Radojičić: Zamjenom energenta u Toplani u gubitku samo naftni lobi

igor radojicic

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da će naftni lobi biti jedini gubitnik zbog planirane zamjene energenta banjalučke “Toplane” i da je to osnovni razlog zašto se u javnosti osporava upotreba drvne sječke, kao primarnog energenta budućeg postrojenja ovog preduzeća.

“Naftni lobi aktivno agituje i pokušava da banalizuje gradnju nove Toplane na drvnu sječku, sa osnovnim ciljem da, nastavljajući prodaju mazuta izvlači na desetine miliona KM iz Banjaluke”, rekao je Radojičić uoči današnje sjednice Skupštine grada, na kojoj će se naći prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera za gradnju novog postrojenja Toplane.

Radojičić je rekao da bi Skupština grada danas, nakon višegodišnjeg odgađanja, trebala donijeti veoma važnu odluku u vezi sa “Toplanom”, koja se najvećim dijelom zbog mazuta kao veoma skupog energenta, suočava sa nepodnošljivim gubicima od 85 miliona KM.

On je naglasio da će najveći dobitnici današnje odluke banjalučkog parlamenta biti građani Banjaluke koji će, izgradnjom novog postrojenja na drvnu sječku, dobiti pouzdan, dvadesetčetvoročasovni režim grijanja.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog postrojanja imaće ogroman uticaj i na budžet grada, pošto su gradske vlasti zbog stanja u “Toplani”, prinuđene da svake godine izdvajaju na milione KM za nabavku skupog mazuta iz inostranstva.

“Svake godine, dajemo pare za mazut, koje odlaze u `dim`. S druge strane, investicijom u novo postrojenje na drvnu sječku dobićemo profitabilno preduzeće koje će vraćati uloženi novac, a ne svake godine ulagati nove milione u rupu bez dna”, rekao je Radojičić.

On je dodao da je nova gradska administracija odlučna u namjeri i da razdvoji vraćanje nagomilanih dugova “Toplane” od trajnog rješenja problema centralnog grijanja u Banjaluci.

“Nama je primarni interes građana, a ne bilo kakvih lobija, dakle da grad dobije stabilan i pouzdan sistem grijanja”, naglasio je Radojičić.

Pred banjalučkom skupštinom danas je prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera koji bi, u saradnji sa gradom, već ove sezone sagradio novo postrojenje “Toplane” koje bi koristilo drvnu sječku, kao dostupniji i jeftiniji energent umjesto mazuta.

Javnim pozivom predviđena je izgradnja novog postrojenja instalisane snage od najmanje 49 megavata.

Banjalučka “Toplana” trenutno je opterećena sa dugovima koji premašuju 85 miliona KM, a po tvrdnjama rukovodstva ovog preduzeća, glavni krivac za dugove je upravo skupi mazut.

(Agencije)

Plivački miting u Banjaluci okupio više od 300 takmičara

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u Banjaluci Međunarodni plivački miting “Banjaluka open 2017”, koji je okupio više od 300 takmičara iz osam zemalja svijeta. Radojičić je istakao da ova manifestacija već ima tradiciju, sa veoma značajnim ostvarenim rezultatima. “Grad Banjaluka podržava ovakva takmičenja, koja doprinose razvijanju i promociji sporta. Mladi se u sve

Kraj školske godine 23. juna

Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini za 10.438 maturanata osnovnih škola u Republici Srpskoj završava se 9. juna. Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da se 10.301 maturant srednjih škola 18. maja oprostio od školskih klupa. – Nastava za sve ostale osnovce i srednjoškolce trajaće do 23.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja. Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije. – Poslije jednog vijeka

Goran Galešić ponovo u banjalučkom Borcu?

Goran Galešić (28) bi mogao da se vrati u banjalučki Borac. On je nedavno raskinuo saradnju sa slovenačkim Celjem i slobodan je igrač, a čelnici kluba iz Platonove su ga već kontaktirali. Galešić može da igra na krilnim pozicijama i u sredini, a ima ogromno iskustvo. Od odlaska iz Borca nastupao je za Goricu, Beršot,

Konkurs za posao: Šnajder u salonu vjenčanica

Studiju Hera Banjaluka, odnosno salonu vjenčanica potreban je pomoćni šnajder na radno vrijeme od četiri časa, uz mogućnost ostanka na osmočasovno radno vrijeme ili u stalni radni osnos. Navedene kvalifikacije su: -Znanje i volja za rad; -Pouzdanost, pristojnost, prijatni i nasmijani za rad sa klijentima; -Starosna dob nije presudna; -Privatni segment nije važan (da li

U Mahovljanima obilježeno 25 godina od formiranja RV i PVO

Na aerodromu u Mahovljanima danas je obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske, iz čijih je jedinica 61 borac dao život za stvaranje i odbranu Srpske. Parastos kod spomen-obilježja služio je vojni sveštenik, a potom je više delegacija položilo vijence. Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne

Trgovački lanac mojMarket podržao projekat „Zdravosfera”

U banjalučkom parku Petar Kočić danas je po drugi put realizovan projekat „Zdravosfera”, u organizaciji Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC). Pod sloganom „Živi zdravo i uživaj pravo” studenti medicine promovisali su među svojim sugrađanima zdrave životne navike, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Domaći trgovački lanac mojMarket pružio je podršku ovom projektu