Obilježene četiri decenije Banjalučkog studentskog pozorišta

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sinoć je u gradu na Vrbasu obilježeno 40 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta (BSP).

Glumac i jedan od osnivača BSP-a Dragoslav Medojević rekao je da je Banjalučko studentsko pozorište za 40 godina postalo respektabilno, te da ima mjesto ne samo u ovdašnjoj kulturi, već i u okruženju.

-To je pozorište koje osvaja nagrade na međunarodnim festivalima i koje organizuje svjetski festival “Kestenburg”. Jednom riječju, svjetsko pozorište – rekao je Medojević novinarima.

On je dodao da su glumci BSP-a rasuti po cijelom svijetu, od Novog Zelanda i Kanade, do Norveške i Južne Afrike.

Srpski režiser, glumac i scenarista Nikola Pejaković rekao je da BSP obilježava značajan jubilej, koji se poklopio sa renoviranjem prostora ovog pozorišta u Gospodskoj ulici tzv. “Podrum scena“.

banjalucko studentsko pozoriste 2

Čestitajući jubilej, gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je istakao značaj ovog pozorišta za sve mlade koji žele da se oprobaju i poigraju na umjetničkim daskama, ali i za stvarne zaljubljenike pozorišne riječi.

Grad je podržavao i podržavaće rad Pozorišta, a veliki trud je uložen i u stvaranje uslova za njihov rad, odnosno da se saniraju prostorije u Gospodskoj ulici.

-Novi, obnovljeni prostor omogućava da ovi mladi ljudi i u budućnosti stvaraju mnoga djela istražujući mogućnosti sopstvenog i umjetničkog doživljaja – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju na svečanoj akademiji.

Čestitke BSP-u povodom 40 godina od osnivanja uputili su i glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur.

banjalucko studentsko pozoriste 3

Sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni ministri u Vladi Republike Srpske, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, načelnici više odjeljenja Gradske uprave i više odbornika Skupštine grada Banja Luka, te mnoge istaknute ličnosti iz diplomatskog, kulturnog, javnog i društvenog života Banje Luke.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je u učionici broj 14 bila održana prva proba sa studentima.

Iz BSP-a je ranije najavljeno da će 19. februara, na dan osnivanja pozorišta, u prostorijama te kulturne ustanove biti organizovano rođendansko slavlje.

(Agencije)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri