Kontrola letova i u Banjaluci

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ otvorila je danas u Mahovljanima kod Banjaluke Centar oblasne kontrole leta – Operativna jedinica Banjaluka.

Direktor BHANSA Davorin Primorac rekao je da ovaj događaj predstavlja još jedan korak naprijed u procesu preuzimanja odgovornosti u pružanju usluga u vazdušnoj plovidbi u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

“Naš osnovni cilj je nesmetano, bezbjedno i efikasno odvijanje vazdušnog saobraćaja u našem vazdušnom prostoru. Otvaranjem oblasne kontrole leta Banjaluka jeste još jedan korak ka tom cilju”, rekao je Primorac tokom otvaranja Centra.

On je istakao da je prije nekoliko godina bilo teško zamisliti da će Agencija biti u poziciji da pruža usluge u vazdušnoj plovidbi na cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

“BHANSA je izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u međunarodnim krugovima. Aktivnim učešćem u primjeni Evropske inicijative `Jedno evropsko nebo`, koja ima za cilj povećanje kapaciteta vazdušnog saobraćaja na prostoru Evrope, BHANSA se nameće kao ravnopravan partner u izgradnji jedinstvenog evropskog sistema kontrole vazdušnog saobraćaja”, naveo je Primorac.

Šef smjene kontrole letenja Dijana Majstorović podsjetila je da je 13. novembra 2014. godine BiH preuzela kontrolu vazdušnog prostora iznad BiH do 10.000 metara, dok je zbog operativnih potreba 2. februara osposobljen Centar u Banjaluci, koji je danas zvanično otvoren.

“Zbog nedostaka kadra, Banjaluka trenutno radi samo osam časova dnevno. U tom vremenu pokrivamo prostor iznad cijele države do 8.500 metara, dok centar u Sarajevu u tom vremenu radi od 8.500 do 10.000 metara”, istakla je Majstorovićeva.

Ona je dodala da je plan da se u narednom periodu odškoluje potreban broj kontrolora, te da se preuzme kontrola nad cijelim prostorom BiH do 20.000 metara, kada će Operativna jedinica Banjaluka preuzeti sav posao, odnosno kontrola leta će raditi 24 časa dnevno do 10.000 metara.

(Agencije)

Plivački miting u Banjaluci okupio više od 300 takmičara

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u Banjaluci Međunarodni plivački miting “Banjaluka open 2017”, koji je okupio više od 300 takmičara iz osam zemalja svijeta. Radojičić je istakao da ova manifestacija već ima tradiciju, sa veoma značajnim ostvarenim rezultatima. “Grad Banjaluka podržava ovakva takmičenja, koja doprinose razvijanju i promociji sporta. Mladi se u sve

Kraj školske godine 23. juna

Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini za 10.438 maturanata osnovnih škola u Republici Srpskoj završava se 9. juna. Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da se 10.301 maturant srednjih škola 18. maja oprostio od školskih klupa. – Nastava za sve ostale osnovce i srednjoškolce trajaće do 23.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja. Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije. – Poslije jednog vijeka

Goran Galešić ponovo u banjalučkom Borcu?

Goran Galešić (28) bi mogao da se vrati u banjalučki Borac. On je nedavno raskinuo saradnju sa slovenačkim Celjem i slobodan je igrač, a čelnici kluba iz Platonove su ga već kontaktirali. Galešić može da igra na krilnim pozicijama i u sredini, a ima ogromno iskustvo. Od odlaska iz Borca nastupao je za Goricu, Beršot,

Konkurs za posao: Šnajder u salonu vjenčanica

Studiju Hera Banjaluka, odnosno salonu vjenčanica potreban je pomoćni šnajder na radno vrijeme od četiri časa, uz mogućnost ostanka na osmočasovno radno vrijeme ili u stalni radni osnos. Navedene kvalifikacije su: -Znanje i volja za rad; -Pouzdanost, pristojnost, prijatni i nasmijani za rad sa klijentima; -Starosna dob nije presudna; -Privatni segment nije važan (da li

U Mahovljanima obilježeno 25 godina od formiranja RV i PVO

Na aerodromu u Mahovljanima danas je obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske, iz čijih je jedinica 61 borac dao život za stvaranje i odbranu Srpske. Parastos kod spomen-obilježja služio je vojni sveštenik, a potom je više delegacija položilo vijence. Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne

Trgovački lanac mojMarket podržao projekat „Zdravosfera”

U banjalučkom parku Petar Kočić danas je po drugi put realizovan projekat „Zdravosfera”, u organizaciji Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC). Pod sloganom „Živi zdravo i uživaj pravo” studenti medicine promovisali su među svojim sugrađanima zdrave životne navike, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Domaći trgovački lanac mojMarket pružio je podršku ovom projektu