Obilježene četiri decenije Banjalučkog studentskog pozorišta

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sinoć je u gradu na Vrbasu obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP).

Glumac i jedan od osnivača BSP-a Dragoslav Medojević rekao je da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

-To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i koje organizuje svjetski festival “Kestenburg”. Jednom riječju, svjetsko pozorište – rekao je Medojević novinarima.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

Srpski režiser, glumac i scenarista Nikola Pejaković rekao je da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio sa renoviranjem prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici tzv. “Podrum scena“.

banjalucko studentsko pozoriste 2

Čestitajući jubilej, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao značaj ovog pozorišta za sve mlade koji žele da se oprobaju i poigraju na umjetničkim daskama, ali i za stvarne zaljubljenike pozorišne riječi.

Grad je podržavao i podržavaće rad Pozorišta, a veliki trud je uložen i u stvaranje uslova za njihov rad, odnosno da se saniraju prostorije u Gospodskoj ulici.

-Novi, obnovljeni prostor omogućava da ovi mladi ljudi i u budućnosti stvaraju mnoga djela istražujući mogućnosti sopstvenog i umjetničkog doživljaja – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju na svečanoj akademiji.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su i glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

banjalucko studentsko pozoriste 3

Sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, načelnici više odjeljenja Gradske uprave i više odbornika Skupštine grada Banja Luka, te mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banje Luke.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Iz BSP-a je ranije najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u prostorijama te kulturne ustanove biti organizovano rođendansko slavlje.

(Agencije)

Melanija iz Beme na popravci

Prva dama SAD Melanija Tramp danas je konačno prihvatila ruku svog supruga Donalda pri izlasku iz aviona. To je samo jedan detalj koji su svjetski mediji uhvatili prilikom njihove svjetske turneje.

Ministar u Domu penzionera: Cijene ostaju iste

Dom penzionera u Banjaluci pohvalio se dobrim poslovnim rezultatima. Uprkos relatiivno visokim cijenama usluga, sve više penzionera odlučuje da tamo provedu svoje najzrelije godine.