Muzika će dopirati iza svakog ugla u Banjaluci

demofest

Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati, rekao je nekad davno čuveni Viktor Igo, a već vijekovima ljudi dokazuju da je bez muzike gotovo nemoguće živjeti.

Njoj, koja nas zabavlja, uveseljava, rastužuje, izvlači posljednji novac posvećen je i dan u godini, odnosno 21. jun, kada se obilježava Svjetski dan muzike.

Tim povodom Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU BL), u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske, održaće čas muzike u atrijumu Gradske uprave, od 12 časova do 12.45.

A građani će imati priliku i da u Gospodskoj ulici u periodu od 17 do 22 časa čuju i vide brojne nastupe u čijoj realizaciji učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka i SPD “Jedinstvo”. U okviru ove manifestacije studenti s Katedre za gitaru će u 20 časova održati koncert u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Na Svjetski dan muzike na tvrđavi Kastel u Banjaluci će povodom 40 godina od osnivanja i uspješnog rada biti održan koncert Ženskog kamernog hora “Banjalučanke”.

Da se o muzici u gradu na Vrbasu ne priča samo povodom Svjetskog dana muzike dokazuje i to da je grad Banjaluka podnio kandidaturu za članstvo u UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova iz oblasti muzike.

“Nakon održanog sastanka sa spoljnim partnerima iz oblasti muzičkog stvaralaštva ustanovljeno je da grad Banjaluka ima potencijala za kandidaturu iz oblasti muzike”, kazala je Natalija Trivić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Uz ovo odjeljenje, u izradi aplikacije su učestvovali i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, te predstavnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, “Nektar Fresh Wave” festivala i “Demofesta”.

Prema riječima Trivićeve, odobravanje kandidature gradu i učesnicima iz oblasti muzičkog stvaralaštva omogućilo bi ostvarivanje kontakata, prenošenje dobre prakse, razmjenu iskustava, te razvijanje partnerstva s ostalim gradovima članovima iz iste oblasti. Odobrenje članstva u ovoj mreži takođe bi bila referenca za apliciranje na drugim projektima.

Inače, UNESCO je uspostavio Mrežu kreativnih gradova 2004. godine, s ciljem jačanja saradnje između gradova koji prepoznaju kreativnost kao strateški faktor održivog razvoja u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj oblasti. Odluka o prihvatanju kandidature grada Banjaluka trebalo bi da bude donesena 31. oktobra.

(Nezavisne)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.