Nepropisno parkiranje svakodnevica u Banjaluci: Bahati vozači ne mare ni za Hitnu pomoć ni za pacijente

Automobili parkirani ispred Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci blokiraju ulicu, i još važnije, prolaz kolima Hitne medicinske pomoći, koja tim putem svakodnevno prevozi bolesne građane.

Opravdanja brojnih vozača da kola ostavljaju u Ulici Zdrave Korde „samo dok ovjere knjižicu“ ne znače mnogo pacijentima, kojima život zavisi od brzine dolaska Hitne pomoći.

Služba hitne medicinske pomoći ovom ulicom u prosjeku prođe deset puta dnevno i to najčešće zbog izlaska mobilnih timova na teren i prevoz hitnih, životno ugroženih pacijenata prema klinikama.

– Nepropisno parkiranje vozila na samoj saobraćajnici uveliko usporavaju izlazak i prolazak ekipa na glavne saobraćajnice, a samim tim i dolazak ekipa do povrijeđene ili oboljele osobe – upozorila je Renata Hodžić, specijalista urgentne medicine.

Kako naglašavaju iz ove zdravstvene ustanove, transport pacijenata Hitne pomoći na Kliniku za hirurgiju, te Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra, često je onemogućen ili pretjerano dug iz tog razloga.

– S obzirom da je Ulica Zdrave Korde dvosmjerna ulica i da se preko puta ulaza FZO RS nalazi i pekara-prodavnica, te da se vozila parkiraju i ispred nje, često smo u situaciji da je ulica potpuno zatvorena sa dva ili više vozila iz suprotnih smjerova. Problem za kretanje sanitetskih vozila predstavlja i izlazak i ulazak vozila sa parking prostora ispred zgrade Poliklinike, u kojoj se nalazi najveći broj medicinskih službi Doma zdravlja – pojasnila je Hodžićeva.

Za prvih deset dana aprila, ekipe Hitne pomoći koristile su ovu ulicu čak 70 puta, pri izlasku mobilnih timova na intervenciju, a u istom periodu, 45 puta su pacijenti prevezeni na Kliniku za hirurgiju i Kliniku za plućne bolesti.

– S obzirom da vrijeme dolaska ekipa na teren igra ključnu ulogu u preživljavanju pacijenta, te je svaka minuta u takvim situacijama dragocjena, izmjena režima saobraćaja i zabrana parkiranja u ovoj ulici umnogome bi olakšala posao Hitnoj službi, a i povećala uspješnost zbrinjavanja i preživljavanja pacijenata – naglasila je Hadžićeva.

Na nesavjesne vozače, građani upozoravaju već godinama.

Iako pauk služba svakog dana sa ove lokacije odveze dva, tri nepropisno parkirana automobila, dugogodišnjem problemu ne nazire se kraj. Mnogi vozači svjesno rizikuju kaznu, ali lakše im je kažu, da istrče iz auta na pet minuta, nego da traže parking u susjednoj ulici.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve poručuju da su nastoje smanjiti gužve u ovoj ulici, kao i da će u dogovoru sa policijom pokušati da pojačaju aktivnosti protiv nesavjesnih vozača u ovom dijelu grada.

Pojačati kontrole

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja ističu da su upoznati sa ovim problemom u Banjaluci i smatraju da bi veće kontrole imale efekta.

– Grad ima dovoljno parking površina, uz nadoknadu koja nije previše skupa, samo je stvar da vozači parkiraju na mjesto i prošetaju do Fonda. Saobraćajna policija pored redovnih obaveza ne može stići i da iskontroliše parkiranje u gradu, ali organizovanjem povremenih akcija uz naplatu kazni, vjerovatno bi se smanjio broj takvih vozača – kaže direktor Agencije Milija Radović.

(EuroBlic)

Kuda za vikend? Izletište Duboka – mirna luka na korak od Banjaluke

Izletište Duboka nalazi se u MZ Motike – Saračica, na samo 15 minuta vožnje od centra Banjaluke (10km). Regionalni put Banjaluka-Sanski Most prolazi u neposrednoj blizini ovog lokaliteta. Ovaj svojevrstan park prirode nalazi se uz rječicu Duboka i jedinstven je spoj prirodnih atrakcija i obilja prelijepih pejzaža pogodnih za sve vrste rekreacije. Izletište se prostire

Završena sanacija na Klinici za ginekologiju i akušerstvo

Rekonstrukcija mokrog čvora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS ima, iz higijenskih razloga, neprocjenjiv značaj i za majku i za bebe, istakla danas Dragica Draganović, šef porodilišta na ovoj klinici, povodom završetka radova na sanaciji kupatila. “Osim ovih radova, izvršena je rekonstrukcija i porođajnog boksa. Svi radovi su urađeni u rekordnom

(FOTO) Tri terase otvaraju svoja vrata treću sezonu zaredom

Najljepša mjesta nastaju na mjestu srećnog susreta čovjeka i prirode. Često je taj susret je grub i nerazumljiv pa čovjek upropasti onu ljepotu koju priroda besplatno daje. Srećom, događaju se i sasvim suprotne stvari. I to kada ljudska ruka oplemeni prostor i nakiti prirodni ambijent lijepim i pametnim planiranjem. Jedno od takvih mjesta, gdje su

Tragična smrt djevojke iz Kotor Varoša: Prilikom pada zadobila frakturu lobanje

Anita Juranović (18) porijeklom iz Kotor Varoša, nije pretučena na smrt kao što su istražioci sumnjali, već se radilo o nesrećnom slučaju, te je preminula nakon pada i obilnog krvarenja. Djevojka je sa povredama glave na potiljku pronađena u parku u mjestu Vajc kod Graca, a zbog toga je policija u prvi mah sumnjala da

Cvjetni koridor za učiteljicu za kraj školske godine

Školska godina je došla do svoga kraja, djeca se raduju raspustu, a oni u nižim razredima kao i uvijek pamte svoju učiteljicu. Ovo je jedan lijep primjer kako učenici iskažu zahvalnost svojoj učiteljici. Donosimo vam fotografije iz OŠ Vojislav Ilić (Krupa na Vrbasu) područna jedinica Krmine, djeca su se cvijećem i lijepim riječima zahvalili svojoj

Pukom srećom izbjegnuta tragedija! Kamion vukao banderu po Lazarevu

Dječija igra u plastičnom bazenu ispred kuće zamalo da se pretvori u tragediju. Kada su djeca napravila pauzu za užinu, ulicom je naišao kamion koji je zakačivši telefonske kablove iščupao banderu iz zemlje. Od siline udara, banderu je vukao  po dvorištu gdje su se do prije nekoliko minuta igrala djeca, te je  prebacio preko konstrukcije

Balaban: Izbačen sam iz DNS-a

Izbačen sam iz Demokratskog narodnog saveza i to ptice na grani znaju, ali Glavni odbor DNS-a još formalno treba da donese odluku o tome, rekao je danas Budimir Balaban. – Sadašnja garnitura DNS-a me ne želi u stranci ne znam iz kojih razloga – dodao je Balaban. Kako se saznaje, on bi sa dužnosti potpredsjednika