Pet godina od pogibije padobranaca u Zalužanima

pad aviona zaluzani

“U našim srcima i mislima bilo je samo nebo, a letenje naša najveća ljubav. Srđana, Stefana, Alena, Nemanju i Nikolu ta ljubav odvela je vječno na nebo, ono nebo o kojem su toliko maštali. Počivajte u miru, drugari, bićete zauvijek u našim srcima”, poručili su članovi Padobranskog kluba Banjaluka, uoči sutrašnjeg okupljanja, kada će, zajedno sa porodicom nastradalih mladića, održati pomen na mjestu tragedije u Zalužanima.

Pet mladih života prekinuo je pad “cesne” neposredno nakon polijetanja, 20. maja 2012. godine. Sve se to odigralo pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su zauvijek zavijeni u crno i koji se i danas, pet godina nakon tragedije, pitaju ko je kriv za smrt njihovih najmilijih.

Prisjećajući se svojih drugara, jedan od članova ovog kluba Zoran Kovačević je istakao da mu najteže pada to što ni pet godina nakon tragedije nije utvrđen tačan uzrok pada aviona.

“Bili smo veoma vezani jedni za druge, s obzirom na samu prirodu sporta kojim se bavimo, koji je prilično rizičan i opasan. Alen, moj veliki drug, kojeg više nema, bio je iskusni pilot, koji je iza sebe imao mnogo sati letenja. Nikoli i Srđanu, dječacima koji su obećavali da će biti dio naše ekipe, to je trebalo da bude prvi skok padobranom”, ispričao je Kovačević.

Dodao je da su Nemanja i Stefan bili dugogodišnji članovi ovog kluba, sa kojima je prošao sve i svašta. Bila je to, ističe Kovačević, ekipa kakva se više ne sastavlja.

I gotovo pet godina kasnije jedino je Alenov otac Zlatko Crnalić smogao snage da govori o tragediji. Toga kobnog 20. maja Crnalić je bio na putu, a prije nesreće sa Alenom se, kaže, čuo putem telefona. Ni slutio nije šta će se desiti.

“Vijest o nesreći za sve nas je bila veliki šok. To je gubitak koji se ne može nadoknaditi”, prošaputao je Crnalić, dodajući da bi njegov Alen danas imao 29 godina.

U Tužilaštvu BiH su samo istakli da je istraga u toku, kao i da očekuju da će uskoro biti riješeno pitanje troškova stručnog vještačenja, koje je zatraženo dok je predmet još bio u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

“Nakon toga će moći biti donesena tužilačka odluka protiv odgovornih osoba”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Da je duh pet mladića i dalje prisutan i da se njihovi snovi neće ugasiti, potvrđuje niz aktivnosti, koje se organizuju svake godine. Prema riječima nastavnika padobranstva u ovom klubu Rade Čajića, i ove godine će na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci 3. i 4. juna biti održan Memorijalni kup “Pet zvijezda”.

“Na ovaj način želimo da očuvamo sjećanja na naše nastradale članove i tako im odamo poštu”, rekao je Čajić.

Dodao je da će u skladu sa tim pripremama u petak, 26. maja, na istom mjestu biti održan i trening kamp. Sport kojim su se bavila petorica nastradalih mladića, članova Padobranskog kluba Banjaluka, samo je za hrabre i velikog srca, zbog čega su ih njihovi sugrađani nazvali “kraljevima neba”.

Alen Crnalić (24) je još s 18 godina položio ispit za jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjedovao je dozvolu sportskog pilota aviona i imao je 85 sati naleta na jedrilicama, a na avionima 200.

Stefan Karanović (24), osim što je bio instruktor padobranstva, bio je i student informatike, svi su imali samo riječi hvale za njega. Mnogima je bio omiljeni drug.

Nemanja Goronja (32) bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom obilježavanja 60. godišnjice padobranstva u Banjaluci i BiH, Goronja je izveo 60 skokova u jednom danu.

Mladi sportisti Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18) nakon završene obuke tog kobnog dana trebalo je da izvedu prve skokove padobranom.

(Glas Srpske)

Objavljeni rezultati prijemnog ispita

Univerzitet u Banjaluci objavio je danas preliminarne rezultate prijemnog ispita za upis nove generacije studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018. godini, a primljena su 2.193 kandidata.

“Toplana” nastavlja s lošom praksom: Ne daju potrošačima da se odjave sa mreže

U “Toplani” je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ni ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. – Zahtjev sam predala po završetku grijne

Ljubav na banjalučkom tranzitu: Tamara, volim te

Apsolutni hit među mladim parovima su javne prosidbe. Banjalučki budući mladenci gotovo se utrkuju u smišljanju što originalnijeg scenarija za najvažnije “DA”, što nerijetko privlači i pažnju medija. Ovaj trend, inspirisao je pojedine medije, pa je tako Banjaluka u jednom momentu označena i kao grad ljubavi. Zabilježili smo i zanimljivu fotografiju tokom dana na banjalučkom tranzitu.

(VIDEO) U svijetu po svojoj mjeri Vanja Mišić predstavlja singl „Leptiri i kornjače“!

Emocijama, srcem i „Prstima“ Vanja Mišić ušla je na glazbenu scenu prošlog proljeća i svojim notama zasluženo ostala u ušima brojne publike i zauzela brojne glazbene top ljestvice! Svoj lični pečat sada nam predstavlja i u svojem novom spotu i singlu „Leptiri i kornjače“ koji je baš poput nje – razigran, maštovit i bezbrižan. -“Leptiri