Svestrani mladi umjetnik oduševljava Banjalučane

mile micic

Mile Mićić gitaru je prvi put uzeo u ruke sa pet godina. Znao je, kaže, odmah da će je zauvijek svirati. Pored gitare, svira još usnu harmoniku i kahon.

I tu nije kraj. Bavi se i crtanjem, pravi animirane filmove, piše poeziju, glumi. I sve to s diplomom inženjera arhitekture. U svojoj struci je, kaže, radio godinu dana za minimalnu platu, pa je odlučio da sve promijeni.

Pjevanjem u Gospodskoj ulici u Banjaluci može da plati kiriju za stan.

“U našoj struci da bi došao do nekog nivoa, ti mora da patiš se. Ono da radiš nešto, da crnčiš, da crnčiš, da crnčiš i onda tek da postigneš ono što želiš da radiš. Meni se ne da prolaziti kroz taj proces, pa sam odlučio na ovaj način da crnčim”, ističe Mile.

Kaže, ako bi morao da bira, crtanje za animirane filmove bi mu, ipak bilo jedini hobi. Na taj način spoji sve ono što je naučio na fakultetu i ono što voli da radi.

Nešto radiš i onda samo ti se zaustavi sve živo. Znači, bukvalno, ja tako kad crtam, jedem samo zato što moram jesti da nastavim da crtam dalje”, kaže mladi umjetnik.

Želio je, kaže, da usavrši tehniku crtanja, naročito motiv neba, pa je sebi postavio zadatak da tokom godine svaki dan nacrta jedan crtež. Tako je nastao i projekat “365 dana”. Sredstva za samostalnu izložbu, pribavio je akcijom na društvenoj mreži. Onaj ko je kupio njegov crtež – donirao je i novac za štampanje digitalne verzije. Upornost se isplatila.

“Baš je bilo kul, pošto je bila izložba u Narodnom pozorištu, i stvarno eto nisam doživljavao do trenutka dok ja nisam sve te slike postavio tamo, u onaj prostor. I onda kad sam došao u prostor i onako stojim i gledam, i ono kao vau. Bukvalno, jedna godina života se nalazila u toj jednoj prostoriji”, rekao je Mile.

Mićić planira da prestavi još jedan projekat pod nazivom “U šumi”, inače njegov diplomski rad na kojem je nastavio da radi. Za njega će mu, kaže, biti potrebno mnogo više vremena. A nađe vremena i za borilačke vještine.

Bio je na džudo i džiu-džitsu takmičenjim i osvojio treće mjesto u Republici. I pored svoje svestranosti, kaže, ne želi da mijenja svoju zemlju. Kad bi se izostavila politika, kaže, Republika Srpska ima vrhunsku klimu i lijepa mjesta za život.

(atv)

Plivački miting u Banjaluci okupio više od 300 takmičara

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je danas u Banjaluci Međunarodni plivački miting “Banjaluka open 2017”, koji je okupio više od 300 takmičara iz osam zemalja svijeta. Radojičić je istakao da ova manifestacija već ima tradiciju, sa veoma značajnim ostvarenim rezultatima. “Grad Banjaluka podržava ovakva takmičenja, koja doprinose razvijanju i promociji sporta. Mladi se u sve

Kraj školske godine 23. juna

Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini za 10.438 maturanata osnovnih škola u Republici Srpskoj završava se 9. juna. Potvrdili su to u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da se 10.301 maturant srednjih škola 18. maja oprostio od školskih klupa. – Nastava za sve ostale osnovce i srednjoškolce trajaće do 23.

Izložba „Eho“ u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel: Tri cjeline koje spaja jedan vijek

U Kamenoj zgradi na tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Eho“, umetničke grupe „DIM Tim“ iz Beograda, koju čine Milenko Vasić i Danijela Mršulja. Postavka obuhvata oko tridesetak radova. „Eho“, prema Vasićevim riječima, predstavlja priču koja nema koegzistentnu liniju, nego ima tri cjeline, koje spaja jubilej – sto godina od Oktobarske revolucije. – Poslije jednog vijeka

Goran Galešić ponovo u banjalučkom Borcu?

Goran Galešić (28) bi mogao da se vrati u banjalučki Borac. On je nedavno raskinuo saradnju sa slovenačkim Celjem i slobodan je igrač, a čelnici kluba iz Platonove su ga već kontaktirali. Galešić može da igra na krilnim pozicijama i u sredini, a ima ogromno iskustvo. Od odlaska iz Borca nastupao je za Goricu, Beršot,

Konkurs za posao: Šnajder u salonu vjenčanica

Studiju Hera Banjaluka, odnosno salonu vjenčanica potreban je pomoćni šnajder na radno vrijeme od četiri časa, uz mogućnost ostanka na osmočasovno radno vrijeme ili u stalni radni osnos. Navedene kvalifikacije su: -Znanje i volja za rad; -Pouzdanost, pristojnost, prijatni i nasmijani za rad sa klijentima; -Starosna dob nije presudna; -Privatni segment nije važan (da li

U Mahovljanima obilježeno 25 godina od formiranja RV i PVO

Na aerodromu u Mahovljanima danas je obilježeno 25 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske, iz čijih je jedinica 61 borac dao život za stvaranje i odbranu Srpske. Parastos kod spomen-obilježja služio je vojni sveštenik, a potom je više delegacija položilo vijence. Nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne

Trgovački lanac mojMarket podržao projekat „Zdravosfera”

U banjalučkom parku Petar Kočić danas je po drugi put realizovan projekat „Zdravosfera”, u organizaciji Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC). Pod sloganom „Živi zdravo i uživaj pravo” studenti medicine promovisali su među svojim sugrađanima zdrave životne navike, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Domaći trgovački lanac mojMarket pružio je podršku ovom projektu