Počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“

U Banjoj Luci je jutros počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“, u organizaciji Ambasade Republike Italije u BiH.

U radu foruma učestvuje i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je u svom obraćanju učesnicima foruma poručio da Grad Banja Luka nudi poslovne zone u kojima investitori mogu da razvijaju svoje industrijske ili proizvodne kapacitete.

– Željeli bismo da bude mnogo više italijanskih investicija i italijanskog kapitala u Banjoj Luci. Italijanski investitori su prisutni u susjednim opštinama, kao što su Kotor Varoš i Mrkonjić Grad. Mi ulazimo u krupne infrastrukturne projekte gdje su nam potrebni inostrani partneri. Toplana se već gradi, ali imamo i drugih infrastruktrunih projekata koje bi trebalo da gradimo, kao što su mostovi, saobraćajnice i kanalizacija, tako da su italijanski partneri dobro došli – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ove godine je u planu je završetak, odnosno spajanje istočnog tranzita.

– Međutim, sada se pojavio problem Zelenog mosta, koji je zapravo poveznica istočnog i zapadnog tranzita. Tokom rekonstrukcije je utvrđeno da Zeleni most više nije za upotrebu i jedan od projekata koje sam ovdje pominjao jeste i Zeleni most – zaključio je Radojičić.

Domaćin poslovnog foruma bio je italijaniski ambasador u BiH, Nikola Minazi. On je rekao da italijanske firme u BiH zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

– Naše firme su prisutne u različitim oblastima. Tu su banke, građevinari, drvna industrija i proizvođači elektro materijali. Na današnjem forumu će učestvovatri 20 velikih italijanskih firmi iz oblasti građevinarstva koje mogu inervenisati na saobraćajnoj infrastrukturi – naveo je Minazi i dodao da će uskoro u Trstu biti održan samit na visokom nivou, na kojem će EU ponuditi nove fondove koje će moći koristiti Bosna i Hercegovina.

U radu foruma učestvuju i predstavnici Vlade RS, kao i predstavnici preduzeća Putevi RS, Autoputevi RS i Željeznica RS, koji će prezentovati infrstrukturne projekte u Republici Srpskoj.

Borac pobjedom počeo sezonu

Fudbaleri Borca pobjedom su počeli sezonu u BHT Premijer ligi BiH pošto su pred oko 6.500 gledalaca na Gradskom stadionu savladali Čelik s 2:0.

Predavanja o master studijama u SAD

“Američki kutak” organizuje predavanja o prijavljivanju na master i doktorske studije u Americi u srijedu, 26. jula od 15 časova u ulici Carice Milice 1A.

Psi lutalice napali djevojku u Banjaluci

Psi lutalice napale su preksinoć djevojku Tamaru U. (28) u Banjaluci koja je zadobila povrede. Napadnutoj djevojci ljekarska pomoć ukazana je u Univerzitetsko- kliničkom centru Republike Srpske.

Jedno lice sankcionisano zbog sladoleda

Prema kontroli higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda koju tokom ljeta Inspekcija za hranu obavlja, Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka samo je u jednom slučaju pronašlo propuste.

Pet školskih zubara radi i za raspust

Pet stomatoloških ambulanti u osnovnim školama, od ukupno sedam na području grada Banjaluka, mališanima su na usluzi i za vrijeme raspusta.