Poziv građanima da se pridruže akciji uništavanja ambrozije

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina u Banjaluci počelo je danas, a iz Gradske uprave pozivaju sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove Srni je rečeno da će ova akcija kao i svake godine obuhvatiti košenje javnih površina na kojima se pojavila ova korovska biljka, a koja se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad.

“Akcijom ćemo obuhvatiti sva naselja, a planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina”, naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da je za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM.

Iz ovog odjeljenja dodaju da akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

“Vlasnicima zapuštenih dvorišta prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne sprovedu te mjere slijede novčane kazne”, upozorili su u nadležnom odjeljenju.

U ovom odjeljenju navode da su u dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici trenutno nisu dostupni.

Ukoliko primijete ambroziju građani to mogu da prijave nadležnim službama- Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na broj 051/244-428, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu.

Stručnjaci savjetuju da bi ambroziju trebalo ukloniti prije cvjetanja, jer je njen polen jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

(Agencije)

Samohranoj majci četvoro djece iz Laktaša potrebna pomoć

Fondacija “Humana Srpska” pozvala je humane ljude da pomognu samohranoj majci četvoro djece Maji Radetić iz Laktaša “Ovoj petočlanoj porodici potrebni su prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, ali i novac za kupovinu dvije koze i krave”, navode iz Fondacije “Humana Srpska”.

Rođeno je 9 beba

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo obavljeno je devet poroda i rođeno je devet beba : šest djevojčica i tri dječaka.

Zbog godišnjice “Oluje” promijenjen termin koncerta Marije Šerifović u Banjaluci

Imajući u vidu da su se u pojedinim medijima pojavile veoma negativne reakcije u vezi sa najavljenim koncertom Marije Šerifović na tvrđavi Kastel u Banjaluci 4. avgusta, kao ozbiljna kuća i organizator koncerta, osjećamo potrebu da se obratimo javnosti, te kroz zvanično saopštenje otklonimo sve nedoumice koje se tiču najavljenog događaja.

Moravska ulica – rak rana stanovnika Kumsala

Prolazak Moravskom ulicom u banjalučkom naselju Kumsale za mještane predstavlja pravu noćnu moru. Divlja deponija koja se tu nalazi odmah uz “Vitaminku”, za stotinjak domaćinstava predstavlja neprolaznu glavobolju.