Mještani kotorvaroškog sela Podosoje ne daju šumu

Mještani kotorvaroškog sela Podosoje okupili su se juče ispred sjedišta Šumskog gazdinstva (ŠG) “Vrbanja” Kotor Varoš revoltirani zbog doznačavanja i planirane sječe šume, za koju tvrde da je od davnina u njihovom vlasništvu.

Oni su sa mirnog protesta poručili da šumarija nema nikakav osnov da siječe tu šumu. Na to su željeli da ukažu i direktorici ŠG “Vrbanja” Daliborki Kerezović, ali im to nije pošlo za rukom s obzirom na to da u vrijeme protesta nije bila na poslu. Mještane je primio tehnički direktor, koji je rekao da vrše doznaku i da je poslije nje predviđena sječa.

– Šuma je jedino bogatstvo koje imamo. Ona je hranila naše djedove i očeve i danas treba da hrani nas. Sada radnici šumarije dolaze tamo, udaraju pečate i planiraju sječu i rasprodaju naše šume – kaže mještanin Spasoje Milojčić.

On tvrdi da svako od okupljenih mještana ima šumu, neko deset, neko 20 dunuma.

– Šumu smo čuvali i od drugoga i od sebe, a sada kada je stasala za sječu neko se pojavljuje da je siječe. To je naša šuma i još kao dijete znam da smo za nju plaćali porez i čuvali je, a sada je šumarija svojata. Spremni smo da idemo do kraja da bismo sačuvali ono što je naše – rekao je on.

Kerezovićeva je izjavila da je riječ o šumi koja je u državnom vlasništvu.

– Ako neko misli suprotno, neka to i dokaže. U proteklih nekoliko godina je bilo sigurno četrdesetak sličnih slučajeva i niko nije uspio dokazati vlasništvo. Oni to svojataju na osnovu djedovih i babinih riječi – kazala je Kerezovićeva i dodala da juče nije mogla da razgovara sa mještanima, jer je imala poslovne obaveze u Banjaluci.

(Glas)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je