Putokazi u Banjaluci vode u nedođiju: Krenu u zoo-park, pa završe na pustoj livadi

Grad je pun turističke signalizacije koja pokazuje put do zoološkog vrta koji je zatvoren prije više od 5 godina, dok za šumske staze, vodopade i riječice posjetioci moraju pitati mještane, jer putokaza nema.

Dok nadležni bruje o bogatoj turističkoj sezoni, organizujući festivale i uređujući velike turističke atrakcije, građani primjećuju, da im neke sitnice ipak promiču.

Putokazi koji su postavljeni prije skoro 10 godina, vape za ažuriranjem, a građane i posjetioce najviše zbunjuje onaj koji vodi do, sada nepostojećeg, zoološkog vrta.

– Nedavno su me posjetile male sestre iz Ljubljane, htjele su u zoološki vrt. Iako nisam bila sigurna da li još postoji, vidjela sam da imaju putokazi pa smo otišle, međutim, tamo više nema ništa. Ne znam zašto ne uklone te table, bukvalno su po cijelom gradu – kaže Banjalučanka Tamara Simić.

U obilasku Banjaluke zbunila se i porodica Bojić, koja je put do vodopada Švrakava jedva našla, jer su putokazi neprimjetni i gotovo da ih nema.

– Znamo da to mjesto postoji, otprilike znamo i gdje je. Računali smo na putokaze, ali nisu nam pomogli. Nekoliko puta smo mještane pitali za pomoć, čak smo jednom i zalutali – kaže suprug Marko, te se pita kako li se tek turisti snalaze, kada se oni koji tu žive izgube.

Građani komentarišu da bi osim Švrakave, bilo dobro ljude bolje uputiti i za šumsku stazu u Trapistima, te na kanjoning stazu na rečicu Suturliju.

Iz Gradske uprave do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja zašto Grad ne uklanja putokaze koji ne vode nigde, niti da li je u planu dodavanje novih.

TOBL: Tražimo nove znakove

Da među putokazima nije sve bajno, saglasni su i u Turističkoj organizaciji Banjaluka, te kažu da je dobar dio njih uništen.

– Signalizacija je postavljena još 2008. godine, svakako da je treba ponoviti. Mi smo potpisali formacije koje šaljemo u Skupštinu grada, da ukažemo na taj problem, jer smo mi samo inicijatori – objašnjava Mladen Šukalo iz TOBL, naglašavajući da je signalizacija dopunjavana lokacijama kao što su konjički klubovi i etno sela, te da je potrebna i bolja signalizacija koja upućuje na hotele.

(EuroBlic)

Grad uz Borac: Naći najbolje rješenje za problem dugovanja

Borac želi u budućnosti da bude stabilan i samoodrživ klub. Problem predstavljaju dugovi iz prošlosti koji opterećuju tekuće poslovanje. Iako je sadašnja uprava napravila veliki posao u protekloj godini i dalje su prisutni brojni finansijski problemi.

Mladi Banjalučanin velika nada karatea Republike Srpske

Osvajanjem zlatne medalje u konkurenciji kadeta na prvenstvu Republike Srpske održanom u Višegradu član Karate kluba Energija Pavle Dujaković samo je nastavio sjajan niz odličnih rezultata započet još 2009. godine kada se počeo baviti ovim sportom.

Protest nezadovoljnih građana u Banjaluci

Više od sto građana, uprkos kiši, okupilo se na Trgu Krajine u Banjaluci, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo životom u Republici Srpskoj, sa centralnim zahtjevom za smjenu Vlade RS.

Dodik: Suspenzija nije trajno odustajanje od referenduma

Suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije trajno odustajanje, a ostaće na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematrizuju i ukoliko se ne bude poštovao Ustav i Dejtonski sporazum.