Predavanje o Kenedijevima u MSU RS

kenedijevi msu rs

Američki profesor umjetnosti Dejvid Lubin održaće sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske predavanje na temu “Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas”, u okviru pratećeg programa izložbe “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture”.

Lubinovo predavanje zasniva se na njegovoj nagrađivanoj knjizi “Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika”.

Nijedan događaj u dvadesetom vijeku nije proizveo toliko svjetski poznatih slika kao vikend krajem novembra 1963. godine kada je ubijen predsjednik Džon F. Kenedi. Novi predsjednik je položio zakletvu, osumnjičeni ubica je ubijen uz televizijski prenos uživo, a predsjednička udovica inspirisala je gledaoce širom svijeta sa svojim dostojanstvenim ponašanjem na državnoj sahrani.

Ovo predavanje detaljno će analizirati takve slike, fotografije u boji predsjednika i gospođe Kenedi koja je stigla u Dalas 45 minuta prije ubistav muža. Mnogi aspekti američke kulture u ranim šezdesetim godinama mogu se naći u ovim živopisnim slikama u boji koje su se pojavile nedjelju dana nakon ubistva u memorijalnom izdanju časopisa Lajf, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

(RTRS)

Student Igokea uzela KUP Srpske

Senzacija u Kupu Republike Srpske. Košarkaši Student Igokee su prvi put osvojili trofej tako što su u Mrkonjiću savladali favorizovanu Mladost nakon produžetka 94:84.

Robi u Banjaluci: Pamtim “ono” finale Kupa SFRJ

Novi selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki boravio je u utorak u Banjaluci, gdje je u razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske govorio o “zmajevima”, Zvezdi i Partizanu u Ligi Evrope, Hrvatskoj i Srbiji na SP u Rusiji…

Galešić potpisao za Krupu, ne igra protiv Borca

Vezni igrač Goran Galešić novi je igrač Krupe. Nakon što je u zimskom prelaznom roku raskinuo saradnju sa banjalučkim Borcem, pomenuti fudbaler je imao nekoliko ponuda, ali se na kraju odlučio da ostane u svom gradu i preseli u kanjon Vrbasa.

Banjalučanin na kladionici dobio nevjerovatnih 99 208 KM

Jedan igrač iz Banjaluke u kladionici AM Sport uplatio je dva ista tiketa sa zajedničkim dobitkom od nevjerovatnih 79 366, 80 KM ali tu nije kraj jer je usrećio i kuma koji je prepisao tiket od njega vjerujući u kumove odluke.