Stefan Blagić (ReStart): Najveći udar na vrh Unije studenata tek slijedi!

Nakon ostavke rektora Univerziteta u Banjaluci Milana Mataruge, 8. novembra, suočenog sa dan ranije održanim protestima, zakulisne borbe za funkcije u visokom obrazovanju privremeno su otišle u drugi plan, a pažnja javnosti usmjerena je na sve intenzivniji obračun vrha Unije studenata RS, na čijem čelu je Ratko Savić, i nevladine organizacije “ReStart Srpska”, koju predvodi Stefan Blagić.

Kao organizator višečasovne “okupacije Rektorata”, čiji se nestranački karakter uveliko osporava, Savić je poručio da “nastavlja borbu protiv mračnih snaga koje štite referenta sa Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana, optuženog za seksualno uznemiravanje”, otvoreno svrstavajući u tu kategoriju “ReStart” i aludirajući na pojedine profesore, poput Vitomira Popovića.

“ReStart” nije ostao dužan Saviću, jer su objavili više tekstova sa fotografijama, optužujući rukovodstvo Unije studenata RS i Studentskog parlamenta u Banjaluci za trošenje javnog novca na skupe večere i pijanke. “Najveći udar” sa novim dokazima najavljuju za nedjelju uveče, 12. novembra, a do tada poručuju Saviću da će vlastite tvrdnje morati da dokazuje na sudu.

“To što je Ratko Savić rekao o nama su potpune besmislice, jer nemamo nikakvu vezu ni sa Balabanom, ni sa Popovićem, niti uopšte poznajem te ljude. Zbog tih laži, Savića čeka tužba za klevetu, a od novoizabranog v. d. rektora očekujemo da pokrene disciplinski postupak”, kaže Stefan Blagić, predsjednik “ReStarta”, za srpskainfo.com.

Na naše pitanje da li imenovanje profesora Radoslava Gajanina na mjesto vršioca dužnosti rektora smatra raspletom ili početkom zapleta, Blagić odgovara da “ReStart” nema stav o personalnim promjenama u vrhu Univerziteta u Banjaluci.

“Poštujemo autonomiju univerziteta i smatramo taj princip sasvim dovoljnim. U našoj sferi interesovanja nisu kadrovska pitanja, već korupcija, i upravo na to ukazujemo kada govorimo o osobama koje vode Uniju studenata i Studentski parlament, o pivskim buradima u Trebinju i sličnim stvarima”, kaže Blagić.

“ReStart” je postao zanimljiv i političarima, pa se nedavno na blogu koji se povezuje sa Budimirom Balabanom, šefom odborničkog kluba “Sloboda” u gradskom parlamentu Banjaluke, pojavio tekst u kojem se tvrdi da je došlo do razlaza između odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draška Stanivukovića i “restartovaca”, te da su prekinuli saradnju.

“Nije bilo nikakvog sukoba. Draško Stanivuković nije član ReStarta, a i ne može da bude, sve dok je član partije. Radi se o tome da smo u određenom periodu imali zajedničku temu, peticiju i protest protiv rasipanja novca građana na službene automobile. Kada te teme više nije bilo, prestao je i razlog da se pojavljujemo u istim aktivnostima, što ne znači da isključujemo takvu mogućnost u budućnosti”, zaključuje Stefan Blagić.

(srpskainfo)

Petar Topalović: Bezobrazno ponosni na Banjaluku!

Bend Sopot osnovan je prije 10 godina. Nakon tri albuma, mnoštva spotova, brojnih turneja, 250 koncerata širom Evrope, čopora djece… vrijeme je za rekapitulaciju! Portal Mondo donosi veliki intervju sa Petrom Topalovićem, liderom grupe…

Borac gostuje u Vitezu

Utakmica protiv Viteza biće ujedno i debi Igora Jankovića na klupi Borca. Kaže da je ekipa spremna i motivisana,  da prekine seriju od dva uzastopna poraza.

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Praznik fotografije u Banskom dvoru

Neke od najljepših i najboljih fotografija ponovo su zasjale u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, gdje je u četvrtak veče otvorena izložba 11. međunarodnog salona fotografije “Banjaluka 2017” i izložba fotografija “Foto BiH Banjaluka 2017”.

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.