Mještani kotorvaroškog sela Podosoje ne daju šumu

Mještani kotorvaroškog sela Podosoje okupili su se juče ispred sjedišta Šumskog gazdinstva (ŠG) “Vrbanja” Kotor Varoš revoltirani zbog doznačavanja i planirane sječe šume, za koju tvrde da je od davnina u njihovom vlasništvu.

Oni su sa mirnog protesta poručili da šumarija nema nikakav osnov da siječe tu šumu. Na to su željeli da ukažu i direktorici ŠG “Vrbanja” Daliborki Kerezović, ali im to nije pošlo za rukom s obzirom na to da u vrijeme protesta nije bila na poslu. Mještane je primio tehnički direktor, koji je rekao da vrše doznaku i da je poslije nje predviđena sječa.

– Šuma je jedino bogatstvo koje imamo. Ona je hranila naše djedove i očeve i danas treba da hrani nas. Sada radnici šumarije dolaze tamo, udaraju pečate i planiraju sječu i rasprodaju naše šume – kaže mještanin Spasoje Milojčić.

On tvrdi da svako od okupljenih mještana ima šumu, neko deset, neko 20 dunuma.

– Šumu smo čuvali i od drugoga i od sebe, a sada kada je stasala za sječu neko se pojavljuje da je siječe. To je naša šuma i još kao dijete znam da smo za nju plaćali porez i čuvali je, a sada je šumarija svojata. Spremni smo da idemo do kraja da bismo sačuvali ono što je naše – rekao je on.

Kerezovićeva je izjavila da je riječ o šumi koja je u državnom vlasništvu.

– Ako neko misli suprotno, neka to i dokaže. U proteklih nekoliko godina je bilo sigurno četrdesetak sličnih slučajeva i niko nije uspio dokazati vlasništvo. Oni to svojataju na osnovu djedovih i babinih riječi – kazala je Kerezovićeva i dodala da juče nije mogla da razgovara sa mještanima, jer je imala poslovne obaveze u Banjaluci.

(Glas)

“Zvono” stiže u Banja Luku: Jedinstvena šansa za umjetnike

Likovna nagrada “Zvono”, jedinstvena po mnogo čemu u BiH, danas stiže u Banja Luku, gdje će Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umjetnosti SKLOP posjetiteljima predstaviti njenu pozadinu i istorijat, ali i ponuditi detalje o načinu prijave.