Pojačavaju kontrolu poslodavaca

U Republici Srpskoj potrebna je veća kontrola poslodavaca koji zaključuju ugovore van radnog odnosa, kao što je ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovor o djelu i slično, jer se ovi ugovori često zaključuju suprotno odredbama Zakona o radu, zaključeno je na sastanku u republičkoj Poreskoj upravi.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Mladen Milić i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić na sastanku u Banjaluci ocijenili su da je zbog toga neophodno pojačati i kontrole nadležnih inspekcija rada.

Tema jučerašnjeg sastanka bila je prijavljivanje i odjavljivanje obveznika doprinosa, odnosno osiguranika u Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa i ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Razmatrani su i načini prijavljivanja direktora privrednih društava u Jedinstveni sistem, te je istaknuto da Zakon o radu, kojim je regulisan radno-pravni položaj i status direktora, “predviđa da lice koje je izabrano za direktora može da zasnuje radni odnos ili da obavlja poslove direktora bez zasnivanja radnog odnosa”.

“Pri tome, Zakon ne predviđa mogućnost volonterskog rada direktora, odnosno rada bez naknade i plaćanja pripadajućih poreza i doprinosa”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je dobra saradnja Poreske uprave Repiblike Srpske i Fonda PIO koja se ogleda u uzajamnoj pomoći i razmjeni podataka.

(Srna)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.