Nepropisno parkiranje svakodnevica u Banjaluci: Bahati vozači ne mare ni za Hitnu pomoć ni za pacijente

Automobili parkirani ispred Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci blokiraju ulicu, i još važnije, prolaz kolima Hitne medicinske pomoći, koja tim putem svakodnevno prevozi bolesne građane.

Opravdanja brojnih vozača da kola ostavljaju u Ulici Zdrave Korde „samo dok ovjere knjižicu“ ne znače mnogo pacijentima, kojima život zavisi od brzine dolaska Hitne pomoći.

Služba hitne medicinske pomoći ovom ulicom u prosjeku prođe deset puta dnevno i to najčešće zbog izlaska mobilnih timova na teren i prevoz hitnih, životno ugroženih pacijenata prema klinikama.

– Nepropisno parkiranje vozila na samoj saobraćajnici uveliko usporavaju izlazak i prolazak ekipa na glavne saobraćajnice, a samim tim i dolazak ekipa do povrijeđene ili oboljele osobe – upozorila je Renata Hodžić, specijalista urgentne medicine.

Kako naglašavaju iz ove zdravstvene ustanove, transport pacijenata Hitne pomoći na Kliniku za hirurgiju, te Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra, često je onemogućen ili pretjerano dug iz tog razloga.

– S obzirom da je Ulica Zdrave Korde dvosmjerna ulica i da se preko puta ulaza FZO RS nalazi i pekara-prodavnica, te da se vozila parkiraju i ispred nje, često smo u situaciji da je ulica potpuno zatvorena sa dva ili više vozila iz suprotnih smjerova. Problem za kretanje sanitetskih vozila predstavlja i izlazak i ulazak vozila sa parking prostora ispred zgrade Poliklinike, u kojoj se nalazi najveći broj medicinskih službi Doma zdravlja – pojasnila je Hodžićeva.

Za prvih deset dana aprila, ekipe Hitne pomoći koristile su ovu ulicu čak 70 puta, pri izlasku mobilnih timova na intervenciju, a u istom periodu, 45 puta su pacijenti prevezeni na Kliniku za hirurgiju i Kliniku za plućne bolesti.

– S obzirom da vrijeme dolaska ekipa na teren igra ključnu ulogu u preživljavanju pacijenta, te je svaka minuta u takvim situacijama dragocjena, izmjena režima saobraćaja i zabrana parkiranja u ovoj ulici umnogome bi olakšala posao Hitnoj službi, a i povećala uspješnost zbrinjavanja i preživljavanja pacijenata – naglasila je Hadžićeva.

Na nesavjesne vozače, građani upozoravaju već godinama.

Iako pauk služba svakog dana sa ove lokacije odveze dva, tri nepropisno parkirana automobila, dugogodišnjem problemu ne nazire se kraj. Mnogi vozači svjesno rizikuju kaznu, ali lakše im je kažu, da istrče iz auta na pet minuta, nego da traže parking u susjednoj ulici.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve poručuju da su nastoje smanjiti gužve u ovoj ulici, kao i da će u dogovoru sa policijom pokušati da pojačaju aktivnosti protiv nesavjesnih vozača u ovom dijelu grada.

Pojačati kontrole

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja ističu da su upoznati sa ovim problemom u Banjaluci i smatraju da bi veće kontrole imale efekta.

– Grad ima dovoljno parking površina, uz nadoknadu koja nije previše skupa, samo je stvar da vozači parkiraju na mjesto i prošetaju do Fonda. Saobraćajna policija pored redovnih obaveza ne može stići i da iskontroliše parkiranje u gradu, ali organizovanjem povremenih akcija uz naplatu kazni, vjerovatno bi se smanjio broj takvih vozača – kaže direktor Agencije Milija Radović.

(EuroBlic)

Banjalučki Borac na korak do titule

Sedam kola prije kraja sezone, Banjalučani imaju ogromnih 15 bodova prednosti ispred najbližeg pratioca, Podrinja iz Janje. Banjalučki Borac sinoćnjim trijumfom protiv Drine iz Zvornika 1:0, stekao je ogromnih 15 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca i na pragu je plasmana, odnosno povratka u Premijer ligu BiH. Tim Vuleta Trivunovića na Gradskom stadionu slavio je

Banjaluka: devet godina zaredom kiša za 1. maj

Od 2000. godine do danas tokom čak devet godina za 1.maj u Banjaluci je padala kiša. U Hidrometeorološkom zavodu RS su zabilježili da je kišno vrijeme za prvomajske praznike u najvećem gradu RS bilo u posljednje tri godine, a 2016. je bilo i hladno. To je bio i najhladniji 1. maj od 2000. godine. Međutim,

Sutra privremena obustava saobraćaja u centru Banjaluke radi protestne šetnje

Banjaluka – U Banjaluci će sutra biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka. Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Dodik: RS bi mogla pokušati da ospori dijelove ugovora s ‘Arselor Mitalom’

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Srpska mogla pokušati da pred sudom ospori dijelove ugovora potpisane sa “Arselor Mitalom” 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan za Republiku, ukoliko ta kompanija pokrene arbitražni spor zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”. Dodik je rekao da Republika Srpska

Dodik: Pravosuđe BiH u funkciji stereotipa, a ne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine, naglasivši da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju. “To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka

Mercedes udario u kamion i otkinuo mu točak

BANJALUKA – Na starom putu Banjaluka – Gradiška dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko vozilo mercedes i kamion. Nezgoda se, kako nezvanično saznajemo, dogodila oko 11 časova kada je putničko vozilo udarilo u kamion koji je šlepalo drugo teretno vozilo. Tom prilikom, od siline udara, sa kamiona je otpao točak. Nezvanično, u

Radionica za programere biće održana u junu

Socijalno-edukativni centar SEC počeo je sa upisom, polaznika na radionicu namijenjenu zaposlenima u IT sektoru, koja će biti održana 3. juna u 10 časova. “Biće razgovora o motivaciji, zadržavanju radnika u firmi kao i povećanju produktivnosti” – saopštili su iz SEC-a. (Unoradiobl.com)