Jesenja putovanja sve privlačnija građanima Srpske

Turističke agencije u Republici Srpskoj nude različite aranžmane za jesenja putovanja, a građanima su najinteresantnije evropske metropole.


Budimpešta, Prag, Beč, Grac i Trst su među top pet destinacija, dok one sa nešto dubljim džepom privlače Amsterdam, Moskva i Sankt Peterburg.

Među ljubiteljima ovih putovanja je i Banjalučanka Milijana C., koja kaže da u oktobru, zajedno sa drugaricama, sprema kofere za Budimpeštu.

– Jedna od drugarica se udaje krajem desetog mjeseca, pa smo, umjesto djevojačke večeri, odlučile da negdje otputujemo i izbor je pao na Budimpeštu. Uvijek možemo da izađemo u restoran ili klub, a uspomene sa putovanja ostaju za cijeli život- kaže ona.

Gordana Blagojević iz jedne turističke agencije u Banjaluci, kaže da se građani najvećeg grada Srpske, osim Budimpešte, uglavnom odlučuju za Prag, Toskanu, te Terme u Sloveniji.

– U oktobru imamo najviše aranžmana, pa samim tim i najviše putnika. Cijene se kreću od 199 KM za glavni grad Mađarske, pa do 40 evra po danu za polupansion u Terme- Slovenija. Putnici za cijenu koju uplate imaju prevoz i smještaj, a na usluzi im je i predstavnik agencije- rekla je Blagojevićeva i dodala da su muškarci veoma zainteresovani za Svetu Goru.

Prema riječima Branke Galić, direktorke jedne banjalučke turističke agencije, za jesen su Banjalučani najviše bukirali vile u Toskani i velnes vikende u regionalnim termama.

– Ove godine vlada veće interesovanje za individualne aranžmane uz sopstveni prevoz. Još uvijek bukiramo i last minute za ljetovanje, a polako se vraćamo i šoping turama- pojašnjava ona.

Galićeva kaže da od septembra do aprila naredne godine skoro svaki vikend organizuju šoping-ture u Grac ili Trst.

I Bijeljinci su sve više zaineteresovani za jesenje aranžmane koje nude turističke agencije u njihovom gradu.

Sofija Stevanović, referent prodaje u jednoj od agencija, kaže da veliko inetersovanje vlada za povoljnija putovanja- Temišvar, Budimpeštu, Prag, kao i za Toskanu.

– Takođe, Bijeljinci će ove jeseni avionom putovati u Amsterdam, Moskvu i Sankt Peterburg- pojašnjava ona.

Da su građani Republike Srpske veoma zainteresovani za jesenja putovanja, saglasna je i Murisa Marić, predsednica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora, koja kaže da su agencije pronašle povoljne hotele za smještaj putnika.

-Istina, nisu to hoteli u prvoj zoni, ali imaju primamljivu cijenu koja obuhvata doručak, noćenje i obilazak grada. Ukoliko se zanemari gde se spava i koliko ste udaljeni od centra grada, te reference su ono što ljude najviše privlači na ova primamljiva putovanja- kaže Marićeva.

Ona ističe da je dobro što agencije imaju ove aranžmane, jer većina građana Republike Srpske ne bi drugačije putovala i vidjela velike evropske gradove.

– Kada odete dvije noći i tri dana u Budimpeštu za stotinak maraka cijoena mora da odgovara usluzi- navodi ona i dodaje da putnici često iskoriste i šoping ture kako bi posetili neku od evropskih metropola.

Već rezervišu zimovanja

Branka Galić kaže da putnici već bukiraju zimovanja, uglavnom u popularnim evropskim ski-centarima.

– Već su počeli sa uplatama prvih rata, jer putnicima takva dinamika otplate odgovara. Do polaska na odmor, već su skoro otplatili aranžman, pa tako lakše raspoređuju budžet za zimski odmor – kaže Galićeva.

(EuroBlic)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.