Plivački trojac iz Banjaluke spreman za Svjetsko prvenstvo

Ukupno 29 rekorda BiH i još mnogo dobrih rezultata isplivano je na Ljetnom prvenstvu BiH u Banjaluci, a dominirali su takmičari domaćih klubova Nikola Bjelajac (Olimp), Mihajlo Čeprkalo (22. april) i Adi Mešetović (Olimp).

Njih trojica su ponovo dokazali veliki potencijal i kvalitet koji posjeduju, a pokazali su nisu slučajno obezbijedili norme za Svjetsko prvenstvo koje će krajem mjeseca biti održano u Budimpešti. Bjelajac je dva puta obarao rekord na 50 slobodno i on sada iznosi 22,84 sekunde čime je posao jedini plivač u BiH koji je najatraktivniju disciplinu isplivao ispod 23 sekunde. On je na duplo dužoj dionici ostvario vrijeme 50,82 sekunde što mu je donijelo 786 FINA bodova, a to je bio najvredniji rezultat na prvenstvu. Njegov timski kolega Mešetović plivao je rekorde na 50 prsno (29,25) i 50 delfin (24,48), a za drugi rezultat je dobio 769 FINA bodova što je bio treći rezultat takmičenja.

– Njih dvojica su potvrdili fenomenalne norme za SP i prezadovoljan sam sa rezultatima i rekordima. Faktički sve što su plivali su rekordi, da li lični ili državni. Pogotovo bih istakao rezultat Nikole od 23,06, što će vjerovatno biti brže nego norma za Olimpijske igre u Tokiju. Polufinale na prošlom SP je bilo 22,66 i ništa nije nemoguće u nekom smislu nadanja, ali ne treba stavljati pritisak. Ako ikad to doživimo to će biti fantastično. Što se tiče rezultata već ove godine smo ostvarili cilj za narednu – istakao je njihov trener Miodrag Čeko.

Što se tiče Čeprkala on je apsolutni rekord postavio u trci na 100 leđno (58,23), što je i novi juniorski rekord, a u tom godištu nova najbolje vrijeme isplivao je na 50 delfin (24,96). Na 100 slobodno je imao rezultat 51,82 što mu je donijelo 770 FINA bodova, a to je drugi rezultat prvenstva. Ta trka bila je posebno zanimljiva jer su sva trojica pomenutih plivača ukrstila koplja na njoj.

– To je bila najbolja trka na takmičenju, prštalo je na sve strane. Pokazali su da su odlični plivači i da se neće slučajno naći na Svjetskom prvenstvu. Pored njih trojice u Budimpešti će plivati samo još Amina Kajtaz iz Mostara. Jedini nedostatak što se tamo sve pliva ujutro, a njihov bioritam je puno bolji poslijepodne. Ako ovi rezultati budu ujutro svi možemo da budemo presrećni – dodao je Čeko.

Pored nastupa u Mađarskoj Čeprkalo će ovog ljeta plivati na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Indijanapolisu.

– Ovo je početak priprema za SP za juniore. Tamo ću plivati 100 slobodno i delfin. Imam još pet sedmica do tada. Prije toga ću 26. jula nastupati na SP u Budimpešti koje će mi poslužiti da vidim u kakvoj sam formi. U Americi se nadam dobrom rezultatu i da popravim lični rekord. Plan je da od 6. do 18. avgusta odem na pripreme, ali vidjećemo da li će se to realizovati – istakao je najbolji sportista Republike Srpske za prošlu sezonu.

Na Ljetnom prvenstvu rekorde u apsolutnoj konkurenciji obarali su pomenuta Amina Kajtaz na 50 slobodno (26,52) i 50 leđno (29,76), Emina Pašukan na 400 mješovito (5:05,31) i Aleksa Krminac na 200 leđno (2:08,61).

Rezultat dugogodišnjeg rada

Miodrag Čeko je istakao da kontinuirani dobri rezultati ovih plivača nisu došli slučajno, već da se sve rezultat dugogodišnjeg rada, truda i discipline njih i svih ljudi oko njih.

– To su dva puta po dva treninga dnevno, plus rad u teretani i fitnes. Rijetko koji sportisti u okruženju toliko posvećeno rade. Takođe oni su imali treninge sa svjetski poznatim imenima poput Milorada Čavića, Velimira Stjepanovića i ostalih što to je sigurno pomoglo u razvoju – rekao je Čeko.

(glassrpske.com)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.