašto do toga nije došlo.

„To treba pitati one odbornike koji su obećali da će nam se pridružiti, pa su odustali. Pri tome, najčudnije je što su sami dolazili i tražili da uđu u Slobodu, nezadovoljni statusom i stanjem u svojim strankama. Kasnije se ispostavilo da su dobijali razne priviegije od gradske uprave na čijem čelu je Igor Radojičić, pa je prekompozicija Skupštine krenula u drugom pravcu“, kaže Jaćimović.

On dodaje da u tom kontekstu ne govori o Zoranu Taliću, ranijem PDP-ovcu koji je pristupio odborničkoj većini i postao predsjednik Skupštine grada, već o ljudima iz drugih partija, a među njima je apostrofirao socijaliste.

(srpskainfo.com)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.