Ljekari se nagledaju svega: Djeci iz grla vade novčiće, zviždaljke i baterije

Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa još se prepričava slučaj šestomjesečne bebe koja je “pojela” metalni krstić.

Zbog gutanja raznih predmeta i to najčešće novčića, kockica, igračaka iz čokoladnog jajeta, ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra godišnje se javi petoro do sedmoro djece, pretežno dječaka.

Specijalisti ORL klinike u praksi su se nagledali bukvalno svega, u malenom dječjem jednjaku završili su plastični čepovi, slamčice, baterije, bombone, veći komadi mesa i grožđa.

Medicinare je posebno iznenadilo kada su na snimku vidjeli zviždaljku, te rajsinglu, za koju im je trebalo 45 minuta da je izvuku iz jednjaka.

“Šampion” je dijete koje je progutalo čak dva novčića, a osim domaće valute, jednom mališanu u ruke, a kasnije i u usta, dopao je i američki dolar.

– Roditelji dovode uglavnom djecu uzrasta od dvije do sedam godina. Najmlađi pacijent nam je bila beba stara tek pola godine, koja je uspjela da proguta metalni privjesak u obliku krsta – priča specijalista otorinolaringolog, Zorica Novaković, koja i danas sa čuđenjem govori o tom slučaju. Posebno opasne su baterije, koje koroziraju u organizmu i nagrizaju sluznicu.

Ma koliko se roditeljima ovi dječiji nestašluci ponekad činili zanimljivim, Novakovićeva ističe da operacije nisu nimalo naivne. Progutani predmeti vade se iz jednjaka specijalnim kliještima, a zahvati se izvode u opštoj anesteziji.

– Strana tijela jednjaka kod djece i danas su jedno od urgentnih stanja u ORL i zahtijevaju posebnu pažnju jer je uglavnom riječ o djeci mlađe životne dobi, sa nježnim i uskim jednjakom, pa već i sam pokušaj vađenja stranog tijela znači moguću opasnost za oštećenje sluznice i probijanje zida – pojašnjava ona.

Na sreću, sve operacije banjalučki ljekari uspješno su završili i djeca su zdrava otpuštena kući.

– Roditelji ukoliko su prisutni veoma brzo primjete da je dijete progutalo nekakav predmet i u ORL kliniku se javljaju u roku sat vremena, dok pacijenti upućeni iz drugih regija dođu u roku dva do tri sata. Međutim, nekada se i previdi strano tijelo, jer roditelji nisu bili prisutni kada je dijete progutalo predmet, a zbog njegove veličine dijete nije imalo u početku izražene simtome – kaže Novakovićeva.

Vodeći simptomi, dodaje, na koje roditelji trebaju da obrate pažnju su otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke, mučnina, bolno gutanje, bol u grudima, otežano disanje i kašalj.

Iako manje od deset pacijenata godišnje u najvećem kliničkom centru u Srpskoj laicima djeluje kao zanemariv broj, doktorka, Zorica Novaković, ističe da je cifra zabrinjavajuća posebno kada se poredi sa razvijenim zemljama svijeta, gdje takvih slučajeva skoro da i nema. Zato je jako važna prevencija i edukacija roditelja o opasnostima gutanja predmeta.

Majka koja je prošla ovo neželjeno iskustvo, priča da je i pored sve pažnje njena djevojčica sa dvije godine progutala novčić koji je pronašla na podu, a koji je vjerovatno ispao iz džepa.

– Vodila sam uvijek računa da ne stavlja male stvari u usta, nismo ni imali sitne igračke u kući, tako da nisam odmah ni primjetila kada je kćerka progutala paru. Otišli smo tek poslije dva dana doktoru, jer je teško gutala i mnogo sam se zabrinula kada smo na snimcima vidjeli šta joj je u grlu, ali srećom sve se dobro završilo – ispričala je ova Banjalučanka.

Neobična zbirka

Djeca nerijetko različite predmete guraju u nos i uvo, a specijalisti su do sada nalazili i vadili dijelove igračaka, baterije, papiriće, spužvice i grah.

Zanimljivo je da su ljekari prije peseljenja u nove prostorije na Paprikovcu, u ordinaciji imali i izloženu neobičnu zbirku progutanih predmeta koje su izvadili u dugogodišnjoj praksi.

Instrumenti stari tri decenije

Opipljive medicinske zahvate u dječijem grlu banjalučki ljekari uspješno izvode sa instrumentima starim čak trideset godina.

Nabavka novog instrumentarija, prema stručnim procjenama, košta oko 30.000 KM.

(EuroBlic)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.