Opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Službenog glasnika RS

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a danas su Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podnijeli krivičnu prijavu protiv Dragana Veselinovića, direktora Službenog glasnika Republike Srpske zbog neobjavljivanja dvije odluke Narodne skupštine RS-a vezane za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Čavić je nakon podnošenja prijave istakao da su njihovi pravni stručnjaci napravili “ozbiljnu krivičnu prijavu zbog neobjavljivanja odluka o održavanju referenduma u RS iz 2015. o Sudu i Tužilaštvu BiH i o sastavu komisije za provođenje referenduma”.

“Očekujemo od tužilaštva da preduzme radnje, jer se radi o krivičnim djelima propisanim članovima 347. i 354. Krivičnog zakona RS. Uz prijavu su dostavili deset akata koji predstavljaju dokaze za našu tvrdnju i osnovanu sumnju da se radi o počinjenom krivičnom djelu zbog svjesnog neobjavljivanja u Službenom glasniku RS odluke Narodne skupštine čime je derogirana ustavna uloga Narodne skupštine, ustavni princip da odluke skupštine stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja”, rekao je Dragan Čavić.

Prema njegovim riječima gotovo dvije godine je prošlo od donošenja odluka Narodne skupštine RS do objave u Službenom glasniku.

“Objava se desila tek kada smo izvršili pritisak na skupštinsu većinu i na ljude u Službenom glasniku, što potvrđuje da postoje saučesnici u ovom djelu o čemu će vjerovatno govoriti Veselinović”, rekao je Čavić .

Predsjednici opozicinih stranaka u RS insistiraju da “tužilac izda nalog o sprovođenju istrage i da se utvrdi ko su nalogodavci i osobe koje su vršile pritisak na Veselinovića da počini krivično djelo”.

Branislav Borenović je na pitanje da li će učestvovati u radu Narodne skupštine RS na sljedećoj sjednici odgovorio “Naravno, hoćemo da vratimo dostojanstvo i dignitet Narodnoj skupštini RS”.

Vukota Govedarica rekao je da očekuje da će ova krivična prijava biti ozbiljno shvaćena i da će Veselinović morati da objasni zbog čega je držao dvije godine odluku skrivenu u prostorijama Službenog glasnika i da li je to radio pod nečijim pritiskom.

Čubrilović: Odluka opozicije nema veze sa rukovodstvom Skupštine

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da odluka opozicije da preda krivičnu prijavu protiv direktora “Službenog glasnika” Dragana Veselinovića zbog neobjavljivanja odluke o referendumu nema nikave veze sa rukovodstvom parlamenta Srpske.

“Mi smo uradili sve onako kako to Poslovnik od nas zahtijeva, a pravo opozicije je da svoje ciljeve realizuje kako misle da treba”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

(Agencije)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je