Nije sigurna skupštinska većina za prodaju “Ljubije”

Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ bit će razmatrana sutra u nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a.

Skupštinski odbor za privredu prošle sedmice je zatražio od Vlade da povuče s dnevnog reda tu tačku, ali premijerka Željka Cvijanović smatra da za to nema razloga.

Poslovnikom Narodne skupštine RS-a je definisano da Vlada, kao predlagač određene tačke, može da povuče određenu tačku, prije otvaranja rasprave.

Zasad još nije ni izvjesno da li postoji skupštinska većina za odluku Vlade RS-a da se državni kapital u “Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, koja je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je jučer da će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vidjeti da li ima dovoljno poslanika koji će glasati za ovu odluku.

“Ne mogu da garantujem da imamo većinu. Niko nije ni rekao da će imati većinu”, rekao je Dodik, ali da se neće ugroziti koalicija s DNS-om, koji se protivi prodaji “Ljubije“ firmi Izraeli investment group“.

Predsjednik te stranke Marko Pavić tvrdi da je jedno od ključnih opredjeljenja u programu DNS-a da se ne dozvoli prodaja nacionalnih dobara i da ta stranka neće glasati za prodaju Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Dodao je da potencijalni kupac “nije kredibilan da bi mogao unaprijediti rudarstvo na području cijele prijedorske regije”.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

(N1)

“Aerodromu Banjaluka” oprema vrijedna 70. 000 KM

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd donirao je “Aerodromu Banjaluka” transportni sistem u vrijednosti 70.000 KM. Ugovor o donaciji danas su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević i generalni direktor “Aerodroma Banjaluka” Miroslav Janjić u prisustvu ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića. Trninić je nakon potpisivanja novinarima u Banjaluci rekao da

Na Teatar festu “Petar Kočić” odigrana predstava “Novo doba”

Predizborna kampanja i njene laži, prljave igre privatizacije, tajkuni, emigracija, ratni zločini, korporacije koje zarađuju utajom poreza, uništene karijere univerzitetskih profesora naspram mladih i nadobudnih karijerista koji umjesto znanja o poslu znaju kako prevariti, ucijeniti, podvaliti, nemogućnost običnog, normalnog života u vremenu tranzicije, samo su neke od tema komada “Novo doba”. Ova predstava za koju

Grad Banjaluka razmatra ideju da centar zatvori za automobile: Pješaci žele da glavna ulica nedjeljom postane šetalište

Iz Gradske uprave najavljuju da će ozbiljno analizirati dugogodišnju želju Banjalučana da Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića postane šetališna zona. Građani, posebno pješaci, odavno već traže da se, kao u mnogim velikim gradovima, zabrani saobraćaj u centru grada i ulica od Pozorišta do Palasa postane šetalište. Ovu inicijativu građana ponovo je juče nadležnima predočila odbornica

Prikupljanje pomoći za oboljelu od leukemije

Organizacija “Kolo srpskih sestara” pokrenula je humanitarni broj 1415 za pomoć u liječenju Olge Predojević koja boluje od mijeloične hronične leukemije. – Olgi je potrebna transplantacija koštane srži od nesrodnog donora koja može da se uradi samo u bolnici u Istanbulu. Operacija košta 130.000 evra. Nedavno joj je preminuo suprug, a ona je majka dva

Povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja: Banski dvor širom otvoren umjetnicima

Predstavnici Inicijative građana „Kultura kulturi“ razgovarali su sa v. d. direktora KC Banski dvor, Mladenom Matovićem, o uređenju zapuštenog i neiskorišćenog prostora KC Banski dvor. Tom prilikom uočeno je i nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana „Kutura kulturi“ i novog koncepta rada KC Banski dvor, jer se upravo jedna od prvih najavljenih programskih aktivnosti Matovića