Ljekari se nagledaju svega: Djeci iz grla vade novčiće, zviždaljke i baterije

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa još se prepričava slučaj šestomjesečne bebe koja je “pojela” metalni krstić.

Zbog gutanja raznih predmeta i to najčešće novčića, kockica, igračaka iz čokoladnog jajeta, ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra godišnje se javi petoro do sedmoro djece, pretežno dječaka.

Specijalisti ORL klinike u praksi su se nagledali bukvalno svega, u malenom dječjem jednjaku završili su plastični čepovi, slamčice, baterije, bombone, veći komadi mesa i grožđa.

Medicinare je posebno iznenadilo kada su na snimku vidjeli zviždaljku, te rajsinglu, za koju im je trebalo 45 minuta da je izvuku iz jednjaka.

“Šampion” je dijete koje je progutalo čak dva novčića, a osim domaće valute, jednom mališanu u ruke, a kasnije i u usta, dopao je i američki dolar.

– Roditelji dovode uglavnom djecu uzrasta od dvije do sedam godina. Najmlađi pacijent nam je bila beba stara tek pola godine, koja je uspjela da proguta metalni privjesak u obliku krsta – priča specijalista otorinolaringolog, Zorica Novaković, koja i danas sa čuđenjem govori o tom slučaju. Posebno opasne su baterije, koje koroziraju u organizmu i nagrizaju sluznicu.

Ma koliko se roditeljima ovi dječiji nestašluci ponekad činili zanimljivim, Novakovićeva ističe da operacije nisu nimalo naivne. Progutani predmeti vade se iz jednjaka specijalnim kliještima, a zahvati se izvode u opštoj anesteziji.

– Strana tijela jednjaka kod djece i danas su jedno od urgentnih stanja u ORL i zahtijevaju posebnu pažnju jer je uglavnom riječ o djeci mlađe životne dobi, sa nježnim i uskim jednjakom, pa već i sam pokušaj vađenja stranog tijela znači moguću opasnost za oštećenje sluznice i probijanje zida – pojašnjava ona.

Na sreću, sve operacije banjalučki ljekari uspješno su završili i djeca su zdrava otpuštena kući.

– Roditelji ukoliko su prisutni veoma brzo primjete da je dijete progutalo nekakav predmet i u ORL kliniku se javljaju u roku sat vremena, dok pacijenti upućeni iz drugih regija dođu u roku dva do tri sata. Međutim, nekada se i previdi strano tijelo, jer roditelji nisu bili prisutni kada je dijete progutalo predmet, a zbog njegove veličine dijete nije imalo u početku izražene simtome – kaže Novakovićeva.

Vodeći simptomi, dodaje, na koje roditelji trebaju da obrate pažnju su otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke, mučnina, bolno gutanje, bol u grudima, otežano disanje i kašalj.

Iako manje od deset pacijenata godišnje u najvećem kliničkom centru u Srpskoj laicima djeluje kao zanemariv broj, doktorka, Zorica Novaković, ističe da je cifra zabrinjavajuća posebno kada se poredi sa razvijenim zemljama svijeta, gdje takvih slučajeva skoro da i nema. Zato je jako važna prevencija i edukacija roditelja o opasnostima gutanja predmeta.

Majka koja je prošla ovo neželjeno iskustvo, priča da je i pored sve pažnje njena djevojčica sa dvije godine progutala novčić koji je pronašla na podu, a koji je vjerovatno ispao iz džepa.

– Vodila sam uvijek računa da ne stavlja male stvari u usta, nismo ni imali sitne igračke u kući, tako da nisam odmah ni primjetila kada je kćerka progutala paru. Otišli smo tek poslije dva dana doktoru, jer je teško gutala i mnogo sam se zabrinula kada smo na snimcima vidjeli šta joj je u grlu, ali srećom sve se dobro završilo – ispričala je ova Banjalučanka.

Neobična zbirka

Djeca nerijetko različite predmete guraju u nos i uvo, a specijalisti su do sada nalazili i vadili dijelove igračaka, baterije, papiriće, spužvice i grah.

Zanimljivo je da su ljekari prije peseljenja u nove prostorije na Paprikovcu, u ordinaciji imali i izloženu neobičnu zbirku progutanih predmeta koje su izvadili u dugogodišnjoj praksi.

Instrumenti stari tri decenije

Opipljive medicinske zahvate u dječijem grlu banjalučki ljekari uspješno izvode sa instrumentima starim čak trideset godina.

Nabavka novog instrumentarija, prema stručnim procjenama, košta oko 30.000 KM.

(EuroBlic)

Poreski inspektor oslobođen krivice

Okružni sud u Banjaluci je, zbog nedostatka dokaza, inspektora Poreske uprave Republike Srpske Stevana Tešića oslobodio optužbi za trgovinu uticajem.

Da li i šta treba mijenjati u naknadama za porodilje?

U zavisnosti od toga da li ste na vlasti ili u opoziciji, zavisi vaš stav o novom Zakonu o dječijoj zaštiti. Ni Zakon kojim bi nezaposlene porodilje dobijale jednu najnižu platu mjesečno, prvi put u istoriji Srpske, nije ujednio dva bloka, jer ga pojedini opozicionаri smatraju diskriminatorskim.

(VIDEO) Banjaluka “popunjena” za Novu godinu

Smještajni kapaciteti u Banjaluci za novogodišnje praznike skoro da su potpuno popunjeni. Nastupi velikih regionalnih muzičkih zvijezda, zakazani za doček Nove godine u gradu na Vrbasu, i te kako su privukli više turista nego inače.