Poziv građanima da se pridruže akciji uništavanja ambrozije

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina u Banjaluci počelo je danas, a iz Gradske uprave pozivaju sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove Srni je rečeno da će ova akcija kao i svake godine obuhvatiti košenje javnih površina na kojima se pojavila ova korovska biljka, a koja se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad.

“Akcijom ćemo obuhvatiti sva naselja, a planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina”, naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da je za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM.

Iz ovog odjeljenja dodaju da akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

“Vlasnicima zapuštenih dvorišta prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne sprovedu te mjere slijede novčane kazne”, upozorili su u nadležnom odjeljenju.

U ovom odjeljenju navode da su u dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici trenutno nisu dostupni.

Ukoliko primijete ambroziju građani to mogu da prijave nadležnim službama- Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na broj 051/244-428, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu.

Stručnjaci savjetuju da bi ambroziju trebalo ukloniti prije cvjetanja, jer je njen polen jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

(Agencije)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.