Postavljene nove kante za otpatke u Studentskom kampusu

U Studentskom kampusu postavljene su nove kante za otpatke, a glavni inicijator ovog projekta je Univerzitet u Banjaluci. Nove kante je postavio Institut za genetičke resurse, a, kako kažu, oni će upravljati integrisanim sakupljanjem otpada. Dodali su da je u toku edukacija osoblja koje će raditi na održavanju, te da su za sve zaposlene i studente pripremljeni informativni flajeri i plakati.

“Sa studentima će se raditi posebno preko njihovih predstavničkih tijela, koja se nalaze u kampusu, kao i s predstavničkim tijelom Studentskog centra ‘Nikola Tesla’, III i IV paviljon”, pojasnili su u Institutu.

Dodaju da su svi drugi stanari koji koriste objekte i prostor unutar zaštićenog područja dužni da poštuju uspostavljeni sistem i da obezbijede razdvajanje otpada na mjestu nastanka.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”, istakao je da je ovaj projekat veoma pozitivan.

“Najveći problem je bio raznošenje smeća koje je odlagano u neprilagođene kante, što je narušavalo prostor”, kazao je Babić.

(Nezavisne)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.