Toplane “pregurale” debele minuse

Uprkos veoma hladnoj zimi i poteškoćama u radu, toplane su “pregurale” debeli minus i sezonu grijanja koja se zvanično završava 15. aprila, a radijatori će i duže biti topli ukoliko to bude potrebno.

Opet su turbulencije bile u banjalučkoj “Toplani”, koja je krajem prošle godine bila zadužena skoro 85 miliona KM. Skupština grada krajem prošle godine urgentno je dala saglasnost za izdavanje garancije “Toplani” na iznos do pet miliona KM za nabavku mazuta.

Ipak, klimava sezona grijanja je privedena kraju, a nadležni se nadaju da će naredne sezone problem riješiti novo preduzeće na drvnu sječku.

“S obzirom na to da je zima bila izuzetno hladna i da je zbog toga u mnogim toplanama u okruženju dolazilo do velikih pucanja i prekida u isporuci toplotne energije, mi smo uspjeli da održimo kontinuitet u grijanju i zbog toga možemo reći da smo zadovoljni ovom grijnom sezonom. Imali smo problema u nabavci mazuta, ali smo uz pomoć grada i Vlade RS uspjeli da nabavimo dovoljne količine za nesmetanu isporuku toplotne energije”, kazali su iz banjalučke “Toplane”.

Ističu da je bilo manje pritužbi na kvalitet grijanja nego ranije, a kvarove na mreži otklanjali su noću.

Iz Savjeta banjalučke mjesne zajednice Borik I kazali su da je grijanje zimus bilo solidno, budući da su blizu “Toplane”, ali su se na hladnije radijatore žalili građani na višim spratovima stambenih zgrada.

Iz JP “Grijanje” Zenica rekli su da, ako se izuzme kvar u januaru na kotlu u “ArcelorMittalu”, zbog čega je grad desetak dana bio hladnih radijatora, preostalom grijnom sezonom su zadovoljni. Mnogi Zeničani ne misle tako i smatraju da se napokon grijanje mora riješiti, a ne da se usred zime smrzavaju.

“Do početka 2019. godine trebalo bi da završimo nova kotlovska postrojenja koja bi poboljšala kvalitet grijanja”, rekli su u zeničkom “Grijanju”.

Zdravko Petrović, direktor “Toplane” u Doboju, kazao je da je zbog duge i hladne zime samo u januaru potrošeno osam tona uglja više, međutim sezona je bila veoma uspješna.

“Nadamo se da se ovakva zima neće ponoviti jer je bila veoma teška, ali izborili smo se i veoma smo zadovoljni. Utrošak uglja bio je veći, ali je kvalitet grijanja bio dobar. Imali smo samo jedan kvar 8. januara kada je bilo minus 22 stepena, ali je on brzo otklonjen. Mi koristimo ugalj tako da s toplijim danima nismo mogli isključivati grijanje”, kazao je Petrović.

Mladen Krasavac, direktor “Toplane” u Bijeljini, takođe je zadovoljan načinom na koji je funkcionisala ova toplana, budući da živa u termometru 45 dana nije izlazila iz minusa.

“Sve vrijeme održali smo kontinuitet pri isporuci toplotne energije. Nažalost, to je prouzrokovalo povećanu potrošnju energenta. Nismo imali puno reklamacija, čak mogu reći da je to neznatan broj, ali važno je da kvarova nije bilo dok su trajali minusi”, rekao je Krasavac.

Iz preduzeća “Toplane Sarajevo” rekli su da u odnosu na prethodnu godinu imaju smanjenje broja reklamacija korisnika na kvalitet usluga, a većina prekida u isporuci toplotne energije koja se desila u grijnoj sezoni nije trajala duže od četiri sata.

“Postrojenja su radila pod gotovo stoodstotnim opterećenjem bez havarija”, kazali su iz ovog preduzeća.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kazali su da je kvalitet grijanja u Prijedoru nešto bolji otkad se koristi drvna sječka.

“Grijanje radi i tokom noći i pretežno je dobro, ali postoje i oni koji nisu zadovoljni i žele da se odjave. Tu nastaje problem jer skupštinskom odlukom to nije dozvoljeno”, rekli su iz ovog udruženja.

(Nezavisne)

Kuda za vikend? Izletište Duboka – mirna luka na korak od Banjaluke

Izletište Duboka nalazi se u MZ Motike – Saračica, na samo 15 minuta vožnje od centra Banjaluke (10km). Regionalni put Banjaluka-Sanski Most prolazi u neposrednoj blizini ovog lokaliteta. Ovaj svojevrstan park prirode nalazi se uz rječicu Duboka i jedinstven je spoj prirodnih atrakcija i obilja prelijepih pejzaža pogodnih za sve vrste rekreacije. Izletište se prostire

Završena sanacija na Klinici za ginekologiju i akušerstvo

Rekonstrukcija mokrog čvora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS ima, iz higijenskih razloga, neprocjenjiv značaj i za majku i za bebe, istakla danas Dragica Draganović, šef porodilišta na ovoj klinici, povodom završetka radova na sanaciji kupatila. “Osim ovih radova, izvršena je rekonstrukcija i porođajnog boksa. Svi radovi su urađeni u rekordnom

(FOTO) Tri terase otvaraju svoja vrata treću sezonu zaredom

Najljepša mjesta nastaju na mjestu srećnog susreta čovjeka i prirode. Često je taj susret je grub i nerazumljiv pa čovjek upropasti onu ljepotu koju priroda besplatno daje. Srećom, događaju se i sasvim suprotne stvari. I to kada ljudska ruka oplemeni prostor i nakiti prirodni ambijent lijepim i pametnim planiranjem. Jedno od takvih mjesta, gdje su

Tragična smrt djevojke iz Kotor Varoša: Prilikom pada zadobila frakturu lobanje

Anita Juranović (18) porijeklom iz Kotor Varoša, nije pretučena na smrt kao što su istražioci sumnjali, već se radilo o nesrećnom slučaju, te je preminula nakon pada i obilnog krvarenja. Djevojka je sa povredama glave na potiljku pronađena u parku u mjestu Vajc kod Graca, a zbog toga je policija u prvi mah sumnjala da

Cvjetni koridor za učiteljicu za kraj školske godine

Školska godina je došla do svoga kraja, djeca se raduju raspustu, a oni u nižim razredima kao i uvijek pamte svoju učiteljicu. Ovo je jedan lijep primjer kako učenici iskažu zahvalnost svojoj učiteljici. Donosimo vam fotografije iz OŠ Vojislav Ilić (Krupa na Vrbasu) područna jedinica Krmine, djeca su se cvijećem i lijepim riječima zahvalili svojoj

Pukom srećom izbjegnuta tragedija! Kamion vukao banderu po Lazarevu

Dječija igra u plastičnom bazenu ispred kuće zamalo da se pretvori u tragediju. Kada su djeca napravila pauzu za užinu, ulicom je naišao kamion koji je zakačivši telefonske kablove iščupao banderu iz zemlje. Od siline udara, banderu je vukao  po dvorištu gdje su se do prije nekoliko minuta igrala djeca, te je  prebacio preko konstrukcije

Balaban: Izbačen sam iz DNS-a

Izbačen sam iz Demokratskog narodnog saveza i to ptice na grani znaju, ali Glavni odbor DNS-a još formalno treba da donese odluku o tome, rekao je danas Budimir Balaban. – Sadašnja garnitura DNS-a me ne želi u stranci ne znam iz kojih razloga – dodao je Balaban. Kako se saznaje, on bi sa dužnosti potpredsjednika