Porodici Đukić potrebna pomoć dobrih ljudi!

Porodica Đukić iz banjalučkog naselja Kuljani dokaz je kako se život preko noći može promijeniti iz korijena i postati borba za goli opstanak.

Mladi bračni par Dragana (35) i Radijan (33) skućili su se, stekli djecu, Saru (10) i Jovana (2,5) i uživali u idili koju su sami stvorili. Na žalost, to je bilo kratkog daha.

Dvogodišnjem Јovanu otkrivena je leukemija, a nedugo potom njegov otac Radijan jedva je preživio rupturu srčane aorte. Iako je do tada bio zaposlen, više ne može da radi. Ova porodica sada nema nijedan izvor prihoda.

– Sa nepune dvije godine Jovanu je ustanovljena leukemija. Ništa nije ukazivalo na to, samo je odjednom dobio temperaturu, otišli smo ljekaru, urađeni su mu nalazi koji su bili katastrofalni. Liječen je u Kliničkom centru, na onkologiji, a sada je na tzv. terapiji održavanja – svake četiri sedmice ljekari mu rade lumbalnu pukciju, odnosno bodu ga u kičmu. Svakog ponedjeljka vadi krv, pa tako pratimo stanje, koje još varira – priča majka Dragana i dodaje da Jovan naredne dvije godine mora da pije lijekove koji mjesečno koštaju 90 evra.

Saznanje da dvogodišnji sin Јovan ima leukemiju, bio je šok za cijelu porodicu. Nakon liječenja u Banjaluci, otpušten je iz bolnice. Polako se oporavlja, ali terapiju mora da nastavi još dvije godine. Za nezaposlene roditelje to je veliki izadatak.

– To je bio šok. Dijete je bilo zdravo, odjednom se razboljelo, to je bio šok za sve nas. Terapija košta 400 do 500 evra mjesečno – kaže Јovanova majka Dragana.

A onda, nedugo potom, uslijedio je još jedan “udarac”. Radijanu je pukla srčana aorta, zbog čega je hitno prebačen u Tuzlu, gdje je uspješno operisan. Međutim, stanje se pogoršalo i naredna dva mjeseca bio je u komi. Zbog čestog postavljanja tubusa, Radijanu je oštećen i dušnik.

– U februaru je osjetio nagli bol u grudima i ispostavilo se da mu je pukla aorta. Helikopterom je hitno prebačen za Tuzlu i samo 20 minuta ga je dijelilo od smrti. Tamo je operisan i bio je u teškoj komi dva mjeseca. Nakon toga, prebačen je na intenzivnu njegu u Banjaluku, a kasnije na palijativno odjeljenje u Gradišci, gdje je sve vrijeme bio na aparatima – kaže Dragana.

– Što se srca tiče, to je riješeno. Sada je problem grlo, dušnik, jer ne dolazi kiseonik do srca i pravi mi problem, tako da imam velike ubrzaje srca 180, 200, zbog čega pijem najjači lijek – kaže Radijan.

Radijana čeka operacija u Sremskoj Kamenici, koja košta 16 000 evra, a to je za Đukiće velika suma novca.
– Ne znam kako uspijevamo sve da pokrijemo… Pomažu nam dobri ljudi i hvala im na tome. Živimo, ali ne znam ni ja više ni kako, ni dokle – priča Dragana.

Ukoliko želite da pomognete porodici Đukić, sredstva možete uplatiti na žiro račun otvoren u NLB banci na ime Dragane Đukić.
Dragana (Stanislav) Đukić
Kuljanska 1/6
78 000 Banjaluka
Broj žiro računa je: 5620998137498110
Broj deviznog racuna je:
IBAN: BA395620998141365985

(Srpska Cafe)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je