Pet godina od pogibije padobranaca u Zalužanima

pad aviona zaluzani

“U našim srcima i mislima bilo je samo nebo, a letenje naša najveća ljubav. Srđana, Stefana, Alena, Nemanju i Nikolu ta ljubav odvela je vječno na nebo, ono nebo o kojem su toliko maštali. Počivajte u miru, drugari, bićete zauvijek u našim srcima”, poručili su članovi Padobranskog kluba Banjaluka, uoči sutrašnjeg okupljanja, kada će, zajedno sa porodicom nastradalih mladića, održati pomen na mjestu tragedije u Zalužanima.

Pet mladih života prekinuo je pad “cesne” neposredno nakon polijetanja, 20. maja 2012. godine. Sve se to odigralo pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su zauvijek zavijeni u crno i koji se i danas, pet godina nakon tragedije, pitaju ko je kriv za smrt njihovih najmilijih.

Prisjećajući se svojih drugara, jedan od članova ovog kluba Zoran Kovačević je istakao da mu najteže pada to što ni pet godina nakon tragedije nije utvrđen tačan uzrok pada aviona.

“Bili smo veoma vezani jedni za druge, s obzirom na samu prirodu sporta kojim se bavimo, koji je prilično rizičan i opasan. Alen, moj veliki drug, kojeg više nema, bio je iskusni pilot, koji je iza sebe imao mnogo sati letenja. Nikoli i Srđanu, dječacima koji su obećavali da će biti dio naše ekipe, to je trebalo da bude prvi skok padobranom”, ispričao je Kovačević.

Dodao je da su Nemanja i Stefan bili dugogodišnji članovi ovog kluba, sa kojima je prošao sve i svašta. Bila je to, ističe Kovačević, ekipa kakva se više ne sastavlja.

I gotovo pet godina kasnije jedino je Alenov otac Zlatko Crnalić smogao snage da govori o tragediji. Toga kobnog 20. maja Crnalić je bio na putu, a prije nesreće sa Alenom se, kaže, čuo putem telefona. Ni slutio nije šta će se desiti.

“Vijest o nesreći za sve nas je bila veliki šok. To je gubitak koji se ne može nadoknaditi”, prošaputao je Crnalić, dodajući da bi njegov Alen danas imao 29 godina.

U Tužilaštvu BiH su samo istakli da je istraga u toku, kao i da očekuju da će uskoro biti riješeno pitanje troškova stručnog vještačenja, koje je zatraženo dok je predmet još bio u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

“Nakon toga će moći biti donesena tužilačka odluka protiv odgovornih osoba”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Da je duh pet mladića i dalje prisutan i da se njihovi snovi neće ugasiti, potvrđuje niz aktivnosti, koje se organizuju svake godine. Prema riječima nastavnika padobranstva u ovom klubu Rade Čajića, i ove godine će na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci 3. i 4. juna biti održan Memorijalni kup “Pet zvijezda”.

“Na ovaj način želimo da očuvamo sjećanja na naše nastradale članove i tako im odamo poštu”, rekao je Čajić.

Dodao je da će u skladu sa tim pripremama u petak, 26. maja, na istom mjestu biti održan i trening kamp. Sport kojim su se bavila petorica nastradalih mladića, članova Padobranskog kluba Banjaluka, samo je za hrabre i velikog srca, zbog čega su ih njihovi sugrađani nazvali “kraljevima neba”.

Alen Crnalić (24) je još s 18 godina položio ispit za jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjedovao je dozvolu sportskog pilota aviona i imao je 85 sati naleta na jedrilicama, a na avionima 200.

Stefan Karanović (24), osim što je bio instruktor padobranstva, bio je i student informatike, svi su imali samo riječi hvale za njega. Mnogima je bio omiljeni drug.

Nemanja Goronja (32) bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom obilježavanja 60. godišnjice padobranstva u Banjaluci i BiH, Goronja je izveo 60 skokova u jednom danu.

Mladi sportisti Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18) nakon završene obuke tog kobnog dana trebalo je da izvedu prve skokove padobranom.

(Glas Srpske)

“Aerodromu Banjaluka” oprema vrijedna 70. 000 KM

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd donirao je “Aerodromu Banjaluka” transportni sistem u vrijednosti 70.000 KM. Ugovor o donaciji danas su potpisali vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević i generalni direktor “Aerodroma Banjaluka” Miroslav Janjić u prisustvu ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića. Trninić je nakon potpisivanja novinarima u Banjaluci rekao da

Na Teatar festu “Petar Kočić” odigrana predstava “Novo doba”

Predizborna kampanja i njene laži, prljave igre privatizacije, tajkuni, emigracija, ratni zločini, korporacije koje zarađuju utajom poreza, uništene karijere univerzitetskih profesora naspram mladih i nadobudnih karijerista koji umjesto znanja o poslu znaju kako prevariti, ucijeniti, podvaliti, nemogućnost običnog, normalnog života u vremenu tranzicije, samo su neke od tema komada “Novo doba”. Ova predstava za koju

Grad Banjaluka razmatra ideju da centar zatvori za automobile: Pješaci žele da glavna ulica nedjeljom postane šetalište

Iz Gradske uprave najavljuju da će ozbiljno analizirati dugogodišnju želju Banjalučana da Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića postane šetališna zona. Građani, posebno pješaci, odavno već traže da se, kao u mnogim velikim gradovima, zabrani saobraćaj u centru grada i ulica od Pozorišta do Palasa postane šetalište. Ovu inicijativu građana ponovo je juče nadležnima predočila odbornica

Prikupljanje pomoći za oboljelu od leukemije

Organizacija “Kolo srpskih sestara” pokrenula je humanitarni broj 1415 za pomoć u liječenju Olge Predojević koja boluje od mijeloične hronične leukemije. – Olgi je potrebna transplantacija koštane srži od nesrodnog donora koja može da se uradi samo u bolnici u Istanbulu. Operacija košta 130.000 evra. Nedavno joj je preminuo suprug, a ona je majka dva

Povratak nekadašnjoj praksi organizovanja događaja: Banski dvor širom otvoren umjetnicima

Predstavnici Inicijative građana „Kultura kulturi“ razgovarali su sa v. d. direktora KC Banski dvor, Mladenom Matovićem, o uređenju zapuštenog i neiskorišćenog prostora KC Banski dvor. Tom prilikom uočeno je i nekoliko paralela između ciljeva Inicijative građana „Kutura kulturi“ i novog koncepta rada KC Banski dvor, jer se upravo jedna od prvih najavljenih programskih aktivnosti Matovića