Obrt u komori, smjena šefova poslije 25 dana

Obračun dvije struje privrednika iz banjalučkog regiona nastavljen je juče na sjednici Skupštine Područne privredne komore Banjaluka, koja je smijenila kompletno rukovodstvo komore 25 dana poslije njihovog izbora.

Uz obrazloženje da su prekršili procedure pri izboru delegata i članova Nadzornog i Upravnog odbora komore smijenjeni su predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Damjan Davidović i predsjednik Skupštine Branko Đuđić, dok je potpredsjednik komore Darko Stupar podnio ostavku. Za novog predsjednika Skupštine imenovan je Aleksandar Sajić, a za njegovog zamjenika Velimir Rudić.

Skupština je izabrala Upravni i Nadzorni odbor Područne privredne komore i delegate u Skupštinu Privredne komore RS i skupštine granskih udruženja.

Skupština je ovlastila novoimenovani Upravni odbor da u primjerenom roku raspiše i organizuje nove izbore za predsjednika i potpredsjednika Područne privredne komore Banjaluka, a da to tada imenuje vršioce dužnosti.

– Upravni odbor će zasjedati početkom iduće sedmice i preuzeti aktivnosti u vezi sa tim pitanjima – kaže Sajić.

U taboru koji je izglasao smjene ističu da je glavni okidač za formiranje nove većine i razrješenje rukovodstva bio što su Damjanović i Đajić prekršili statut i pravilnik o izborima te poslovnik o radu Skupštine Područne privredne komore.

– Smijenjeno rukovodstvo prekršilo je proceduru u vezi sa izborom delegata Područne privredne komore Banjaluka u Skupštinu Privredne komore RS. Pored toga, dnevni red na osnovu kojeg su sazvali Skupštinu je nezakonit i suprotan pravilima i pravilniku komorskog sistema Srpske. Da su na kraju donesene odluke po njihovom dnevnom redu bile bi neprimjenljive i dovele bi do blokade. Zbog toga je većina usvojila drugi dnevni red i izabrala delegate i članove tijela u skladu sa prijedlozima izborne komisije – rekao je Sajić.

On je dodao da je bivše rukovodstvo nastojalo da radi mimo izborne komisije.

– Na sjednici Skupštine je bila i direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić, koja je iznijela stav da su Davidović i Đuđić nastojali da izaberu delegate i članove Nadzornog i Upravnog odbora suprotno pravilima i procedurama komorskog sistema RS – istakao je Sajić.

Davidović nije želio da komentariše smjenu navodeći da čeka zaključke sa Skupštine. Đuđić je potvrdio da više nije predsjednik Skupštine i uputio nas da se za dodatne informacije obratimo Davidoviću.

Područna privredna komora Banjaluka broji oko 5.500 članova i pokriva dva grada i 19 opština.

Sukob struja

Borba dvije struje privrednika za prevlast rasplamsala se već na početku izbora delegata za Skupštinu, a kulminirala tokom izbora rukovodstva Područne privredne komore Banjaluka.

Struja koja je podržavala Damjana Davidovića tvrdila je da su sa lista za Skupštinu skinuta preduzeća da bi bila obezbijeđena podrška dotadašnjem rukovodstvu sa Goranom Račićem na čelu za novi mandat. Prijetili su i podnošenjem tužbi, ali su, ipak, učestvovali u izbornom procesu. Račić i struja koja ga je podržavala tvrdili su da su izbori za Skupštinu bili fer.

(glassrpske.com)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.