Svestrani mladi umjetnik oduševljava Banjalučane

mile micic

Mile Mićić gitaru je prvi put uzeo u ruke sa pet godina. Znao je, kaže, odmah da će je zauvijek svirati. Pored gitare, svira još usnu harmoniku i kahon.

I tu nije kraj. Bavi se i crtanjem, pravi animirane filmove, piše poeziju, glumi. I sve to s diplomom inženjera arhitekture. U svojoj struci je, kaže, radio godinu dana za minimalnu platu, pa je odlučio da sve promijeni.

Pjevanjem u Gospodskoj ulici u Banjaluci može da plati kiriju za stan.

“U našoj struci da bi došao do nekog nivoa, ti mora da patiš se. Ono da radiš nešto, da crnčiš, da crnčiš, da crnčiš i onda tek da postigneš ono što želiš da radiš. Meni se ne da prolaziti kroz taj proces, pa sam odlučio na ovaj način da crnčim”, ističe Mile.

Kaže, ako bi morao da bira, crtanje za animirane filmove bi mu, ipak bilo jedini hobi. Na taj način spoji sve ono što je naučio na fakultetu i ono što voli da radi.

Nešto radiš i onda samo ti se zaustavi sve živo. Znači, bukvalno, ja tako kad crtam, jedem samo zato što moram jesti da nastavim da crtam dalje”, kaže mladi umjetnik.

Želio je, kaže, da usavrši tehniku crtanja, naročito motiv neba, pa je sebi postavio zadatak da tokom godine svaki dan nacrta jedan crtež. Tako je nastao i projekat “365 dana”. Sredstva za samostalnu izložbu, pribavio je akcijom na društvenoj mreži. Onaj ko je kupio njegov crtež – donirao je i novac za štampanje digitalne verzije. Upornost se isplatila.

“Baš je bilo kul, pošto je bila izložba u Narodnom pozorištu, i stvarno eto nisam doživljavao do trenutka dok ja nisam sve te slike postavio tamo, u onaj prostor. I onda kad sam došao u prostor i onako stojim i gledam, i ono kao vau. Bukvalno, jedna godina života se nalazila u toj jednoj prostoriji”, rekao je Mile.

Mićić planira da prestavi još jedan projekat pod nazivom “U šumi”, inače njegov diplomski rad na kojem je nastavio da radi. Za njega će mu, kaže, biti potrebno mnogo više vremena. A nađe vremena i za borilačke vještine.

Bio je na džudo i džiu-džitsu takmičenjim i osvojio treće mjesto u Republici. I pored svoje svestranosti, kaže, ne želi da mijenja svoju zemlju. Kad bi se izostavila politika, kaže, Republika Srpska ima vrhunsku klimu i lijepa mjesta za život.

(atv)

Do dokumenata kao u usporenom filmu

Građani Republike Srpske koji odluče da prije posla produže važenje ličnih dokumenata ili registruju vozilo vjerovatno će zakasniti na posao i još dobiti opomenu od šefa.

Druge predškolske igre 26. aprila

U srijedu, 26. aprila, na Gradskom stadionu biće održane II predškolske igre. Početak igara zakazan je u 9.30 časova, a u takmičenju će učestvovati 21 vrtić (oko 700 djece) sa područja grada Banje Luke.

Evrokupom počeli proslavu jubileja

Takmičenje u Evrokupu, održano proteklog vikenda na rijeci Vrbas, prva je u nizu manifestacija koje će biti održane ove godine u sklopu obilježavanja 70 godina uspješnog rada Kajak-kanu kluba Vrbas iz Banjaluke.

(VIDEO) Poezija na krovu biblioteke

U srijedu 26. aprila Narodna i univerzitetska biblioteka RS obilježava Dan biblioteke, kao i Dan knjige i autorskih prava, uz neka veoma zanimljiva dešavanja.