Skupština grada podržala gradonačelnikov prijedlog o beneficijama za investitore

skupstina grada

Pravilnik o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u gradskoj svojini, po kojem investitori ubuduće mogu da zemljište za izgradnju novih pogona dobiju ispod tržišne cijene ili čak besplatno – usvojen je danas u nastavku devete sjednice Skupštine Grada Banjaluka.

 Sa ciljem privlačenja novih investicija i jačanja privrednih aktivnosti na području grada, novim Pravilnikom – ovu benificiju mogli bi ostvariti investitori koji se obavežu da će zaposliti najmanje 30 novih radnika u periodu od četiri godine.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je predlagač ovog pravilnika, očekuje da bi efekti pravilnika trebalo da budu veoma pozitivni i da Banja Luka bude konkurentna kako u okruženju tako i regionalno. Kako je istakao – već je bilo interesovanja investitora o tome kada će pravilnik biti usvojen.

-Cijeli proces mora biti transparentan i pravilnikom je predviđeno da Skupština Grada odlučje o tome koji je projekat od ekonomske opravdanosti i značajan za ekonomski razvoj i da li neka ponuda ispod tržišne cijene zaista ispunjava uslove, prije svega novog zapošljavanja i ekonomskog razvoja – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, Banja Luka mora biti konkurentna za investicije i za ono što su prioriteti gradske vlasti kada je riječ o razvoju, a to su: industrijske zone, nova ulaganja i zapošljavanje u realnom sektoru.

-Ne možemo biti zadovoljni samo time što smo glavni grad i da će samim tim neko doći ovdje. Moramo se boriti da privučemo investitore i da budemo konkurentni – zaključio je Radojičić.

Prema pravilniku, Skupština Grada bi, prije prodaje, određivala koji to projekti ispunjavaju uslove da bi bili proglašeni investicionim projektom od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj. Pored toga, gradske nepokretnosti iz ovih kategorije bi se prodavale isključivo na javnom konkursu.

Zbog zakonskih ograničenja, gradske vlasti do sada nisu imale mogućnost da nekretnine u gradskoj svojini investitorima daju bez naknade. Stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima, stvorena je zakonska podloga za ovakav način privlačenja investitora, jer je ovim aktom data mogućnost lokalnim zajednicama da, usvajanjem pravilnika poput ovog, gradsku svojinu za projekte od posebnog ekonomskog interesa daju besplatno ili ispod cijene.

Odbornici su danas usvojili i Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2016. godinu, kao i izvještaje o poslovanju u prošloj godini javnih ustanova: Dom zdravlja, Banski dvor Kulturni centar i Sportski centar „Borik“.

Prihvaćeni su i izvještaji o realizaciji godišnjeg kalendara sportskih manifestacija Grada Banja Luka za 2016. godinu i programa finansiranja sporta i fizičke kulture Grada za 2016. godinu.

Na današnjem zasjedanju, koje je završeno u popodnevnim časovima, usvojen je i Program korišćenja sredstava od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za 2017. godinu, kojim je predviđeno da se ukupna planirana sredstava u visini od 250.000 KM dodijele putem javnog poziva registrovanim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

U okviru kadrovskih pitanja, dužnosti su razriješeni direktori Centra za razvoj i unapređenje sela i JU “Banski dvor – Kulturni centar”, objavljeno je na internet stranici Gradske uprave grada Banjaluka.

(BLportal)

Najsiromašniji Banjalučani ne odustaju od borbe

Sa svoje 74 godine, Gospava je i jutros poranila da bi na banjalučkoj pijaci prodala svoje ručne radove i tako zaradila pokoju paru. Već dvanaest godina rani na prvi autobus, a priča da se za život sama bori od desete godine, kada je ostala bez majke. Sve što danas ima su dvije ćerke i unučići.

Banjaluka poklonila pet vatrogasnih vozila

Ključeve pet vatrogasnih vozila načelnicima opština Drvar, Bosansko Grahovo, Ljubinje, Čelinac i Kotor Varoš uručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Detalji o legendarnom Gagi ne zanimaju Banjalučane?

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana – Gage Nikolića, satkani kroz priče eminentnih autora, našli su se u umjetničkoj monografiji “Gospodin mangup”, urednice Radmile Stanković, čija je promocija u Banjaluci privukla svega tridesetak ljudi. Da li zbog nedovoljno informisanosti, nedostatka interesovanja ili nečeg trećeg, Koncertna dvorana Kulturnog centra Banski dvor bila je

Saobraćajka kod Rebrovačke crkve

Čitalac ATV portala poslao nam je fotografije saobraćajne nesreće koja se desila negdje oko 16 časova kod Rebrovačke crkve u Banjaluci.

Udes na kružnom toku

Na kružnom toku u banjalučkom naselju Petrićevac dogodila se saobraćajna nesreća.

(FOTO) Kad porastem biću borčevac

Igrači Borca m:tel Srđan Mijatović, Goran Daničić i Duško Hercegovac, uz direktora Mirka Mikića, održali rukometni čas osnovcima iz banjalučke OŠ “Borisav Stanković”. Klinci oduševljeni, rukometaši prezadovoljni.