Oskar popularnosti izazvao buru u Skupštini grada

Nastavak sedme sjednice Skupštine grada protekao je u dugoj raspravi o finansiranju i sufinansiranju sporta, kulture i turizma u Banjaluci.

Odbornici opozicije, ali i pojedinci iz pozicije su ogorčeni, jer se mala sredstva izdvajaju za podršku razvoju kulture i sporta, ali i turizma. Ipak, kao glavni problem navode da i ta mala sredstva nisu dobro ni pravedno raspoređena.

Traže da se prave novi pravilnici za dodjelu sredstava, kao i da se revidira lista udruženja od interesa za grad.

Opozicija je imala niz pitanja i primjedbi za načelnicu Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nataliju Trivić. Na udaru se našla i manifestacija Oskar popularnosti.

Naime, organizator ove manifestacije „Kvin estrada“ dobija od grada besplatno dvoranu Borik za održavanje Oskara popularnosti. Odbornik PDP-a Draško Stanivuković smatra da bi bilo bolje da grad podržava Svetosavsku akademiju i slične događaje, nego pomenutu muzičku manifestaciju.

– Neka i bude da dajemo prostor, ali ne bi trebalo biti besplatno. Možemo im dati prostor sa nekim većim popustom. Isto tako kriterijumi dodjele sredstava, kada je u pitanju sufinansiranje kulture, su loši. Imamo situaciju da se informacija o broju članova nekog kulturno-umjetničkog društva daje usmeno. To mi se ne čini ispravno. Ipak, načelnica Trivić je rekla da bi se to trebalo mijenjati – istakao je Stanivuković.

Vladimir Mirošljević iz NDP-a smatra da je dodjeljivanje dvorane za održavanje Oskara popularnosti bezobrazluk. S druge strane odbornik SNSD-a Marinko Umičević podržava održavanje ove manifestacije, jer okuplja veliki borj ljudi i ima kontinuitet.

Aleksandar Petković iz SDS-a smatra da se kriterijumi prilikom dodjela sredstava zaobilaze, te da je jedini kriterijum „usmeni dogovor“. Nezavisni odbornik Zoran Talić je tražio da se dokument povuče, jer je netransparentan.

SDS-ovac Ljubo Ninković je postavio pitanje da li je načelnica Trivić idalje direktorka Dukatfesta, kome je dodijeljeno 12.000 KM u okviru sufinansiranja kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija. Da li je ona, ako je tako, zbog toga u sukobu interesa, pitao je on.

Natalija Trivić je zamolila Ninkovića da dobro provjeri informacije prije nego što ih iznese na Skupštini. Ona je kazala da je bila angažovana kao projekt menadžer za mnoga udruženja i dodala da će za iznošenje netačnih informacija pozvati Ninkovića na pravnu odgovornost.

Odgovarajući na pitanja odbornika Natalija Trivić je kazala da su uvažene primjedbe opozicije od prošle godine da se „Freš vejv festival“ ne održava za vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba za vrijeme akcije „Oluja“, te da će pomenuta muzička manifestacija biti održana 11., 12. i 13. avgusta, a ne početkom tog mjeseca kako je to bilo prije.

Kritike su upućene i na program finansiranja sporta i fizičke kulture. Mirošljević je prozvao predstavnike sportskih klubova da „dok drugi rade, oni trčkaraju po odjeljenjima i traže pare od grada“. On traži da se ova oblast fiskalizuje.

Nenad Šibarević, odbornik DNS-a i predsjednik Savjeta za mlade i sport smatra da odbornici stalno upadaju u zamku da mogu da riješe stanje u sportu.

– A nemamo ni zakon o sportu niti prave organe upravljanja u klubovima, nemamo prave kontrole kako se sredstva troše. Klubovi žele da lobiraju odbornike i načelnike, vrše pritiske, što nije nikako dobro. Ova sredstva mogu biti dovoljna ako nađemo način kontrole utroška sredstava. Moramo imati jasne kriterijume, kako da ocjenjujemo i razlikujemo klubove – kazao je Šibarević.

Na nastavku zasijedanja bilo je riječi i o Centru za razvoj poljoprivrede i sela. Odluka o osnivanju Centra za razvoj poljoprivrede i sela stavljena je van snage, jer postoje, kako je naveo sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci, „određene prepreke da bi se mogla izvršiti registracija poslovnog subjekta kod nadležnog Suda“.

Mirošljević je pitao kako je moguće da „toliki pravnici koji rade u upravi nisu vidjeli te prepreke“, te da li je to učinjeno namjerno.

– Ovo ne smijemo dozvoljavati. Pravna služba je pogriješila i zato je došlo do ove zavrzlame – kazao je Mirošljević, a Aleksandar Petković iz SDS-a se nadovezao i pitao ko je sada direktor u Centru, jer je nedavno imanovan Draško Ilić za v.d. direktora umjesto Milenka Šarića.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu je kazao da je teško odgovoriti ko je direktor Centra trenutno. Opcija je, kazao je on, da direktor Centra Milenko Šarić podnese ostavku ili da ga Skupština razrješi dužnosti. On je naglasio, da uprkos svemu, Centar funkcioniše normalno.

Na današnjem nastavku Skupštine usvojeno je 12 tačaka. Usvojeni su, između ostalog, prijedlozi kalendara kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija Grada Banja Luka za 2017. godinu i kalendara sportskih manifestacija Grada Banjaluka za 2017. godinu. Odbornici su usvojili i prijedloge dva programa, i to sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, književnog stvaralaštva, programa i projekata u oblasti kulture i turizma i finansiranja sporta i fizičke kulture grada Banja Luka za 2017. godinu.

Izglasani su i izvještaji o realizaciji programa rada Skupštine Grada i radnih zaključaka Skupštine za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine i Plan utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jednice Grada Banja Luka u 2016. godini.

Usvojena je i Informacija o stanju bezbjednosti na području grada Banja Luka za 2016. godinu i više kadrovskih pitanja. Uz tačku 21 (o finansiranju sporta i fizičke kulture) usvojen je i zaključak da je potrebno pristupiti razradi novog koncepta finansiranja sporta u gradu, što uključuje, između ostalog, i izradu novih Pravilnika o kategorizaciji sportskih grana i sportskih organizacija; Kriterijuma za namjenu sredstava sufinansiranja programa kategorisanih spotskih organizacija grada; Pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu sticanja statusa sportskih manifestacija od interesa za grad, a po potrebi i drugih akata vezanih za razvoj i finansiranje sporta u gradu.

Uz to, Skupština zadužuje gradonačelnika da, u saradnji sa Savjetom za mlade i sport i nadležnim Odjeljenjem, formira radnu grupu, za pripremu ovih kriterijuma i pravilnika u roku od šest mjeseci.

Naredna Skupština grada biće održana 15. marta sa početkom u 10 časova.

Mještani Ade traže radar i „usporivače“ na prometnoj saobraćajnici

Zbog brze vožnje na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac i sigurnosti mještana, iz naselja Ada u Banjaluci zatražili su od nadležnih da na ovoj prometnoj saobraćajnici postave radar. Stanovnici se žale da je prelaz preko ovog puta, kod takozvane „Marijine krivine“ praktično nemoguć zbog velike gužve, a najviše strahuju za svoju djecu. Savjet MZ Ada

U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke

Dvije nagrade za „Odiseja“ u Beogradu

Nagrada za kreaciju i animaciju lutaka na 14. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu pripala je ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Duško Mazalica dobio je nagradu za glumca festivala, za ulogu Odiseja u ovoj predstavi, a svečano zatvaranje održano je u četvrtak uveče u foajeu

Kako se rutinska kontrola kod Laktaša pretvorila u dramatičnu potjeru

Od početka ove godine u RS je zabilježeno 15 napada i sprečavanja policijskih službenika u obavljanju dužnosti, te 110 prekršaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. Posljednji takav slučaj desio se u Laktašima, kada je pljačkaš prijetio policajcu da će ga ubiti. Naime, Mirko Kukić (52) iz Laktaša uhapšen je juče nakon što je

KK “Igokea” – Vladari pod bh. obručima

Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca osnovan je davne 1973. godine, tada pod nazivom Potkozarje. Početkom 21. vijeka ekipa pod sadašnjim imenom počinje da bilježi istorijske rezultate. Popularni “igosi” već pet sezona su apsolutni vladari pod bh. obručima. Iako je teže braniti nego osvajati trofeje, izabranicima Dragana Bajića je uspjelo ponovo da odbrane duplu krunu. Do

Prividna sniženja na “crni petak”

Iako su izlozi mnogih prodavnica širom BiH na “crni petak” mamili kupce natpisima o velikim popustima – od 50 ili 70 odsto, građani su često izlazili razočarani jer je, kažu, realna situacija u mnogim radnjama bila sasvim drugačija. I dok je “crni petak” širom svijeta poznat po ogromnim popustima i do 90 odsto i gomilama

Kotor Varoš: Počeli radovi na osiguranju obale Vrbanje

U Kotor Varošu je počelo postavljanje gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu, ukupne vrijednosti 125.000 KM. Riječ je o projektu “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” koji zajednički realizuju UNDP i opština Kotor Varoš, koja će izdvojiti 43.842 KM. “Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka