Prihvaćene ostavke pravobranilaca

Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS prihvatila je juče ostavke glavnog pravobranioca Srpske Danijele Novaković i njenog zamjenika u Banjaluci Mirka Stojčinovića.

Novakovićeva i Stojčinović su uputili zahtjev za razrješenje Narodnoj skupštini, koja bira i razrješava pravobranioca i njegove zamjenike. Narodna skupština treba da se izjasni o tome na kraju sjednice, koja je juče trajala.

Ostavka Novakovićeve, koja je za glavnog republičkog pravobranioca izabrana polovinom 2015, dolazi nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini sredinom decembra prošle godine kada je iznijela zamjerke na rad Stojčinovića. Tada je objelodanila da joj je uputio prijetnje zbog njenog insistiranja da bude ispoštovana zakonska procedura u slučaju koji se odnosi na 30 dunuma zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci, odnosno da se postupa u skladu sa zahtjevom Gradske uprave Banjaluka i štiti interes gradske imovine. Ona je podnijela i inicijativu za njegovo razrješenje.

Zamjerke na rad Stojčinovića imao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je nedavno u pismu upućenom ministru pravde RS Antonu Kasipoviću naveo da je nanio veliku štetu gradu. Radojičić je naveo sporove u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole i nekretninama u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

– Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da taj organ nije opredijeljen da štiti interese grada na zakonit način – naveo je Radojičić u pismu.

Radojičić je juče izrazio nadu da će novi šef banjalučkog Pravobranilaštva mnogo bolje i efikasnije zastupati grad u brojnim sporovima nego što je to činio Stojčinović.

– Nas pravobranilac ne interesuje po imenu i prezimenu, nego samo da radi efikasno i da štiti gradsku imovinu – rekao je Radojičić.

Kasipović je juče ponovio nedavni stav da su u Pravobranilaštvu RS neophodne kadrovske promjene i da je potrebno donošenje novog zakona o Pravobranilaštvu kako bi na osnovu uočenih nedostataka i sugestija bio unaprijeđen rad te institucije. Istakao je da Narodna skupština nije usvojila izvještaj o radu ove institucije za 2015. godinu.

– Očigledno je da postoje mimoilaženja Novakovićeve i Stojčinovića. Zbog situacije i nesporazuma u Pravobranilaštvu u dva navrata sam inicirao sastanke stručnog kolegijuma pravobranilaca s ciljem prevazilaženja teškoća. Prvi sastanak bio je u jesen prošle godine, a drugi nakon što Narodna skupština nije usvojila izvještaj o radu te institucije za 2015. godinu. Rasprava u Skupštini je tada otišla u krajnost pa nije prepoznat niz odličnih poteza u Pravobranilaštvu i zbog toga mi je žao – rekao je Kasipović.

On je istakao da gradonačelnici i načelnici opština moraju odgovarati za imovinu koju štite i imati instrumente za njenu zaštitu, te najavio da će se novi zakon o Pravobranilaštvu u parlamentarnoj proceduri naći u prvoj polovini godine.

Novakovićeva nije odgovarala na telefonske pozive, a Stojčinović kaže da je još zamjenik pravobranioca, da poštuje zakon i stav kolegijuma da do daljeg ne daju informacije za javnost. Odgovarajući na pitanje da li je prijetio Novakovićevoj, Stojčinović kaže da će to ići sudskim putem.

– Poslanik NDP-a Dragan Čavić ima poslaničko pravo na to, a protiv Novakovićeve i medija koji je to objavio već su podignute tužbe za klevetu – kaže Stojčinović.

Čavić kaže da je o problemima u vezi sa gradskom imovinom govorio odavno, ali da su stvari pomjerene sa mrtve tačke tek kada je na to upozorio Radojičić. Rekao je da neće podržati smjenu Novakovićeve dodavši da je ona završila u bolnici nakon prijetnji koje joj je uputio Stojčinović, istakavši da bi on trebalo da odgovara krivično, a ne da bude razriješen.

Pravobranilaštvo RS krajem prošle godine raspisalo je konkurs za mjesto pomoćnika pravobranioca u sjedištu zamjenika Banjaluka, ali je 26. januara konkurs poništen.

Ocjena
Anton Kasipović je ocijenio da Pravobranilaštvo RS ima dobre rezultate.

– Iako nije moja nadležnost da ocjenjujem uspješnost rada, Pravobranilaštvo je imalo dosta dobrih rezultata. U novom zakonu potrebno je jasnije propisati njegove nadležnosti i odnos sa pravnim licima čiju imovinu štiti – rekao je Kasipović.

(glassrpske.com)

Tužilaštvo u Banjaluci optužilo pogrešnu osobu za smrt pacijenta

Gotovo 10 godina traje pravna bitka Radmile Janković-Praštalo, magistra farmacije iz Banjaluke, sa pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj oko toga da li je kao šefica u apoteci bila odgovorna za izdavanje lijeka koji je, prema mišljenju tužilaštva, doveo da smrti pacijentkinje Đuje T. u martu 2008.

Rejting DNS-a u porastu

Demokratski narodni savez nalazi se na trećem mjestu sa rejtingom od 12,4 odsto kada je riječ o rezultatima mjerenja rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj, saopšteno je iz banjalučkog odbora ove stranke.

Udes kod Laktaša: Poginuo vozač kombija

Sedamdesetjednogodišnji Nebojša Balaban iz Seferovaca, opština Gradiška, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška kada su se sudarila tri vozila, rekla je Srni portparol banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Maja Đaković – Vidović.

Banjalučanin vlasnik nevjerovatne kolekcije potpisanih dresova i druge sportske opreme

Banjalučanin Boris Vrhovac – Vrle (44) jedan je od pet najvećih kolekcionara dresova i druge sportske opreme vrhunskih sportista u svijetu, a u njegovoj kolekciji koja broji oko 1.300 eksponata nalaze se nevjerovatne stvari, od rukavice Mikea Tysona, kopačka i dresovi Lionela Messija, dresovi Maradone i Pelea i sve to s njihovim potpisima.

150 učesnika TRKLIGE trčalo za humanost

Humanitarna trka u banjalučkom parku Mladen Stojanovic okupila je oko 150 učesnika, koji su svojim učešćem i kupovinom trkačkog broja pomogli rad četriri humanitarne organizacije u Banjaluci.