Sastanak Dodika i Čovića: BiH treba reformu pravosuđa

RS razvija ideju koja bi mogla rezultirati preuzimanjem ustavne ingerencije nad pravosuđem u RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH.

Dodik je pojasnio da sadašnje pravosuđe na nivou BiH, uključujući i Sud BiH i Tužilaštvo BiH, nisu u funkciji RS, njenog ustava i javnog interesa, ali nije dalje precizirao konkretne mjere.

“Treba ukinuti Sud i Tužilaštvo i eventualno dogovoriti neku novu strukturu. I u tom pogledu želim da kažem da se kod nas razvija jedna ideja, u RS, koja bi kasnije mogla da rezultira jednim zakonom o pravosudnom sistemu u RS, kojim bi bilo ukinuto sadašnje stanje, a uvelo sasvim jedno drugo pod potpunim ustavnim ingerencijama RS, što bi značilo da bi taj sistem trebalo da bude promijenjen. On nije u funkciji RS, nije u funkciji Ustava RS i nije od javnog interesa”, rekao je Dodik.

Čović je rekao da je BiH potrebna cjelovita reforma pravosuđa i dodao da se to posebno pokazalo na primjeru usvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, na koji su predstavnici RS izrazili ozbiljne primjedbe. S obzirom na to da je predlagač zakona ministar iz HDZ-a, Čović je rekao da će ubuduće biti uvažavane primjedbe sa svih nivoa vlasti, uključujući i RS.

“Upravo zbog pomanjkanja parlamentarne većine nijedno od zakonskih rješenja neće moći proći Vijeće ministara kroz ruke hrvatskih predstavnika u tom tijelu, a da nisu do kraja uvažena stajališta predstavnika RS”, rekao je Čović.

Dodao je da u BiH postoji tri viđenja proteklog rata i da zakonska rješenja ne bi trebalo opterećivati stvarima kojima, kako je objasnio, tamo nije mjesto.

I Dodik i Čović su se založili za nastavak evropskog puta BiH kroz primjenu mehanizma koordinacije uz uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti, te da je potrebno donijeti pravilnike i usvojiti pravila kako se donose odluke u tom tijelu.

Dodik je dodao da RS nema povjerenja u Direkciju za evropske integracije BiH i da će odgovore na evropski upitnik slati direktno tijelima mehanizma koordninacije, ali tek nakon što se usvoje svi pravilnici i utvrde nadležnosti.

Obojica su istakli da SNSD i HDZ nastavljaju rad na novom zakonu o Ustavnom sudu BiH bez prisustva stranaca i da se pokušava napraviti ambijent da taj prijedlog može proći kroz parlamentarnu proceduru.

Govoreći o nivou BiH, Dodik je ponovio da predstavnici srpskog naroda tamo ne rade u interesu RS, navodeći posljednji primjer propuštanja Krivičnog zakona BiH u parlamentarnu proceduru, dok je Čović istakao da je očigledno da parlamentarna većina na nivou BiH ne postoji i da se mora ubrzati evropski put.

Dodik: Nadležni organi znaju gdje putuje avion RS

Avion RS služi za prevoz funkcionera RS, a nadležnim službama svi letovi su dostupni, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, upitan da li je avionom RS nedavno letio na Kipar i u Ljubljanu.

“O mojim putovanjima imam obavezu da informišem nadležne organe. Naravno da putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio. U skladu sa zakonom koriste se avion i druga sredstva za prevoz funkcionera i u tom pogledu bio sam na različitim mjestima”, rekao je Dodik.

Prema podacima internet-sajta www.flightradar24.com, avion Vlade RS s registarskom oznakom E7-SMS u posljednjih mjesec dana letio je u Atinu, Kipar, Tivat, Beč, Ljubljanu, Petrograd, Beograd i druga mjesta, a svi podaci mogu se pronaći na pomenutom sajtu.

(nezavisne.com)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.