Radionica o poboljšanju okvira za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije

U Banjoj Luci je protekle sedmice održana radionica o poboljšanju okvira za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije kroz jačanje administrativnih kapaciteta lokalnih zajednica – saopšteno je iz Gradske razvojne agencije.

Radionica je održana u okviru grant šeme BACID koja je finansirana od strane Austrijske razvojne agencije (ADA), a kojom upravlja Austrijska asocijacija gradova i opština i Centar za istraživanje javne administracije.

– Učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju sa materijom i glavnim izazovima sa kojima se lokalne zajednice uopšteno susreću kada su u pitanju administrativni kapaciteti i procedure za izdavanje dozvola. Učesnici su interaktivno sudjelovali u diskusijama i prezentovali ideje i preliminarnu mapu puta, odnosno rješenja  koja će omogućiti efikasniju saradnju, kao i smanjenje postojećih rizika u vezi sa izdavanjem dozvola na lokalnom nivou – kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji.

Zaključci i preporuke sa radinice će biti objavljene narednih dana na internet stranici Gradske razvojne agencije.

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje

Nakon što su 2014. godine uvedene prve kotlovnice na biomasu, urađeno je poređenje s emisijom zagađenja kada je riječ o mazutu i biomasi (drvna sječka), koje je pokazalo da je zagađenje minimalno i drastično manje od onog koje je prouzrokovao mazut.

Pohodom čuvaju sjećanje na Milku Dejanović

Memorijalni pohod “Dejanović Milka 2018” biće održan u subotu na srednje zahtjevnoj stazi u dužini od 15 kilometara, od Šnjegotine Donje do planinarskog doma Krk.