Rekonstrukcija i energetsko opremanje objekata za bolji život mladih

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u Nevesinju da je to mala opština, ali veliko gradilište gdje se realizuju brojni infrastrukturni projekti.

“Vidimo da se radi sistem vodosnabdijevanja, zatim rekonstrukcija sportske dvorane, izgradnja saobraćajnica, a najveći od svih projekata je izgradnja Hidroelektrane `Dabar`”, rekla je Golićeva nakon posjete sportskoj dvorani “Nevesinjka”.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je ministarstvo na čijem je čelu dio projekta obnove sportske dvorane u Nevesinju koji će koštati više od 550.000 KM.

“Projekat je podijeljen u faze, jedna faza je sanacija krovišta i ona spada u domen energetske efikasnosti. Sve objekte koje rekonstruišemo i gradimo nakon 1. januara ove godine moraju biti izgrađeni po standardima energetske efikasnosti”, navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske je putem Fonda za zaštitu životne sredine kofinansirala prvu fazu u iznosu od 80.000 KM, što je statičko ojačanje sportske dvorane.

“Druga faza je primjena energetske efikasnosti i tehničke izolacije krovišta”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je treća faza najskuplja i da je ona u fazi pregovora sa međunarodnim donatorima od kojih očekuje pomoć u ovom projektu.

Golićeva je naglasila da će sportska dvorana u Nevesinju dobiti novi izgled najkasnije do kraja 2018. godine.

Rekonstrukcija i energetsko opremanje škole u Bileći 700 000 KM

Golićeva je posjetila danas i Bileću gdje izjavila da je Vlada Srpske u uređenje Osnovne škole “Sveti Sava” u ovoj opštini uložila više stotina hiljada KM, te najavila rekonstrukciju grijanja u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš”.

Nakon što je posjetila Osnovnu školu “Sveti Sava” u kojoj su prije nekoliko mjeseci završeni rekonstrukcija i energetsko opremanje, Golićeva je rekla novinarima da je ovaj projekat koštao 700.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva izdvojila 600.000 KM, a UNDP 100.000 KM.

“Završena je kompletna fasada, otvori, termička izolacija krova, a najvažnije je da je zamijenjen energent sa fosilnog na obnovljivi izvor energije”, navela je Golićeva.

Ona je ukazala da mladima treba pružiti svaku podršku i obezbijediti im uslove da uče i ostanu u Republici Srpskoj.

“Vlast je uspješna onoliko koliko iza sebe ostavi. To se ne odnosi samo na republičke, nego i na lokalne vlasti”, istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da je danas upoznata i sa problemom grijanja u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš”, te da će već narednih dana biti angažovani inženjeri kako bi snimili stanje i sagledali koliko je neophodno sredstava da bi se što prije počelo sa radovima.

“Grijati se na lož-ulje u 21. vijeku je nedopustivo”, dodala je Golićeva.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Miodrag Parežanin izrazio je zadovoljstvo urađenim i naglasio da su sada mnogo bolji uslovi rada, i za učenike, i za nastavni kadar.

“Za samo dva i po mjeseca, koliko smo koristili novo grijanje, uštedjeli smo 30 odsto u odnosu na isti period kada smo se grijali na lož ulje”, rekao je Parežanin i istakao da je ušteda ne samo materijalne prirode, već da je riječ i o zdravijem načinu grijanja.

(Agencije)

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi.

Dujaković o BL animaciji: Desiće se velike stvari

Deseti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017” održaće se od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu RS, što je odlična prilika da o banjalučkoj kulturi i filmu popričamo sa direktorom ovog festivala Goranom Dujakovićem…

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je