Muzika će dopirati iza svakog ugla u Banjaluci

demofest

Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati, rekao je nekad davno čuveni Viktor Igo, a već vijekovima ljudi dokazuju da je bez muzike gotovo nemoguće živjeti.

Njoj, koja nas zabavlja, uveseljava, rastužuje, izvlači posljednji novac posvećen je i dan u godini, odnosno 21. jun, kada se obilježava Svjetski dan muzike.

Tim povodom Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU BL), u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske, održaće čas muzike u atrijumu Gradske uprave, od 12 časova do 12.45.

A građani će imati priliku i da u Gospodskoj ulici u periodu od 17 do 22 časa čuju i vide brojne nastupe u čijoj realizaciji učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka i SPD “Jedinstvo”. U okviru ove manifestacije studenti s Katedre za gitaru će u 20 časova održati koncert u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Na Svjetski dan muzike na tvrđavi Kastel u Banjaluci će povodom 40 godina od osnivanja i uspješnog rada biti održan koncert Ženskog kamernog hora “Banjalučanke”.

Da se o muzici u gradu na Vrbasu ne priča samo povodom Svjetskog dana muzike dokazuje i to da je grad Banjaluka podnio kandidaturu za članstvo u UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova iz oblasti muzike.

“Nakon održanog sastanka sa spoljnim partnerima iz oblasti muzičkog stvaralaštva ustanovljeno je da grad Banjaluka ima potencijala za kandidaturu iz oblasti muzike”, kazala je Natalija Trivić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Uz ovo odjeljenje, u izradi aplikacije su učestvovali i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, te predstavnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, “Nektar Fresh Wave” festivala i “Demofesta”.

Prema riječima Trivićeve, odobravanje kandidature gradu i učesnicima iz oblasti muzičkog stvaralaštva omogućilo bi ostvarivanje kontakata, prenošenje dobre prakse, razmjenu iskustava, te razvijanje partnerstva s ostalim gradovima članovima iz iste oblasti. Odobrenje članstva u ovoj mreži takođe bi bila referenca za apliciranje na drugim projektima.

Inače, UNESCO je uspostavio Mrežu kreativnih gradova 2004. godine, s ciljem jačanja saradnje između gradova koji prepoznaju kreativnost kao strateški faktor održivog razvoja u ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj oblasti. Odluka o prihvatanju kandidature grada Banjaluka trebalo bi da bude donesena 31. oktobra.

(Nezavisne)

Ivanić otpušten sa bolničkog liječenja

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić otpušten je danas sa bolničkog liječenja iz Univerziteskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, potvrđeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Stižu li nam orkani i tornada?

Scene kuća koje se pred snažnim naletima vjetra ruše kao kula od karata, iščupana stabla, polupane automobile i potpuni kolaps u gradovima, do sada smo uglavnom gledali samo u filmovima.

Selak nakon skupa GO SP-a u Banjaluci: Pokazali smo jedinstvo

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka je u godini koju je obilježio niz turbulencija u Skupštini grada pokazao jedinstvo, a njegovi članovi opredijeljenost ka ovoj partiji, jer u ovom klubu odbornika nije bilo nikakvih promjena i nije bilo prelazaka u druge partije.

(VIDEO) Dom “Rada Vranješevć” u susret Nikoljdanu

Dan Svetog Nikole, za mališane u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješevć”, veoma je značajan. Osim poklona kojima se raduju, zajedno sa zaposlenima u Domu proslavljaju ovaj dan kao slavu ustanove.