Pet godina od pogibije padobranaca u Zalužanima

pad aviona zaluzani

“U našim srcima i mislima bilo je samo nebo, a letenje naša najveća ljubav. Srđana, Stefana, Alena, Nemanju i Nikolu ta ljubav odvela je vječno na nebo, ono nebo o kojem su toliko maštali. Počivajte u miru, drugari, bićete zauvijek u našim srcima”, poručili su članovi Padobranskog kluba Banjaluka, uoči sutrašnjeg okupljanja, kada će, zajedno sa porodicom nastradalih mladića, održati pomen na mjestu tragedije u Zalužanima.

Pet mladih života prekinuo je pad “cesne” neposredno nakon polijetanja, 20. maja 2012. godine. Sve se to odigralo pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su zauvijek zavijeni u crno i koji se i danas, pet godina nakon tragedije, pitaju ko je kriv za smrt njihovih najmilijih.

Prisjećajući se svojih drugara, jedan od članova ovog kluba Zoran Kovačević je istakao da mu najteže pada to što ni pet godina nakon tragedije nije utvrđen tačan uzrok pada aviona.

“Bili smo veoma vezani jedni za druge, s obzirom na samu prirodu sporta kojim se bavimo, koji je prilično rizičan i opasan. Alen, moj veliki drug, kojeg više nema, bio je iskusni pilot, koji je iza sebe imao mnogo sati letenja. Nikoli i Srđanu, dječacima koji su obećavali da će biti dio naše ekipe, to je trebalo da bude prvi skok padobranom”, ispričao je Kovačević.

Dodao je da su Nemanja i Stefan bili dugogodišnji članovi ovog kluba, sa kojima je prošao sve i svašta. Bila je to, ističe Kovačević, ekipa kakva se više ne sastavlja.

I gotovo pet godina kasnije jedino je Alenov otac Zlatko Crnalić smogao snage da govori o tragediji. Toga kobnog 20. maja Crnalić je bio na putu, a prije nesreće sa Alenom se, kaže, čuo putem telefona. Ni slutio nije šta će se desiti.

“Vijest o nesreći za sve nas je bila veliki šok. To je gubitak koji se ne može nadoknaditi”, prošaputao je Crnalić, dodajući da bi njegov Alen danas imao 29 godina.

U Tužilaštvu BiH su samo istakli da je istraga u toku, kao i da očekuju da će uskoro biti riješeno pitanje troškova stručnog vještačenja, koje je zatraženo dok je predmet još bio u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

“Nakon toga će moći biti donesena tužilačka odluka protiv odgovornih osoba”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Da je duh pet mladića i dalje prisutan i da se njihovi snovi neće ugasiti, potvrđuje niz aktivnosti, koje se organizuju svake godine. Prema riječima nastavnika padobranstva u ovom klubu Rade Čajića, i ove godine će na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci 3. i 4. juna biti održan Memorijalni kup “Pet zvijezda”.

“Na ovaj način želimo da očuvamo sjećanja na naše nastradale članove i tako im odamo poštu”, rekao je Čajić.

Dodao je da će u skladu sa tim pripremama u petak, 26. maja, na istom mjestu biti održan i trening kamp. Sport kojim su se bavila petorica nastradalih mladića, članova Padobranskog kluba Banjaluka, samo je za hrabre i velikog srca, zbog čega su ih njihovi sugrađani nazvali “kraljevima neba”.

Alen Crnalić (24) je još s 18 godina položio ispit za jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjedovao je dozvolu sportskog pilota aviona i imao je 85 sati naleta na jedrilicama, a na avionima 200.

Stefan Karanović (24), osim što je bio instruktor padobranstva, bio je i student informatike, svi su imali samo riječi hvale za njega. Mnogima je bio omiljeni drug.

Nemanja Goronja (32) bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom obilježavanja 60. godišnjice padobranstva u Banjaluci i BiH, Goronja je izveo 60 skokova u jednom danu.

Mladi sportisti Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18) nakon završene obuke tog kobnog dana trebalo je da izvedu prve skokove padobranom.

(Glas Srpske)

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.

U jednom danu 18 saobraćajnih nesreća

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka proteklog dana evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda, od čega je u četiri nezgode jedno lice teže, a osam lakše povrijeđeno, dok je u 14 nezgoda bilo materijalne štete, rečeno jeu ovoj upravi.