Jubilej ženskog kamernog hora „Banjalučanke“: Pjesmom slave četiri decenije ansambla

banjalucanke

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ ove godine proslavlja 40 godina od osnivanja i uspješnog rada ansambla.

Centralni događaj proslave jubileja, biće održan u srijedu, na Svjetski dan muzike, na tvrđavi Kastel, od 21 čas.

– Koncert je pažljivo pripreman punih šest mjeseci i u repertoarskom smislu ponudiće stilsku i žanrovsku raznovrsnost po kojoj su „Banjalučanke“ postale prepoznatljive na svojim nastupima širom regiona. Konceptualno, koncert će biti podijeljen u tri dijela tako da će publika u prvom čuti nekoliko veoma zahtjevnih kompozicija umjetničke muzike od perioda renesanse, pa sve do savremenih autora 21. veka, u drugom dijelu hor će se predstaviti sa izborom kompozicija iz bogate riznice tradicionalne muzike Balkana. Treći dio obuhvatiće popularniji repertoar i publici ponuditi svojevrsni muzički vremeplov sačinjen od horskih obrada velikih svjetskih hitova pop – rok i filmske muzike – ističe Mladen Matović, dirigent „Banjalučanki“.

Kraći samostalan nastup, dodaje on, imaće i članice prve generacije hora „Banjalučanke“. Ovom prilikom, kaže on, okupiće se i brojne članice svih dosadašnjih generacija „Banjalučanki“, koje će na kraju koncerta zajedno izvesti nekoliko kompozicija.

– Nastup će biti obogaćen podrškom gudačkog orkestra, velikog broja instrumentalista i solista, jer nam je želja da napravimo još jednu noć za pamćenje, dostojnu jubileja. Na to nas obavezuje i naš prošlogodišnji koncert na tvrđavi Kastel, na kojem je prisustvovalo više od tri hiljade sugrađana. Naša zamisao je da čitava ova godina protekne u znaku obeležavanja jubileja tako da ovaj koncert predstavlja samo prvu etapu, a krajem oktobra ćemo promovisati dvojezičnu monografsku publikaciju „Godine ponosa“, koja će obuhvatiti osvrt na najznačajnije koncerte, nastupe i nagrade hora „Banjalučanke“ na međunarodnim horskim takmičenjima širom svijeta. Treća i posljednja etapa obilježavanja jubileja predstavlja snimanje novog kompakt diska ansambla i snimanje dokumentarnog filma koji će svoju promociju imati u decembru, na Svjetski dan horskog pjevanja – poručuje Matović.

Kroz obilježavanje ovog i bilo kog drugog kulturnog jubileja, „Banjalučanke“, prema njegovim riječima, istovremeno šalju i poruku da su dio naroda i društva koje drži do sebe, do svoje tradicije i svih vrijednosti koje opstaju bez obzira na mjesto i vrijeme zbivanja.

– Nadamo se da ćemo polovinom oktobra učestvovati i na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, koje će biti poslednji veliki test pred najznačajnije svjetsko takmičenje – Svjetsku horsku Olimpijadu koja će se 2018. godine održati u Južnoafričkoj Republici – rekao je Matović.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije „Interkultur“ – „Top 50Chamber Choirs & Vocal Ensembles“.

Dosadašnji rezultati

Ženski ansambl „Banjalučanke“, osnovan je u Banjaluci 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića. Ansamblom su od 1994. do 2004. godine umjetnički rukovodili profesori Branislav Đaković i Aleksandra Ostojić Ždrnja, dok od 2004. godine pa sve do danas horom umjetnički rukovodi kompozitor i dirigent i profesor Mladen Matović. Zlatne medalje su osvojene na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu. Na horskim olimpijadama na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi 2014. godine i u Sočiju 2016. godine osvojili su zlatne medalje.

(EuroBlic)

“Zvono” stiže u Banja Luku: Jedinstvena šansa za umjetnike

Likovna nagrada “Zvono”, jedinstvena po mnogo čemu u BiH, danas stiže u Banja Luku, gdje će Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti SKLOP posjetiteljima predstaviti njenu pozadinu i istorijat, ali i ponuditi detalje o načinu prijave.