Konzum ucjenjuju veliki dobavljači

konzum

Tržni centar “Konzum” našao se na meti ucjene 20 velikih dobavljača u BiH, koji nastavak saradnje uslovljavaju što bržom isplatom isporučene robe, a ceh plaćaju manji proizvođači jer ostaju bez prihoda.

O ucjenama je, kako saznaje “Glas Srpske”, bilo riječi i na posljednjem sastanku dobavljača sa menadžmentom “Konzuma” u Sarajevu. Tada su predstavnici “Konzuma” obavijestili poslovne partnere da pokušavaju postići dogovor sa ucjenjivačima kako bi obezbijedili jednak tretman za sve dobavljače, što je na početku mandata obećao i povjerenik hrvatske Vlade za “Agrokor” Ante Ramljak.

Direktor banjalučkog “Krajina klasa” Saša Trivić kaže da veliki dobavljači ugrožavaju sve ostale jer traže da im budu smanjena dugovanja u odnosu na potraživanja prije krize koja je potresla koncern “Agrokor”, u čijem sastavu posluje i “Konzum”.

– To je nemoguće, jer “Konzum” nema novca. Tim zahtjevima stavljaju i sebe i nas u nepovoljnu situaciju. Očekujemo da će menadžment “Konzuma” postići neki dogovor s njima. To radi 20 firmi, koje možemo svrstati u velike kompanije i uvoznike. To može biti “Koka-Kola” ili firme koje se bave uvozom brendirane robe. To nam je između redova provukao menadžment “Konzuma” na sastancima na kojima su prezentovali stanje u tom trgovačkom lancu – kazao je Trivić i dodao da su nastavili da isporučuju robu “Konzumu” koji im duguje nešto veći iznos nego prije izbijanja krize.

“Konzum” banjalučkom “Fratelo trejdu”, koji se bavi trgovinom, pakovanjem i doradom ribe, duguje 114.000 maraka i on se nalazi među manjim dobavljačima.

– Ne znam kakva je situacija sa većim dobavljačima, jer mi ne pripadamo toj kategoriji. Mi smo s njima napravili varijantu s djelimičnom isporukom robe. Nismo u potpunosti prekinuli saradnju, ali smo ih uslovili da kada oni nama isplate nešto novca, mi ćemo istim tempom uzvratiti isporukom robe – kazao je direktor “Fratelo trejda” Mario Derajić.

Veliki iznos novca “Konzum” duguje i banjalučkoj fabrici za preradu vođa i povrća “Vitaminka”, koja namjerava da nastavi sa isporukom robe ovom trgovačkom lancu.

– Ucjene velikih dobavljača nisu dobre jer mogu da utiču i na proces preuzimanja “Konzuma” od strane “Merkatora”. Ako nastave sa ucjenama, srednji i mali dobavljači moraće finansirati sve to i neće moći da naplate svoj dug – kazao je direktor “Vitaminke” Žarko Mikić.

Iz uprave “Konzuma” juče nismo dobili odgovor u vezi sa ucjenama i da li je na pomolu dogovor sa tim dobavljačima. Ramljak je prilikom posljednje posjete Sarajevu pozvao dobavljače iz BiH na strpljenje i nastavak saradnje.

– Da bi uspjeli napori koje preduzimamo s ciljem da poslovanje “Konzuma” u BiH postavimo na zdrave temelje, potrebna nam je podrška i saradnja s dobavljačima. Sa svima ćemo i pojedinačno razgovarati o međusobnim odnosima – kazao je tada Ramljak.

Sindikat

U Sindikatu trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji je u svakodnevnoj komunikaciji sa menadžmentom “Konzuma” kako bi zaštitio zaposlene, kažu da im je poznato da veliki dobavljači posežu za ucjenama.

– To su njihovi međusobni odnosi na koje mi nemamo uticaj. Mislim da će zaposleni u “Konzumu” u RS proći mnogo bolje nego u FBiH – kazao je predsjednik ovog sindikata Goran Savanović.

(Glas)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.