Jubilej ženskog kamernog hora „Banjalučanke“: Pjesmom slave četiri decenije ansambla

banjalucanke

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ ove godine proslavlja 40 godina od osnivanja i uspješnog rada ansambla.

Centralni događaj proslave jubileja, biće održan u srijedu, na Svjetski dan muzike, na tvrđavi Kastel, od 21 čas.

– Koncert je pažljivo pripreman punih šest mjeseci i u repertoarskom smislu ponudiće stilsku i žanrovsku raznovrsnost po kojoj su „Banjalučanke“ postale prepoznatljive na svojim nastupima širom regiona. Konceptualno, koncert će biti podijeljen u tri dijela tako da će publika u prvom čuti nekoliko veoma zahtjevnih kompozicija umjetničke muzike od perioda renesanse, pa sve do savremenih autora 21. veka, u drugom dijelu hor će se predstaviti sa izborom kompozicija iz bogate riznice tradicionalne muzike Balkana. Treći dio obuhvatiće popularniji repertoar i publici ponuditi svojevrsni muzički vremeplov sačinjen od horskih obrada velikih svjetskih hitova pop – rok i filmske muzike – ističe Mladen Matović, dirigent „Banjalučanki“.

Kraći samostalan nastup, dodaje on, imaće i članice prve generacije hora „Banjalučanke“. Ovom prilikom, kaže on, okupiće se i brojne članice svih dosadašnjih generacija „Banjalučanki“, koje će na kraju koncerta zajedno izvesti nekoliko kompozicija.

– Nastup će biti obogaćen podrškom gudačkog orkestra, velikog broja instrumentalista i solista, jer nam je želja da napravimo još jednu noć za pamćenje, dostojnu jubileja. Na to nas obavezuje i naš prošlogodišnji koncert na tvrđavi Kastel, na kojem je prisustvovalo više od tri hiljade sugrađana. Naša zamisao je da čitava ova godina protekne u znaku obeležavanja jubileja tako da ovaj koncert predstavlja samo prvu etapu, a krajem oktobra ćemo promovisati dvojezičnu monografsku publikaciju „Godine ponosa“, koja će obuhvatiti osvrt na najznačajnije koncerte, nastupe i nagrade hora „Banjalučanke“ na međunarodnim horskim takmičenjima širom svijeta. Treća i posljednja etapa obilježavanja jubileja predstavlja snimanje novog kompakt diska ansambla i snimanje dokumentarnog filma koji će svoju promociju imati u decembru, na Svjetski dan horskog pjevanja – poručuje Matović.

Kroz obilježavanje ovog i bilo kog drugog kulturnog jubileja, „Banjalučanke“, prema njegovim riječima, istovremeno šalju i poruku da su dio naroda i društva koje drži do sebe, do svoje tradicije i svih vrijednosti koje opstaju bez obzira na mjesto i vrijeme zbivanja.

– Nadamo se da ćemo polovinom oktobra učestvovati i na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, koje će biti poslednji veliki test pred najznačajnije svjetsko takmičenje – Svjetsku horsku Olimpijadu koja će se 2018. godine održati u Južnoafričkoj Republici – rekao je Matović.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije „Interkultur“ – „Top 50Chamber Choirs & Vocal Ensembles“.

Dosadašnji rezultati

Ženski ansambl „Banjalučanke“, osnovan je u Banjaluci 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića. Ansamblom su od 1994. do 2004. godine umjetnički rukovodili profesori Branislav Đaković i Aleksandra Ostojić Ždrnja, dok od 2004. godine pa sve do danas horom umjetnički rukovodi kompozitor i dirigent i profesor Mladen Matović. Zlatne medalje su osvojene na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Malti, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu. Na horskim olimpijadama na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi 2014. godine i u Sočiju 2016. godine osvojili su zlatne medalje.

(EuroBlic)

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.

U jednom danu 18 saobraćajnih nesreća

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka proteklog dana evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda, od čega je u četiri nezgode jedno lice teže, a osam lakše povrijeđeno, dok je u 14 nezgoda bilo materijalne štete, rečeno jeu ovoj upravi.