Kontrola letova i u Banjaluci

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH /BHANSA/ otvorila je danas u Mahovljanima kod Banjaluke Centar oblasne kontrole leta – Operativna jedinica Banjaluka.

Direktor BHANSA Davorin Primorac rekao je da ovaj događaj predstavlja još jedan korak naprijed u procesu preuzimanja odgovornosti u pružanju usluga u vazdušnoj plovidbi u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

“Naš osnovni cilj je nesmetano, bezbjedno i efikasno odvijanje vazdušnog saobraćaja u našem vazdušnom prostoru. Otvaranjem oblasne kontrole leta Banjaluka jeste još jedan korak ka tom cilju”, rekao je Primorac tokom otvaranja Centra.

On je istakao da je prije nekoliko godina bilo teško zamisliti da će Agencija biti u poziciji da pruža usluge u vazdušnoj plovidbi na cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH.

“BHANSA je izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u međunarodnim krugovima. Aktivnim učešćem u primjeni Evropske inicijative `Jedno evropsko nebo`, koja ima za cilj povećanje kapaciteta vazdušnog saobraćaja na prostoru Evrope, BHANSA se nameće kao ravnopravan partner u izgradnji jedinstvenog evropskog sistema kontrole vazdušnog saobraćaja”, naveo je Primorac.

Šef smjene kontrole letenja Dijana Majstorović podsjetila je da je 13. novembra 2014. godine BiH preuzela kontrolu vazdušnog prostora iznad BiH do 10.000 metara, dok je zbog operativnih potreba 2. februara osposobljen Centar u Banjaluci, koji je danas zvanično otvoren.

“Zbog nedostaka kadra, Banjaluka trenutno radi samo osam časova dnevno. U tom vremenu pokrivamo prostor iznad cijele države do 8.500 metara, dok centar u Sarajevu u tom vremenu radi od 8.500 do 10.000 metara”, istakla je Majstorovićeva.

Ona je dodala da je plan da se u narednom periodu odškoluje potreban broj kontrolora, te da se preuzme kontrola nad cijelim prostorom BiH do 20.000 metara, kada će Operativna jedinica Banjaluka preuzeti sav posao, odnosno kontrola leta će raditi 24 časa dnevno do 10.000 metara.

(Agencije)

Do dokumenata kao u usporenom filmu

Građani Republike Srpske koji odluče da prije posla produže važenje ličnih dokumenata ili registruju vozilo vjerovatno će zakasniti na posao i još dobiti opomenu od šefa.

Druge predškolske igre 26. aprila

U srijedu, 26. aprila, na Gradskom stadionu biće održane II predškolske igre. Početak igara zakazan je u 9.30 časova, a u takmičenju će učestvovati 21 vrtić (oko 700 djece) sa područja grada Banje Luke.

Evrokupom počeli proslavu jubileja

Takmičenje u Evrokupu, održano proteklog vikenda na rijeci Vrbas, prva je u nizu manifestacija koje će biti održane ove godine u sklopu obilježavanja 70 godina uspješnog rada Kajak-kanu kluba Vrbas iz Banjaluke.

(VIDEO) Poezija na krovu biblioteke

U srijedu 26. aprila Narodna i univerzitetska biblioteka RS obilježava Dan biblioteke, kao i Dan knjige i autorskih prava, uz neka veoma zanimljiva dešavanja.