Poziv građanima da se pridruže akciji uništavanja ambrozije

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina u Banjaluci počelo je danas, a iz Gradske uprave pozivaju sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove Srni je rečeno da će ova akcija kao i svake godine obuhvatiti košenje javnih površina na kojima se pojavila ova korovska biljka, a koja se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad.

“Akcijom ćemo obuhvatiti sva naselja, a planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina”, naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da je za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM.

Iz ovog odjeljenja dodaju da akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

“Vlasnicima zapuštenih dvorišta prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne sprovedu te mjere slijede novčane kazne”, upozorili su u nadležnom odjeljenju.

U ovom odjeljenju navode da su u dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici trenutno nisu dostupni.

Ukoliko primijete ambroziju građani to mogu da prijave nadležnim službama- Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na broj 051/244-428, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu.

Stručnjaci savjetuju da bi ambroziju trebalo ukloniti prije cvjetanja, jer je njen polen jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

(Agencije)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.