Predavanje o Kenedijevima u MSU RS

kenedijevi msu rs

Američki profesor umjetnosti Dejvid Lubin održaće sutra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske predavanje na temu “Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas”, u okviru pratećeg programa izložbe “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i Nova granica kulture”.

Lubinovo predavanje zasniva se na njegovoj nagrađivanoj knjizi “Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika”.

Nijedan događaj u dvadesetom vijeku nije proizveo toliko svjetski poznatih slika kao vikend krajem novembra 1963. godine kada je ubijen predsjednik Džon F. Kenedi. Novi predsjednik je položio zakletvu, osumnjičeni ubica je ubijen uz televizijski prenos uživo, a predsjednička udovica inspirisala je gledaoce širom svijeta sa svojim dostojanstvenim ponašanjem na državnoj sahrani.

Ovo predavanje detaljno će analizirati takve slike, fotografije u boji predsjednika i gospođe Kenedi koja je stigla u Dalas 45 minuta prije ubistav muža. Mnogi aspekti američke kulture u ranim šezdesetim godinama mogu se naći u ovim živopisnim slikama u boji koje su se pojavile nedjelju dana nakon ubistva u memorijalnom izdanju časopisa Lajf, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Srpske.

(RTRS)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.