Od 1.1.2018. državljani BiH moći će bez vize da rade u Njemačkoj

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije Balkana. U ovom momentu građani bez putovnice EU neće moći se zaposliti, ovo važi za građane sa srbijanskim, BiH i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati.

Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo, piše Hercegovina.info.

Od 1.1.2018. godine starta novi zakon o zapošljavanju po kojem će svi građani gore navedenih država, a čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će se zaposliti kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize.

Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani s EU pasošima.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije.

Ovu informaciju podržava činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši, u ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im privreda uveliko trpi.

(Hercegovina.info)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.