Obilježene četiri decenije Banjalučkog studentskog pozorišta

banjalucko studentsko pozoriste

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sinoć je u gradu na Vrbasu obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP).

Glumac i jedan od osnivača BSP-a Dragoslav Medojević rekao je da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

-To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i koje organizuje svjetski festival “Kestenburg”. Jednom riječju, svjetsko pozorište – rekao je Medojević novinarima.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

Srpski režiser, glumac i scenarista Nikola Pejaković rekao je da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio sa renoviranjem prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici tzv. “Podrum scena“.

banjalucko studentsko pozoriste 2

Čestitajući jubilej, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao značaj ovog pozorišta za sve mlade koji žele da se oprobaju i poigraju na umjetničkim daskama, ali i za stvarne zaljubljenike pozorišne riječi.

Grad je podržavao i podržavaće rad Pozorišta, a veliki trud je uložen i u stvaranje uslova za njihov rad, odnosno da se saniraju prostorije u Gospodskoj ulici.

-Novi, obnovljeni prostor omogućava da ovi mladi ljudi i u budućnosti stvaraju mnoga djela istražujući mogućnosti sopstvenog i umjetničkog doživljaja – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju na svečanoj akademiji.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su i glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

banjalucko studentsko pozoriste 3

Sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, načelnici više odjeljenja Gradske uprave i više odbornika Skupštine grada Banja Luka, te mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banje Luke.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Iz BSP-a je ranije najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u prostorijama te kulturne ustanove biti organizovano rođendansko slavlje.

(Agencije)

Bez struje Saračica i Stričići

Zbog izvođenja radova na elektromreži danas od osam do 16 časova struje neće imati dio naselja Borkovići – Đurići, a od 8.30 do 15 časova ni dijelovi naselja Vukliševići i Sladojevići.

Bašte kafića dovesti u red

Plastične bašte, štandovi i tende u različitim bojama narušavaju sliku našeg prelijepog grada, zbog čega bi bašte kafića trebalo dovesti u red, smatra Predrag Vulin, odbornik SDS-a.

U utorak umjereno oblačno

U zapadnim dijelovima Republike Srpske i Federacije BiH se sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme, dok će u ostalim predjelima biti malo do umjereno oblačno.