Jubilej ženskog kamernog hora „Banjalučanke“: Pjesmom slave četiri decenije ansambla

banjalucanke

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ ove godine proslavlja 40 godina od osnivanja i uspješnog rada ansambla.

Centralni događaj proslave jubileja, biće održan u srijedu, na Svjetski dan muzike, na tvrđavi Kastel, od 21 čas.

– Koncert je pažljivo pripreman punih šest mjeseci i u repertoarskom smislu ponudiće stilsku i žanrovsku raznovrsnost po kojoj su „Banjalučanke“ postale prepoznatljive na svojim nastupima širom regiona. Konceptualno, koncert će biti podijeljen u tri dijela tako da će publika u prvom čuti nekoliko veoma zahtjevnih kompozicija umjetničke muzike od perioda renesanse, pa sve do savremenih autora 21. veka, u drugom dijelu hor će se predstaviti sa izborom kompozicija iz bogate riznice tradicionalne muzike Balkana. Treći dio obuhvatiće popularniji repertoar i publici ponuditi svojevrsni muzički vremeplov sačinjen od horskih obrada velikih svjetskih hitova pop – rok i filmske muzike – ističe Mladen Matović, dirigent „Banjalučanki“.

Kraći samostalan nastup, dodaje on, imaće i članice prve generacije hora „Banjalučanke“. Ovom prilikom, kaže on, okupiće se i brojne članice svih dosadašnjih generacija „Banjalučanki“, koje će na kraju koncerta zajedno izvesti nekoliko kompozicija.

– Nastup će biti obogaćen podrškom gudačkog orkestra, velikog broja instrumentalista i solista, jer nam je želja da napravimo još jednu noć za pamćenje, dostojnu jubileja. Na to nas obavezuje i naš prošlogodišnji koncert na tvrđavi Kastel, na kojem je prisustvovalo više od tri hiljade sugrađana. Naša zamisao je da čitava ova godina protekne u znaku obeležavanja jubileja tako da ovaj koncert predstavlja samo prvu etapu, a krajem oktobra ćemo promovisati dvojezičnu monografsku publikaciju „Godine ponosa“, koja će obuhvatiti osvrt na najznačajnije koncerte, nastupe i nagrade hora „Banjalučanke“ na međunarodnim horskim takmičenjima širom svijeta. Treća i posljednja etapa obilježavanja jubileja predstavlja snimanje novog kompakt diska ansambla i snimanje dokumentarnog filma koji će svoju promociju imati u decembru, na Svjetski dan horskog pjevanja – poručuje Matović.

Kroz obilježavanje ovog i bilo kog drugog kulturnog jubileja, „Banjalučanke“, prema njegovim riječima, istovremeno šalju i poruku da su dio naroda i društva koje drži do sebe, do svoje tradicije i svih vrijednosti koje opstaju bez obzira na mjesto i vrijeme zbivanja.

– Nadamo se da ćemo polovinom oktobra učestvovati i na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, koje će biti poslednji veliki test pred najznačajnije svjetsko takmičenje – Svjetsku horsku Olimpijadu koja će se 2018. godine održati u Južnoafričkoj Republici – rekao je Matović.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije „Interkultur“ – „Top 50Chamber Choirs & Vocal Ensembles“.

Dosadašnji rezultati

Ženski ansambl „Banjalučanke“, osnovan je u Banjaluci 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića. Ansamblom su od 1994. do 2004. godine umjetnički rukovodili profesori Branislav Đaković i Aleksandra Ostojić Ždrnja, dok od 2004. godine pa sve do danas horom umjetnički rukovodi kompozitor i dirigent i profesor Mladen Matović. Zlatne medalje su osvojene na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu. Na horskim olimpijadama na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi 2014. godine i u Sočiju 2016. godine osvojili su zlatne medalje.

(EuroBlic)

Žalba koči gradnju kružnog toka na Starčevici

Izgradnju novog kružnog toka na Starčevici na ukrštanju bulevara Vojvode Stepe Stepanovića, Vojvode Petra Bojovića i Desanke Maksimović koči žalba na postupak, koju je uložio jedan od izvođača radova na tenderu za javnu nabavku koji su raspisali “Putevi RS”.

Najtužniji pas na svijetu traži dom

Crni mješanac po imenu As izbačen je na ulicu prije nekoliko dana; sada traži nekoga da ga udomi, a oni koji se trenutno brinu o njemu tvrde da je najtužniji pas kojeg su ikada sreli.