Toplane “pregurale” debele minuse

Uprkos veoma hladnoj zimi i poteškoćama u radu, toplane su “pregurale” debeli minus i sezonu grijanja koja se zvanično završava 15. aprila, a radijatori će i duže biti topli ukoliko to bude potrebno.

Opet su turbulencije bile u banjalučkoj “Toplani”, koja je krajem prošle godine bila zadužena skoro 85 miliona KM. Skupština grada krajem prošle godine urgentno je dala saglasnost za izdavanje garancije “Toplani” na iznos do pet miliona KM za nabavku mazuta.

Ipak, klimava sezona grijanja je privedena kraju, a nadležni se nadaju da će naredne sezone problem riješiti novo preduzeće na drvnu sječku.

“S obzirom na to da je zima bila izuzetno hladna i da je zbog toga u mnogim toplanama u okruženju dolazilo do velikih pucanja i prekida u isporuci toplotne energije, mi smo uspjeli da održimo kontinuitet u grijanju i zbog toga možemo reći da smo zadovoljni ovom grijnom sezonom. Imali smo problema u nabavci mazuta, ali smo uz pomoć grada i Vlade RS uspjeli da nabavimo dovoljne količine za nesmetanu isporuku toplotne energije”, kazali su iz banjalučke “Toplane”.

Ističu da je bilo manje pritužbi na kvalitet grijanja nego ranije, a kvarove na mreži otklanjali su noću.

Iz Savjeta banjalučke mjesne zajednice Borik I kazali su da je grijanje zimus bilo solidno, budući da su blizu “Toplane”, ali su se na hladnije radijatore žalili građani na višim spratovima stambenih zgrada.

Iz JP “Grijanje” Zenica rekli su da, ako se izuzme kvar u januaru na kotlu u “ArcelorMittalu”, zbog čega je grad desetak dana bio hladnih radijatora, preostalom grijnom sezonom su zadovoljni. Mnogi Zeničani ne misle tako i smatraju da se napokon grijanje mora riješiti, a ne da se usred zime smrzavaju.

“Do početka 2019. godine trebalo bi da završimo nova kotlovska postrojenja koja bi poboljšala kvalitet grijanja”, rekli su u zeničkom “Grijanju”.

Zdravko Petrović, direktor “Toplane” u Doboju, kazao je da je zbog duge i hladne zime samo u januaru potrošeno osam tona uglja više, međutim sezona je bila veoma uspješna.

“Nadamo se da se ovakva zima neće ponoviti jer je bila veoma teška, ali izborili smo se i veoma smo zadovoljni. Utrošak uglja bio je veći, ali je kvalitet grijanja bio dobar. Imali smo samo jedan kvar 8. januara kada je bilo minus 22 stepena, ali je on brzo otklonjen. Mi koristimo ugalj tako da s toplijim danima nismo mogli isključivati grijanje”, kazao je Petrović.

Mladen Krasavac, direktor “Toplane” u Bijeljini, takođe je zadovoljan načinom na koji je funkcionisala ova toplana, budući da živa u termometru 45 dana nije izlazila iz minusa.

“Sve vrijeme održali smo kontinuitet pri isporuci toplotne energije. Nažalost, to je prouzrokovalo povećanu potrošnju energenta. Nismo imali puno reklamacija, čak mogu reći da je to neznatan broj, ali važno je da kvarova nije bilo dok su trajali minusi”, rekao je Krasavac.

Iz preduzeća “Toplane Sarajevo” rekli su da u odnosu na prethodnu godinu imaju smanjenje broja reklamacija korisnika na kvalitet usluga, a većina prekida u isporuci toplotne energije koja se desila u grijnoj sezoni nije trajala duže od četiri sata.

“Postrojenja su radila pod gotovo stoodstotnim opterećenjem bez havarija”, kazali su iz ovog preduzeća.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kazali su da je kvalitet grijanja u Prijedoru nešto bolji otkad se koristi drvna sječka.

“Grijanje radi i tokom noći i pretežno je dobro, ali postoje i oni koji nisu zadovoljni i žele da se odjave. Tu nastaje problem jer skupštinskom odlukom to nije dozvoljeno”, rekli su iz ovog udruženja.

(Nezavisne)

Mještani Ade traže radar i „usporivače“ na prometnoj saobraćajnici

Zbog brze vožnje na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac i sigurnosti mještana, iz naselja Ada u Banjaluci zatražili su od nadležnih da na ovoj prometnoj saobraćajnici postave radar. Stanovnici se žale da je prelaz preko ovog puta, kod takozvane „Marijine krivine“ praktično nemoguć zbog velike gužve, a najviše strahuju za svoju djecu. Savjet MZ Ada

U koricama knjige sabrano pola vijeka službovanja protojereja stavrofora Ratka Radujkovića

Knjiga pod nazivom „Moja sjećanja i poslušanja“ autora protojereja stavrofora Ratka Radujkovića promovisana je u četvrtak uveče u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Knjiga je nastala kao rezultat pola vijeka službovanja oca Radujkovića, koji je među korice sabrao sjećanja na djetinjstvo u rodnim Drugovićima, odrastanje, školovanje, službovanje, ali i borbu za opstanak Eparhije banjalučke

Dvije nagrade za „Odiseja“ u Beogradu

Nagrada za kreaciju i animaciju lutaka na 14. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu pripala je ansamblu i autorskom timu predstave „Odisej – san o povratku“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Duško Mazalica dobio je nagradu za glumca festivala, za ulogu Odiseja u ovoj predstavi, a svečano zatvaranje održano je u četvrtak uveče u foajeu

Kako se rutinska kontrola kod Laktaša pretvorila u dramatičnu potjeru

Od početka ove godine u RS je zabilježeno 15 napada i sprečavanja policijskih službenika u obavljanju dužnosti, te 110 prekršaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. Posljednji takav slučaj desio se u Laktašima, kada je pljačkaš prijetio policajcu da će ga ubiti. Naime, Mirko Kukić (52) iz Laktaša uhapšen je juče nakon što je

KK “Igokea” – Vladari pod bh. obručima

Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca osnovan je davne 1973. godine, tada pod nazivom Potkozarje. Početkom 21. vijeka ekipa pod sadašnjim imenom počinje da bilježi istorijske rezultate. Popularni “igosi” već pet sezona su apsolutni vladari pod bh. obručima. Iako je teže braniti nego osvajati trofeje, izabranicima Dragana Bajića je uspjelo ponovo da odbrane duplu krunu. Do

Prividna sniženja na “crni petak”

Iako su izlozi mnogih prodavnica širom BiH na “crni petak” mamili kupce natpisima o velikim popustima – od 50 ili 70 odsto, građani su često izlazili razočarani jer je, kažu, realna situacija u mnogim radnjama bila sasvim drugačija. I dok je “crni petak” širom svijeta poznat po ogromnim popustima i do 90 odsto i gomilama

Kotor Varoš: Počeli radovi na osiguranju obale Vrbanje

U Kotor Varošu je počelo postavljanje gabionske obaloutvrde u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu, ukupne vrijednosti 125.000 KM. Riječ je o projektu “Osiguranje obale rijeke Vrbanje” koji zajednički realizuju UNDP i opština Kotor Varoš, koja će izdvojiti 43.842 KM. “Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka