Siniša Golić (PDP): Mogući novi gradonačelnik Brčkog biće opet Srbin

Na sljedećoj sjednici Skupštine Brčko distrikta, koja treba da se održi 10. novembra, mogla bi da bude otklonjena dilema da li će aktuelni gradonačelnik Siniša Milić (SNSD) ostati na funkciji ili će biti uspostavljena nova poslanička većina, sa drugim kandidatom za ovu poziciju.

Nakon posljednjih lokalnih izbora 2016. godine, vlast u Brčkom, čiji parlament ima 31 člana, formirali su koalicija SDS – NDP (pet mandata), SNSD (4), SDA (4), SBB (2), Stranka za BiH (1), HDZ BiH (3) i dva poslanika nacionalnih manjina. Dakle, većinu čini 21 poslanik, dok je u opoziciji 10 poslanika – Socijalistička partija (dva mandata), PDP (1), Brčanski demokratski pokret (2), SDP (2), DF (1) i HSS (2).

Partija demokratskog progresa je na izborima u Distriktu nastupala u koaliciji sa Naprednom Srpskom i taj savez je, sa 2.754 glasa, prvobitno dobio dva poslanika – Sinišu Golića (PDP) i Zorana Kokanovića. Međutim, Kokanović je krajem marta 2017. iz Napredne Srpske prešao u Socijalističku partiju, ali je zadržao opozicioni stav.

Siniša Golić, predsjednik Opštinskog odbora PDP-a i poslanik ove stranke u Skupštini Brčko distrikta, u izjavi za srpskainfo.com, objašnjava da je kriza vlasti u ovoj sredini konstantna u posljednja dva saziva.

„Sadašnja faza krize je ipak specifična, jer je generisana iznutra, od pojedinaca koji su dio vlasti. Njihov sukob ima finansijsku pozadinu, ali se nastoji predstaviti kao nacionalni. U svakom slučaju, glavni uzrok tenzija jeste to što je riječ o neprincipijelnoj koaliciji. Recimo, kada su u pitanju srpske stranke, ne znam da li u RS postoji grad ili opština gdje su SNSD i SDS zajedno u vlasti, a ovdje jesu“, kaže Golić.

Inače, sukobi unutar većine u Brčkom, koji traju već duže vrijeme, kulminirali su sredinom prošlog mjeseca, kada je gradonačelnik Siniša Milić sa pozicije savjetnika smijenio Ismeta Dedeića (SBB), uz kojeg su stali svi bošnjački predstavnici. Nakon toga su učestale nezvanične procjene da SNSD i SDA nastoje da istisnu jedni druge iz vlasti, te da SNSD-u nedostaju dva poslanička glasa za takvu zamisao, dok SDA pokušava da obezbijedi još četiri ruke. Ipak, ovakav odnos snaga je provizoran i podložan promjenama, budući da, kako kažu poznavaoci lokalnih prilika, „ovih dana u Brčkom pregovara svako sa svakim“, a sve to odvija se i uz zaoštravanje odnosa SNSD-a i dijela SDS-a.

Prekompozicija većine u Brčkom ne može se ostvariti etničkom majorizacijom, pošto svaka vladajuća koalicija mora da ima adekvatnu tronacionalnu strukturu. Zbog toga Golić, odgovarajući potvrdno na pitanje da li je PDP zainteresovan za ulazak u eventualnu novu vlast, odbacuje tezu koja je u posljednje vrijeme mogla da se čuje u Banjaluci – da bi na taj način bilo razbijeno srpsko jedinstvo.

„Rasplet je još neizvjestan, ali smatram da su veće šanse da gradonačelnik Siniša Milić bude smijenjen, nego da ne bude. Šta god da se desi, nema nikakvog osnova da se poteže priča o patriotama i izdajnicima, jer će i potencijalni novi gradonačelnik sigurno biti Srbin“, kaže Golić.

Mada se zakulisni kontakti stranaka u kojima se razmatraju nova savezništva odvijaju u ambijentu naglašenije nacionalne retorike, upućeni u situaciju u Distriktu tvrde da je sve „zapelo“ zbog novca, te da su trenutno dva glavna povoda za „nadgornjavanje“ – iznos novog kreditnog zaduženja za Luku Brčko i izmjene zakona kojim se reguliše naplata parkinga.

Naš sagovornik smatra da to nije nikakva novost u Brčkom, pošto je riječ o lokalnoj zajednici koja raspolaže značajnim finansijskim sredstvima.

„Budžet Distrikta je oko 200 miliona maraka. To je veliki novac. U proteklom periodu bilo je niz afera povezanih sa raznim projektima. Sve to govori, bez obzira na spinovanja, da su i sada, nažalost, lični interesi pojedinaca iznad opšteg dobra građana“, zaključuje Siniša Golić, prvi čovjek PDP-a u Brčkom.

(S. Bižić/ srpskainfo.com)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.