Nedostaje 8 aneksa u primjerku Dejtonskog sporazuma pronađenog u Predsjedništvu BiH

Priča o Dejtonskom sporazumu, izgubljenom originalu i pronađenim primjercima izgleda nema kraja. Naime u zgradi Predsjedništva BiH u augustu ove godine pronađen je primjerak Dejtonskog sporazuma, a kako Klix.ba saznaje radi se o nepotpunom primjerku koji ima samo tri aneksa, umjesto jedanaest koliko ima originalni Dejtonski sporazum

Tema o Dejtonskom sporazumu postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić tražio original sporazuma, a Sekretarijat Predsjedništva izvršio provjeru i pripremio informaciju da original nikada nije zvanično dostavljen ni zaveden u arhivi Predsjedništva. Generalni sekretar tada je bio Ranko Ninković.

Komšić je potom podnio prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je sprovelo istragu.

U međuvremenu se i zaboravilo na taj slučaj, a sve je prije nekoliko dana aktuelizirano kada je policija u RS-u objavila informaciju da je na Palama uhapšen Željko Kuntoš, kod kojeg je pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku. Više detalja o tom dokumentu nije objavljeno.

Ipak, prije nekoliko mjeseci, tačnije krajem augusta zaposlenici u Službi za opšte poslove Predsjedništva BiH prilikom preseljenja arhive pronašli su primjerak Dejtonskog sporazuma, ali sa samo tri aneksa, od ukupno 11 koliko ima Dejtonski sporazum, o čemu je i načinjena službena zabilješka.

Taj detalj sada ponovo otvara pitanje, ima li BiH zvanično originalni primjerak Dejtonskog sporazuma. Niko iz Predsjedništva nije i ne želi komentarisati to pitanje, jer kako saznajemo još nikada nije utvrđeno o kakvom se dokumentu radi, s obzirom da dokument sadrži samo tri aneksa.

Nije poznato da li će i kada eventualno biti izvršena grafološka i ostala vještačenja, kako bi se utvrdilo da li se radi o originalu Dejtonskog sporazuma. Zatim, potrebno je utvrditi gdje su ostali aneksi, jer je očito da je pronađeni dokument nepotpun. I u konačnici još nikada nije utvrđeno ko je odgovoran za cijelu situaciju i čuvanje tog dokumenta i kako je moguće da se tako važan dokument zagubio, pa odjedanput je pronađen i to u krnjoj formi.

Ostaje i nepoznato koje anekse sadrži pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma u zgradi Predsjedništva i još važnije koji ankesi nedostaju. Jesmo li zemlja bez Ustava, jer kao što je poznato aneks 4 Dejtonskog sporazuma je Ustav BiH.

Dejtonski sporazum sastoji se od slijedećih aneksa:

Aneks 1: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja
Aneks 1-B: Sporazum o regionalnoj stabilizaciji
Aneks 2: Sporazum o međuentitetskoj graničnoj crti i povezanim pitanjima
Aneks 3: Sporazum o izborima
Aneks 4: Ustav Bosne i Hercegovine
Aneks 5: Sporazm o arbitraži
Aneks 6: Sporazum o ljudskim pravima
Aneks 7: Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama
Aneks 8: Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
Aneks 9: Sporazum o osnivanju javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini
Aneks 10: Sporazum o civilnoj provedbi mirovnog rješenja
Aneks 11: Sporazum o međunarodnim policijskim snagama

(klix.ba)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.