Konzum ucjenjuju veliki dobavljači

konzum

Tržni centar “Konzum” našao se na meti ucjene 20 velikih dobavljača u BiH, koji nastavak saradnje uslovljavaju što bržom isplatom isporučene robe, a ceh plaćaju manji proizvođači jer ostaju bez prihoda.

O ucjenama je, kako saznaje “Glas Srpske”, bilo riječi i na posljednjem sastanku dobavljača sa menadžmentom “Konzuma” u Sarajevu. Tada su predstavnici “Konzuma” obavijestili poslovne partnere da pokušavaju postići dogovor sa ucjenjivačima kako bi obezbijedili jednak tretman za sve dobavljače, što je na početku mandata obećao i povjerenik hrvatske Vlade za “Agrokor” Ante Ramljak.

Direktor banjalučkog “Krajina klasa” Saša Trivić kaže da veliki dobavljači ugrožavaju sve ostale jer traže da im budu smanjena dugovanja u odnosu na potraživanja prije krize koja je potresla koncern “Agrokor”, u čijem sastavu posluje i “Konzum”.

– To je nemoguće, jer “Konzum” nema novca. Tim zahtjevima stavljaju i sebe i nas u nepovoljnu situaciju. Očekujemo da će menadžment “Konzuma” postići neki dogovor s njima. To radi 20 firmi, koje možemo svrstati u velike kompanije i uvoznike. To može biti “Koka-Kola” ili firme koje se bave uvozom brendirane robe. To nam je između redova provukao menadžment “Konzuma” na sastancima na kojima su prezentovali stanje u tom trgovačkom lancu – kazao je Trivić i dodao da su nastavili da isporučuju robu “Konzumu” koji im duguje nešto veći iznos nego prije izbijanja krize.

“Konzum” banjalučkom “Fratelo trejdu”, koji se bavi trgovinom, pakovanjem i doradom ribe, duguje 114.000 maraka i on se nalazi među manjim dobavljačima.

– Ne znam kakva je situacija sa većim dobavljačima, jer mi ne pripadamo toj kategoriji. Mi smo s njima napravili varijantu s djelimičnom isporukom robe. Nismo u potpunosti prekinuli saradnju, ali smo ih uslovili da kada oni nama isplate nešto novca, mi ćemo istim tempom uzvratiti isporukom robe – kazao je direktor “Fratelo trejda” Mario Derajić.

Veliki iznos novca “Konzum” duguje i banjalučkoj fabrici za preradu vođa i povrća “Vitaminka”, koja namjerava da nastavi sa isporukom robe ovom trgovačkom lancu.

– Ucjene velikih dobavljača nisu dobre jer mogu da utiču i na proces preuzimanja “Konzuma” od strane “Merkatora”. Ako nastave sa ucjenama, srednji i mali dobavljači moraće finansirati sve to i neće moći da naplate svoj dug – kazao je direktor “Vitaminke” Žarko Mikić.

Iz uprave “Konzuma” juče nismo dobili odgovor u vezi sa ucjenama i da li je na pomolu dogovor sa tim dobavljačima. Ramljak je prilikom posljednje posjete Sarajevu pozvao dobavljače iz BiH na strpljenje i nastavak saradnje.

– Da bi uspjeli napori koje preduzimamo s ciljem da poslovanje “Konzuma” u BiH postavimo na zdrave temelje, potrebna nam je podrška i saradnja s dobavljačima. Sa svima ćemo i pojedinačno razgovarati o međusobnim odnosima – kazao je tada Ramljak.

Sindikat

U Sindikatu trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji je u svakodnevnoj komunikaciji sa menadžmentom “Konzuma” kako bi zaštitio zaposlene, kažu da im je poznato da veliki dobavljači posežu za ucjenama.

– To su njihovi međusobni odnosi na koje mi nemamo uticaj. Mislim da će zaposleni u “Konzumu” u RS proći mnogo bolje nego u FBiH – kazao je predsjednik ovog sindikata Goran Savanović.

(Glas)

U Banjaluci počeo Američki biznis forum za promociju i umrežavanje

U Banjoj Luci je jutros počeo Američki biznis forum za promociju i umrežavanje. Ovo je prvi događaj ove vrste u BiH koji organizuje Ambasada SAD. Biznis forumu prisustvuje gradonačelnik Igor Radojičić, a pozderavni govor je održala američki ambasador u Bosni i Hercegovini Morin Kormak.