Obilježene četiri decenije Banjalučkog studentskog pozorišta

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sinoć je u gradu na Vrbasu obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP).

Glumac i jedan od osnivača BSP-a Dragoslav Medojević rekao je da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

-To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i koje organizuje svjetski festival “Kestenburg”. Jednom riječju, svjetsko pozorište – rekao je Medojević novinarima.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

Srpski režiser, glumac i scenarista Nikola Pejaković rekao je da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio sa renoviranjem prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici tzv. “Podrum scena“.

banjalucko studentsko pozoriste 2

Čestitajući jubilej, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao značaj ovog pozorišta za sve mlade koji žele da se oprobaju i poigraju na umjetničkim daskama, ali i za stvarne zaljubljenike pozorišne riječi.

Grad je podržavao i podržavaće rad Pozorišta, a veliki trud je uložen i u stvaranje uslova za njihov rad, odnosno da se saniraju prostorije u Gospodskoj ulici.

-Novi, obnovljeni prostor omogućava da ovi mladi ljudi i u budućnosti stvaraju mnoga djela istražujući mogućnosti sopstvenog i umjetničkog doživljaja – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju na svečanoj akademiji.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su i glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

banjalucko studentsko pozoriste 3

Sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, načelnici više odjeljenja Gradske uprave i više odbornika Skupštine grada Banja Luka, te mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banje Luke.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Iz BSP-a je ranije najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u prostorijama te kulturne ustanove biti organizovano rođendansko slavlje.

(Agencije)

U četvrtak prvi “Business Cafe”

Prvi banjalučki “Business Cafe”, u organizaciji “Golden officea”, biće održan u četvrtak u hotelu “Jelena” u Banjaluci, s početkom u 19 časova, na temu “Preduzetnici – heroji današnjice”.

Ovako izgleda potjernica za bučnim komšijom

Koliko mogu da određenim aktivnostima smetaju komšije u zgradama, govori i sljedeći primjer stanara jedne zgrade u Banjaluci koji traže komšiju koji vježba u kasnim satima.

Budući kuvari iz Banjaluke idu u Moskvu, stigla pomoć od Dodika

Profesor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci Predrag Tošić rekao je Srni da će biti realizovan odlazak učenika četvrtog razreda Ivane Kerezović i Dražena Subotića na Omladinski gastronomski festival – “Vaskrs 2017” u Moskvi, zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji će finansirati njihov put.

Banjalučki osnovci u posjeti Banskom dvoru

Učenici III1 i III2 razreda Osnovne škole Zmaj Jova Jovanović sa učiteljicama Brankicom Lukendić i Vanjom Kisin u petak 24. marta posjetili su Banski dvor – Kulturni centar.