Šansa za studiranje u Portugaliji

Studenti iz RS i BiH koji žele da studiraju i usavršavaju se u inostranstvu imaju priliku da konkurišu za stipendije “Pleirija” instituta iz Portugalije, koje će im omogućiti da studiraju u ovoj instituciji.

Stipendije se dodjeljuju u iznosu od 500 evra i namijenjene su studentima koji se upisuju na osnovne i master studije u svim oblastima dostupnim na ovom institutu.

– Kandidati se mogu usavršiti u oblasti arhitekture, građevinarstva, energetike, inženjeringa, transporta i komunikacionih tehnologija – navodi se u konkursu “Pleirija” instituta.

Dodaje se da zainteresovani kandidati moraju posjedovati bečelor diplomu, ta da moraju dobro znati engleski jezik, budući da će predavanje biti organizovano na ovom jeziku.

O ostalim uslovima konkursa kandidati se mogu informisati na zvaničnom sajtu “Pleirija” instituta.

Način prijavljivanja je onlajn, a svoje prijave kandidati mogu poslati najkasnije do 22. maja.

(Glas)

Policija traga za ubicom kućnih ljubimaca

Policija već nekoliko dana traga za osobom koja po banjalučkom naselju Trapisti puca na kućne ljubimce. Dosad je, vazdušnom puškom, ubio jednu mačku, drugu ranio, kao i dva psa koje su vlasnici morali odvesti na operaciju.

Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Pedijatri u Banjaluci poručili: Vakcinišite djecu!

Djeca moraju da se vakcinišu, jednoglasno poručuju domaći i regionalni ljekari sa današnje konferencije pedijatara u Banjaluci. Kažu da su, takozvani, “antivakcinaši” postali ozbiljna prijetnja po javno zdravlje, jer su se zahvaljujući njima vratile bolesti za koje su mislili da su istrijebljene.

Termoelektrane i novi pogoni dižu proizvodnju struje

Proizvodnja struje u RS u ovoj godini trebalo bi da prebaci prošlogodišnji plan, a u elektroenergetskom sektoru ambicije zasnivaju na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.