Počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“

U Banjoj Luci je jutros počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“, u organizaciji Ambasade Republike Italije u BiH.

U radu foruma učestvuje i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je u svom obraćanju učesnicima foruma poručio da Grad Banja Luka nudi poslovne zone u kojima investitori mogu da razvijaju svoje industrijske ili proizvodne kapacitete.

– Željeli bismo da bude mnogo više italijanskih investicija i italijanskog kapitala u Banjoj Luci. Italijanski investitori su prisutni u susjednim opštinama, kao što su Kotor Varoš i Mrkonjić Grad. Mi ulazimo u krupne infrastrukturne projekte gdje su nam potrebni inostrani partneri. Toplana se već gradi, ali imamo i drugih infrastruktrunih projekata koje bi trebalo da gradimo, kao što su mostovi, saobraćajnice i kanalizacija, tako da su italijanski partneri dobro došli – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ove godine je u planu je završetak, odnosno spajanje istočnog tranzita.

– Međutim, sada se pojavio problem Zelenog mosta, koji je zapravo poveznica istočnog i zapadnog tranzita. Tokom rekonstrukcije je utvrđeno da Zeleni most više nije za upotrebu i jedan od projekata koje sam ovdje pominjao jeste i Zeleni most – zaključio je Radojičić.

Domaćin poslovnog foruma bio je italijaniski ambasador u BiH, Nikola Minazi. On je rekao da italijanske firme u BiH zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

– Naše firme su prisutne u različitim oblastima. Tu su banke, građevinari, drvna industrija i proizvođači elektro materijali. Na današnjem forumu će učestvovatri 20 velikih italijanskih firmi iz oblasti građevinarstva koje mogu inervenisati na saobraćajnoj infrastrukturi – naveo je Minazi i dodao da će uskoro u Trstu biti održan samit na visokom nivou, na kojem će EU ponuditi nove fondove koje će moći koristiti Bosna i Hercegovina.

U radu foruma učestvuju i predstavnici Vlade RS, kao i predstavnici preduzeća Putevi RS, Autoputevi RS i Željeznica RS, koji će prezentovati infrstrukturne projekte u Republici Srpskoj.

Efikasnost Krupe i Borca obećeva fudbalski spektakl

Krajiški premijerligaši su uspešno prošli prve prepreke u Kupu BiH, Krupljani su kao gosti savladali Grude sa 4:0, dok je Borac kod ekipe koja se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH slavio sa 8:3.

Referendumske igre: Katalonci i Kurdi, nedostižni uzori RS

PIŠE: Saša Bižić Kurdi sa sjevera Iraka zakazali su referendum o nezavisnosti za 25. septembar. Katalonci su najavili identičan plebiscit o odvajanju od Španije za 1. oktobar. Za to vrijeme, u Republici Srpskoj traju igre bez granica, u kojima se glavni akteri političkog života nadmeću ko će se više narugati ovom, u načelu, ozbiljnom mehanizmu

Zaplet otvara priča o pozorištu Jazavac

Premijernim izvođenjem predstave “Pita li iko kako je meni?” 20. oktobra na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet”.