Obrt u komori, smjena šefova poslije 25 dana

Obračun dvije struje privrednika iz banjalučkog regiona nastavljen je juče na sjednici Skupštine Područne privredne komore Banjaluka, koja je smijenila kompletno rukovodstvo komore 25 dana poslije njihovog izbora.

Uz obrazloženje da su prekršili procedure pri izboru delegata i članova Nadzornog i Upravnog odbora komore smijenjeni su predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Damjan Davidović i predsjednik Skupštine Branko Đuđić, dok je potpredsjednik komore Darko Stupar podnio ostavku. Za novog predsjednika Skupštine imenovan je Aleksandar Sajić, a za njegovog zamjenika Velimir Rudić.

Skupština je izabrala Upravni i Nadzorni odbor Područne privredne komore i delegate u Skupštinu Privredne komore RS i skupštine granskih udruženja.

Skupština je ovlastila novoimenovani Upravni odbor da u primjerenom roku raspiše i organizuje nove izbore za predsjednika i potpredsjednika Područne privredne komore Banjaluka, a da to tada imenuje vršioce dužnosti.

– Upravni odbor će zasjedati početkom iduće sedmice i preuzeti aktivnosti u vezi sa tim pitanjima – kaže Sajić.

U taboru koji je izglasao smjene ističu da je glavni okidač za formiranje nove većine i razrješenje rukovodstva bio što su Damjanović i Đajić prekršili statut i pravilnik o izborima te poslovnik o radu Skupštine Područne privredne komore.

– Smijenjeno rukovodstvo prekršilo je proceduru u vezi sa izborom delegata Područne privredne komore Banjaluka u Skupštinu Privredne komore RS. Pored toga, dnevni red na osnovu kojeg su sazvali Skupštinu je nezakonit i suprotan pravilima i pravilniku komorskog sistema Srpske. Da su na kraju donesene odluke po njihovom dnevnom redu bile bi neprimjenljive i dovele bi do blokade. Zbog toga je većina usvojila drugi dnevni red i izabrala delegate i članove tijela u skladu sa prijedlozima izborne komisije – rekao je Sajić.

On je dodao da je bivše rukovodstvo nastojalo da radi mimo izborne komisije.

– Na sjednici Skupštine je bila i direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić, koja je iznijela stav da su Davidović i Đuđić nastojali da izaberu delegate i članove Nadzornog i Upravnog odbora suprotno pravilima i procedurama komorskog sistema RS – istakao je Sajić.

Davidović nije želio da komentariše smjenu navodeći da čeka zaključke sa Skupštine. Đuđić je potvrdio da više nije predsjednik Skupštine i uputio nas da se za dodatne informacije obratimo Davidoviću.

Područna privredna komora Banjaluka broji oko 5.500 članova i pokriva dva grada i 19 opština.

Sukob struja

Borba dvije struje privrednika za prevlast rasplamsala se već na početku izbora delegata za Skupštinu, a kulminirala tokom izbora rukovodstva Područne privredne komore Banjaluka.

Struja koja je podržavala Damjana Davidovića tvrdila je da su sa lista za Skupštinu skinuta preduzeća da bi bila obezbijeđena podrška dotadašnjem rukovodstvu sa Goranom Račićem na čelu za novi mandat. Prijetili su i podnošenjem tužbi, ali su, ipak, učestvovali u izbornom procesu. Račić i struja koja ga je podržavala tvrdili su da su izbori za Skupštinu bili fer.

(glassrpske.com)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.