Propala licitacija “Slateksa”

Niko nije htio da, na prvoj licitaciji, kupi Gerontološki centar “Slateks” iz Slatine. U banjalučki Okružni privredni sud stigli su samo predstavnici Nove banke, kao povjerioca, i radnika. A i njih je, ukupno, bilo dvoje.

Zato je stečajni upravnik, nakon što je sačekao akademskih petnaest minuta ne bi li još ko došao, mogao da uradi samo jedno – da licitaciju proglasi propalom.

“Slijedi druga licitacija na kojoj će biti niža cijena i pokušaj da se unovči imovina. Na drugoj licitaciji imovina će se ponuditi za jednu trećinu procijenjene vrijednosti”, rekao je Vlajko Gurešić, stečajni upravnik gerotološkog centra “Slateks”.

Početna cijena bila je sedam miliona i sedamsto hiljada maraka. Za te pare dobija se šest objekata namjenjenih za hotelski smještaj, građevinsko zemljište, oprema, vozila, ali i umjetničke slike.

Bivši radnik “Slateksa”, Mile Đukić, nije se ni nadao da će prodaja uspjeti iz prve. On, i njegove kolege, njih 21-no, nadaju se da će dobiti svojih 300 hiljada maraka koliko im se duguje za plate.

“Prema meni pojedinačno, oko 15.000 maraka, višeg isplatnog reda negdje oko nekih 4.400 maraka i one plate koje nismo dobili to je negdje 10, 11 hiljada”, rekao je Đukić.

Ukupna potraživanja su oko 11 miliona maraka, a najveći povjerioci su uglavnom banke koje su “Slateksu” isplaćivale kredite. Objekti gerontološkog centra su u odličnom stanju i sve je spremno za rad što im je i najveći adut. Kupcima, čini se, barem zasad, nedovoljno primamljivo. Ili preskupo.

Ni radnici ni povjerioci “Slateksa” danas nisu imali sreće. Stečajni upravnik Vlajko Gurešić se nada da bi se situacija mogla promijeniti u septembru kada planira da organizuje drugu licitaciju. Nada se da bi tada konačno trebala da bude prodana imovina Slateksa.

(atvbl.com)

Efikasnost Krupe i Borca obećeva fudbalski spektakl

Krajiški premijerligaši su uspešno prošli prve prepreke u Kupu BiH, Krupljani su kao gosti savladali Grude sa 4:0, dok je Borac kod ekipe koja se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH slavio sa 8:3.

Referendumske igre: Katalonci i Kurdi, nedostižni uzori RS

PIŠE: Saša Bižić Kurdi sa sjevera Iraka zakazali su referendum o nezavisnosti za 25. septembar. Katalonci su najavili identičan plebiscit o odvajanju od Španije za 1. oktobar. Za to vrijeme, u Republici Srpskoj traju igre bez granica, u kojima se glavni akteri političkog života nadmeću ko će se više narugati ovom, u načelu, ozbiljnom mehanizmu

Zaplet otvara priča o pozorištu Jazavac

Premijernim izvođenjem predstave “Pita li iko kako je meni?” 20. oktobra na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet”.