Počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“

U Banjoj Luci je jutros počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“, u organizaciji Ambasade Republike Italije u BiH.

U radu foruma učestvuje i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je u svom obraćanju učesnicima foruma poručio da Grad Banja Luka nudi poslovne zone u kojima investitori mogu da razvijaju svoje industrijske ili proizvodne kapacitete.

– Željeli bismo da bude mnogo više italijanskih investicija i italijanskog kapitala u Banjoj Luci. Italijanski investitori su prisutni u susjednim opštinama, kao što su Kotor Varoš i Mrkonjić Grad. Mi ulazimo u krupne infrastrukturne projekte gdje su nam potrebni inostrani partneri. Toplana se već gradi, ali imamo i drugih infrastruktrunih projekata koje bi trebalo da gradimo, kao što su mostovi, saobraćajnice i kanalizacija, tako da su italijanski partneri dobro došli – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ove godine je u planu je završetak, odnosno spajanje istočnog tranzita.

– Međutim, sada se pojavio problem Zelenog mosta, koji je zapravo poveznica istočnog i zapadnog tranzita. Tokom rekonstrukcije je utvrđeno da Zeleni most više nije za upotrebu i jedan od projekata koje sam ovdje pominjao jeste i Zeleni most – zaključio je Radojičić.

Domaćin poslovnog foruma bio je italijaniski ambasador u BiH, Nikola Minazi. On je rekao da italijanske firme u BiH zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

– Naše firme su prisutne u različitim oblastima. Tu su banke, građevinari, drvna industrija i proizvođači elektro materijali. Na današnjem forumu će učestvovatri 20 velikih italijanskih firmi iz oblasti građevinarstva koje mogu inervenisati na saobraćajnoj infrastrukturi – naveo je Minazi i dodao da će uskoro u Trstu biti održan samit na visokom nivou, na kojem će EU ponuditi nove fondove koje će moći koristiti Bosna i Hercegovina.

U radu foruma učestvuju i predstavnici Vlade RS, kao i predstavnici preduzeća Putevi RS, Autoputevi RS i Željeznica RS, koji će prezentovati infrstrukturne projekte u Republici Srpskoj.

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.