Nedostaje 8 aneksa u primjerku Dejtonskog sporazuma pronađenog u Predsjedništvu BiH

Priča o Dejtonskom sporazumu, izgubljenom originalu i pronađenim primjercima izgleda nema kraja. Naime u zgradi Predsjedništva BiH u augustu ove godine pronađen je primjerak Dejtonskog sporazuma, a kako Klix.ba saznaje radi se o nepotpunom primjerku koji ima samo tri aneksa, umjesto jedanaest koliko ima originalni Dejtonski sporazum

Tema o Dejtonskom sporazumu postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić tražio original sporazuma, a Sekretarijat Predsjedništva izvršio provjeru i pripremio informaciju da original nikada nije zvanično dostavljen ni zaveden u arhivi Predsjedništva. Generalni sekretar tada je bio Ranko Ninković.

Komšić je potom podnio prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je sprovelo istragu.

U međuvremenu se i zaboravilo na taj slučaj, a sve je prije nekoliko dana aktuelizirano kada je policija u RS-u objavila informaciju da je na Palama uhapšen Željko Kuntoš, kod kojeg je pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku. Više detalja o tom dokumentu nije objavljeno.

Ipak, prije nekoliko mjeseci, tačnije krajem augusta zaposlenici u Službi za opšte poslove Predsjedništva BiH prilikom preseljenja arhive pronašli su primjerak Dejtonskog sporazuma, ali sa samo tri aneksa, od ukupno 11 koliko ima Dejtonski sporazum, o čemu je i načinjena službena zabilješka.

Taj detalj sada ponovo otvara pitanje, ima li BiH zvanično originalni primjerak Dejtonskog sporazuma. Niko iz Predsjedništva nije i ne želi komentarisati to pitanje, jer kako saznajemo još nikada nije utvrđeno o kakvom se dokumentu radi, s obzirom da dokument sadrži samo tri aneksa.

Nije poznato da li će i kada eventualno biti izvršena grafološka i ostala vještačenja, kako bi se utvrdilo da li se radi o originalu Dejtonskog sporazuma. Zatim, potrebno je utvrditi gdje su ostali aneksi, jer je očito da je pronađeni dokument nepotpun. I u konačnici još nikada nije utvrđeno ko je odgovoran za cijelu situaciju i čuvanje tog dokumenta i kako je moguće da se tako važan dokument zagubio, pa odjedanput je pronađen i to u krnjoj formi.

Ostaje i nepoznato koje anekse sadrži pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma u zgradi Predsjedništva i još važnije koji ankesi nedostaju. Jesmo li zemlja bez Ustava, jer kao što je poznato aneks 4 Dejtonskog sporazuma je Ustav BiH.

Dejtonski sporazum sastoji se od slijedećih aneksa:

Aneks 1: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja
Aneks 1-B: Sporazum o regionalnoj stabilizaciji
Aneks 2: Sporazum o međuentitetskoj graničnoj crti i povezanim pitanjima
Aneks 3: Sporazum o izborima
Aneks 4: Ustav Bosne i Hercegovine
Aneks 5: Sporazm o arbitraži
Aneks 6: Sporazum o ljudskim pravima
Aneks 7: Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama
Aneks 8: Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
Aneks 9: Sporazum o osnivanju javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini
Aneks 10: Sporazum o civilnoj provedbi mirovnog rješenja
Aneks 11: Sporazum o međunarodnim policijskim snagama

(klix.ba)

Otvoren obnovljeni društveni dom u Dragočaju

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, otvorio je danas obnovljeni društveni dom u mjesnoj zajednici Dragočaj. On je rekao da su, obnovom društvenog doma u Dragočaju, građani dobili prostor u kojem mogu da održavaju svečanosti, sastanke i druge aktivnosti od značaja za društveni život.

Skijama se spustio niz Banj brdo

“Winter is coming”, rekli bi u kultnoj seriji Igra prijestola, a šta je rekao banjalučki kajakaš Darko Savić kada je jutros vidio Banjaluku pokrivenu snijegom ne znamo, ali znamo da mu je na um pala zanimljiva ideja.